Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  11:04:11

Άρχισε ο ανταγωνισμός για το νέο εμβόλιο ανάμεσα στις εταιρείες. Με υποσχέσεις θεραπείας για 90- 95%. Γύρω στα 20 ευρώ η πρώτη τιμή. Συμμαχίες για το ρωσικό εμβόλιο. Κύριο

Moderna: «Η σημαντική μας διαφορά» με το εμβόλιο της Pfizer και ο αντίλογος.

1.Αποτελεσματικότητα 94,5% έδειξαν οι έρευνες της Moderna για το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία. Ήταν μία εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη, από τη στιγμή που η Pfizer ανακοίνωσε εξίσου θετικά νέα για το δικό της εμβόλιο, το οποίο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία.
Όμως το πιο σημαντικό από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Moderna είναι ότι το δικό της εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών, έναντι των 7 ημερών που προβλέπονταν αρχικά.
Επιπλέον, το εμβόλιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή στη θερμοκρασία ενός κοινού οικιακού καταψύκτη) για διάστημα έως έξι μηνών.

Το σκεύασμα θα διανεμηθεί σε φιαλίδια των 10 δόσεων και μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 12 ώρες αφότου ξεπαγώσει.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διαφορά με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ.

Όπως έχουν ήδη επισημάνει αναλυτές και επιστήμονες, το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί τη δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα θα διανεμηθεί μόνο στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν αυτή την επένδυση. Ακόμα και εκεί, το πιθανότερο είναι ότι το εμβόλιο θα φτάσει μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αντίθετα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να φτάσει εύκολα και γρήγορα, με τα υπάρχοντα δίκτυα υποδομών, σε μακρινούς προορισμούς, σε μικρές πόλεις και χωριά, ακόμα και στις πιο φτωχές χώρες.

2.Συνομιλία Πούτιν-Νετανιάχου για το ενδεχόμενο της διάθεσης και της παραγωγής του ρωσικού εμβολίου στο Ισραήλ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου συζήτησε θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως και το ενδεχόμενο της διάθεσης και παραγωγής του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Πάντως η ΕΕ θα επιλέξει εμβόλιο από ευρωπαϊκές εταιρείες. Δεν εξετάζεται η αγορά του ρωσικού Sputnik-V
«Στο επίκεντρο της προσοχής τους βρέθηκαν τα θέματα αντιμετώπισης της λοίμωξης του κορωνοϊού», ενώ «αντάλλαξαν λεπτομερώς απόψεις για τα περιοριστικά μέτρα και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται και στις δύο χώρες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας και «ιδιαίτερα τις προοπτικές συνεργασίας πάνω στο ρωσικό εμβόλιο, όπως και το ενδεχόμενο της διάθεσης και της παραγωγής του στο Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

3. Συμφωνία Βενεζουέλας και Ρωσίας για 10 εκατ. δόσεις του εμβολίου Sputnik-V

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό, Sputnik-V.

«Εξασφαλίσαμε εγγυήσεις για πάνω από δέκα εκατομμύρια εμβόλια το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς και επίσης η Βενεζουέλα θα κατασκευάσει το ρωσικό εμβόλιο σε δικά της εργαστήρια», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο σε δημόσια εκδήλωση στο Καράκας που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μαδούρο, υπουργικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία υπό την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες είχε βασικό στόχο «να συνάψει συμφωνίες για το εμβόλιο».
«Θα εγγυηθούμε την παραγωγή του εμβολίου και θα εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό από τον Ιανουάριο», δήλωσε από την πλευρά της η Ροδρίγκες, παρούσα στην εκδήλωση.

4.Στο 92% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου λέει η Ρωσία

Το ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) και το ινστιτούτο επιδημιολογικής και μικροβιολογικής έρευνας Γκαμαλέι διαβεβαιώνουν ότι το Sputnik-V είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το εμβόλιο βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών του, με 40.000 εθελοντές.

Ανακοίνωσαν ότι η αποτελεσματικότητά του φθάνει το 92%, μερικές ημέρες μετά την αναγγελία της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου BioNTech ότι το δικό τους υποψήφιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90%.

Το Καράκας λέει πως έχει ελέγξει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου επισήμως έχουν καταγραφεί 96.933 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 848 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 από τον Μάρτιο. Όμως ο απολογισμός αυτός αμφισβητείται από την αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ πιο σοβαρή απ' ό,τι παραδέχονται οι αρχές.

Στις αρχές Οκτωβρίου, η χώρα έλαβε στοκ του ρωσικού εμβολίου για να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές του Sputnik-V σε 2.000 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένου του γιου του προέδρου, του Νικολάς Μαδούρο Γκέρα.

Τον ίδιο μήνα, ο πρόεδρος διαβεβαίωνε ότι ο εμβολιασμός θα άρχιζε μεταξύ του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, καθώς η χώρα ανέμενε την άφιξη εμβολίων από την Κίνα και τη Ρωσία, δύο από τους βασικούς συμμάχους της σε διεθνές επίπεδο.

5.Μια ακόμη ενθαρρυντική ανακοίνωση για τη μάχη κατά του κορωνοϊού ήρθε αυτή τη φορά από την αμερικανική εταιρεία Moderna, γνωστοποιώντας ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της αγγίζει το 95%.

Η ΕΕ, που ήδη έχει συμφωνήσει με τις Pfizer και BioNTech για 300.000.000 δόσεις από το εμβόλιό τους, βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη Moderna από τον Ιούλιο, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Moderna μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε, δε, ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη νομική διατύπωση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο οι συνομιλητές να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τιμή που διαπραγματεύθηκε ήταν κάτω από 25 δολάρια η δόση, ωστόσο ο αξιωματούχος αρνήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Η Moderna δεν ήταν διαθέσιμη να σχολιάσει.

Οι ΗΠΑ πλήρωσαν τη Moderna 15 δολάρια τη δόση για να εξασφαλίσουν 100.000.000 εμβόλια σε μια συμφωνία 1,5 δισ. δολαρίων, τον Αύγουστο. Η Ουάσινγκτον έχει οψιόν αγοράς 400.000.000 δόσεων σε άγνωστη τιμή. Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται με δύο δόσεις.

Οι 6 συμφωνίες της ΕΕ για το εμβόλιο

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν κατέληξε σε συμφωνία με την Pfizer και τη BioNTech σχετικά με την προμήθεια του δυνητικού εμβολίου COVID-19, αφότου οι εταιρείες ανακοίνωσαν τα θετικά τους αποτελέσματα. Το Reuters μετέδωσε ότι η ΕΕ θα πληρώσει λιγότερα από 19,50 δολάρια τη δόση, τιμή που εν μέρει αντικατοπτρίζει την οικονομική υποστήριξη ΕΕ και Γερμανίας για την ανάπτυξη του εμβολίου.

Εκτός από τις Pfizer και BioNTech (300.000.000 δόσεις), η ΕΕ έχει επιτύχει συμφωνίες με τις CureVac, AstraZeneca και την αμερικανική Johnson & Johnson (έως 400.000.000 δόσεις από την κάθε μία), Sanofi-GSK (έως 300.000.000 δόσεις).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline