Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  13:30:28

Ο Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαιώνει ότι οι 27, έχουν αποφασίσει πλέον, όπως έχουν ζητήσει Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος κ.α.: «Ανοικτός ο δρόμος για οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας τον Δεκέμβριο». Κύριο

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Η πολιτική κατευνασμού της ΕΕ προς την Τουρκία απέτυχε». Το καθεστώς Ερντογκάν παραμένει επιθετικό και αυταρχικό.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των Κρατών-Μελών της, σημειώνει σε επιστολή του προς τον Νίκο Δένδια, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των Κρατών-Μελών της, σημειώνει σε επιστολή του προς τον Νίκο Δένδια, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζόζεπ Μπορέλ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Κατά τις ίδιες πηγές, με την εν λόγω επιστολή ο Μπορέλ, διαβεβαιώνει πως ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, είναι ανοικτός.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις ελληνικές, καθώς και τις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή. Προσθέτει ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Μπορέλ, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ).

«Οχι» σε μονομερείς ενέργειες

Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ.

Επισημαίνεται ότι κατόπιν αιτήματος της χώρας μας και της Κύπρου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την προσεχή τηλε-διάσκεψη τους την Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαρώσια.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η πολιτική κατευνασμού της ΕΕ προς την Τουρκία απέτυχε

"Η πολιτική κατευνασμού που ακολούθησε η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία προφανώς δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι είναι ένας οργανισμός που παραμένει συνεπής στις αποφάσεις της. Κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής".

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι ηγέτες της Ένωσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας. "Διαφορετικά, νομίζω ότι δεν πρόκειται να σημειώσουμε καμία πρόοδο για να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να δώσουμε χώρο για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό".

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια για πικνικ, τόνισε ότι "αυτό που συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο είναι εξωφρενικό. Στέλνει στην πραγματικότητα το μήνυμα ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι αποφάσεις της ΕΕ".

Αναφορικά με το ζήτημα της Διεύρυνσης της Ένωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να προχωρήσουν με την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων, που συμφωνήθηκαν στα συμπεράσματα του Μαρτίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να προχωρήσει η Αλβανία στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πριν από την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, αλλά και στην ανάγκη να εφαρμόσει η Βόρεια Μακεδονία πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε επίσης ότι η τρομοκρατία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή υπό οποιαδήποτε μορφή και ότι για την καταπολέμησή της απαιτείται ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

"Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ιδεολογικό, αλλά για απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας. Και πρέπει να είμαστε ενωμένοι για αυτό", σημείωσε. Για το ζήτημα του αντισημιτισμού, επισήμανε ότι δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες και αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline