Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  01:09:58

Δικαιωμένος ο Νικ. Δένδιας στις προβλέψεις του για τον ρόλο της Γερμανίας (και Ισπανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας) καταλόγισε «διστακτικότητα και έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη». Κύριο

«Γνωρίζαμε, θα θέλαμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν εξεπλάγημεν από τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή.

Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα ανέμενε η Ελλάδα από την Ευρώπη ,που εμφανίζει πρόβλημα ηγετικής αποφασιστικότητας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές που εκτοξεύει εναντίον κράτους - μέλους της.

Ο Νίκος Δένδιας μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής που μετέθεσε για τον Μάρτιο το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, από το βήμα της Βουλής, δικαιωμένος για τι επιφυλάξεις, τις οποίες είχε διατυπώσει στο POLITICO πριν το Συμβούλιο Κορυφής, καταλόγισε διστακτικότητα στην Ευρώπη και διερωτήθηκε «πώς μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται απειλή πολέμου εναντίον μέλους της;».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επεσήμανε πως «την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται με μεγαλύτερη διαύγεια την κατάσταση, με το Κογκρέσο να ψηφίζει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά και παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400».
Σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τη στάση ορισμένων κρατών, ανέφερε πως η κυβέρνηση είχε απόλυτη γνώση για το πήγαιναν τα πράγματα.

«Γνωρίζαμε, θα θέλαμε κάτι καλύτερο, αλλά δεν εξεπλάγημεν από τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Όπως είπε, η ΕΕ έλαβε κάποιες αποφάσεις για την Τουρκία, κάνει λόγο για ανάγκη για διαρκή αποκλιμάκωση και αναφέρθηκε στην προοπτική επέκτασης των κυρώσεων, ενώ κάλεσε σε επιβολή κυρώσεων και φυσικά πρόσωπα.
«Ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι αυτά αρκούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση «και πιστεύουμε πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή και υπομονή».

Επεσήμανε πως η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία δεν είναι τιμωρητική και επανέλαβε την πάγια θέση για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία.
«Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, όμως, όπως σημείωσε, η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι προσυπογράφει το διεθνές δίκαιο», είπε.
Για την αντίδραση της Τουρκίας μετά τις αποφάσεις των Βρυξελλών, ο υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τίποτα, διαβάζοντας ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αναφέρει «απορρίπτουμε την παράνομη προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

28.11.2020-Δένδιας-Politico: Η Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην ΕΕ με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία
Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογη με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα ντεν Λε Λέιν να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής.

H Γερμανία δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν απορρίπτει τις εκκλήσεις της Αθήνας για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, τονίζει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Politico.

«Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ που η οικονομία της για να δώσει ένα σαφές παράδειγμα ότι οι χώρες πρέπει να υπακούουν στο διεθνές δίκαιο», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

«Καταλαβαίνω το οικονομικό θέμα από τη γερμανική πλευρά, αλλά είμαι βέβαιος ότι και αυτή καταλαβαίνει την τεράστια αντίφαση του να παρέχεις επιθετικά όπλα σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», αναφέρει.

Προσθέτει μάλιστα ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα αυτό στο Βερολίνο «αντί της Γερμανίας να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους μηχανισμούς ελέγχου και ισορροπιών του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».

Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο κ. Δένδιας καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογη με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα ντεν Λε Λέιν να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.

«Εάν κάνεις τα ίδια πράγματα που έκανες στο παρελθόν και περιμένεις μια άλλη εξέλιξη στο μέλλον, αυτό είναι κάτι που περιγράφεται με τη λέξη "αφέλεια"-και αυτός είναι ο ήπιος όρος θα έλεγα».

«Η Ευρώπη θα έστελνε λάθος μήνυμα σε όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Όποιος αυθαιρετεί, όποιος καταπατά το διεθνές δίκαιο, όποιος εκβιάζει, αυτός στο τέλος της ημέρας μένει ατιμώρητος στη χειρότερη περίπτωση ή και αμείβεται κιόλας».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς τόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.

«Πιστεύω ότι η περιοχή χρειάζεται την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα τη στρατιωτικής τους παρουσίας, με τρόπο που θα αντισταθμίζει την έλλειψη ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline