Σάββατο 18 Μαϊου 2024  21:44:48

Εγχώριοι «τραμπιστές» του πολιτικού περιθωρίου, πετροβολούν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας – «δεν πιστεύει και προσβάλλει τα εθνικά σύμβολα και αξίες». Κύριο

Κυκλοφορούν κάμποσοι σύγχρονοι θαυμαστές-αντιγραφείς τν μεθόδων λεκτικής βίας και κιτρινισμού, διχαστικού λόγου και φανατισμού του θλιβερού δημαγωγού Ντ. Τραμπ . Επιθετικοί κατά της Κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά, μας, τελευταίως επιτίθενται συστηματικά και οργανωμένα, αναπαράγοντας ευτελή fake news, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, πολύ σύντομα και σκόπιμα βάλλεται από παράγοντες του παρελθόντος, με πικρίες και στο πολιτικό περιθώριο, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας "εθνοπατριωτικής" κριτικής, σε περίοδο που έχει τις μικρότερες αρμοδιότητες από το 1974.

Με κριτική -κουτσομπολιά. Το αν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα ... «κάνει τον σταυρό της» σε μία δημόσια εμφάνιση ή το αν θεωρεί τον Covid 19 σημαντικότερη απειλή από την Τουρκία, γίνεται αντικείμενο αρθρογραφίας, σχολίων στα social media και αφετηρία θεωριών με πολιτικές προεκτάσεις. Πρόκειται για ένα φαινόμενο με περιορισμένη κοινωνική αναφορά, παράλληλα όμως αρκετά πολύπλοκο ως προς το να εξηγηθεί.

1.Πρόεδρος «στο μικροσκόπιο»

Οι δραστηριότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας μοιάζουν να βρίσκονται υπό «στενή παρακολούθηση» ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταγραφεί απόπειρες να δημιουργηθεί «ρεύμα» εναντίον της. Δίχως η προσπάθεια να έχει ευοδωθεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του άρθρου της Προέδρου της Δημοκρατίας, που φιλοξενήθηκε στην πρωτοχρονιάτικη έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών. Εκεί αναφερόμενη στην πολυδιάστατη κρίση στην Ευρώπη (μεταναστευτικό, περιβαλλοντική επιβάρυνση πανδημία), η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε μία επισήμανση. Έγραψε πως «βρήκαν πολλοί την ευκαιρία να αμφισβητήσουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία στο όνομα ενός νέου εθνοκεντρικού προστατευτισμού. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια παραλλαγή της αντίδρασης στην παγκοσμιοποίηση και υποκινεί την εσωστρεφή αναδίπλωσή μας στη δήθεν εθνική ασφάλεια».

Η άποψη αυτή «μεταφράστηκε» από κύκλους που αυτοπροσδιορίζονται ως «πατριωτικοί» σε ευθεία αμφισβήτηση της ανάγκης για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και ως «ομολογία πίστης» στην παγκοσμιοποίηση. Τροφοδοτώντας έτσι γνωστές θεωρίες που κυριαρχούν στον χώρο της λεγόμενης «πατριωτικής δεξιάς» και στηρίζονται σε συνωμοσιολογικές προσεγγίσεις περί κινήσεων «αφελληνισμού» της χώρας, διάβρωσης των εθνικών της χαρακτηριστικών και προσαρμογής στα δεδομένα μιας «παγκόσμιας διακυβέρνησης».

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Εστία για το γραφείο της Κ.Σακελλαροπούλου

Αυτά ενώ ήδη εδώ και αρκετό καιρό οι δημόσιες εμφανίσεις και οι κινήσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου φαίνεται πως βρίσκονται στο... μικροσκόπιο .
Ενδεικτικό παράδειγμα ο θόρυβος που δημιουργήθηκε και τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα που υπήρξαν σχετικά με την πρωτοχρονιάτικη δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών. Εκεί που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατηγορήθηκε για τα ότι δεν ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος, όπως συνηθίζονταν στον παρελθόν, αλλά και για την στάση της μέσα στον Ναό. Συγκεκριμένα επειδή στον χαιρετισμό της προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δεν φίλησε τον σταυρό που κρατούσε ο επικεφαλής της ελλαδικής εκκλησίας, όπως έκανε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης που επίσης παραβρέθηκε.
Ανάλογη κατηγορία της έχει αποδοθεί στο παρελθόν. Συγκεκριμένα στον κυβερνητικό ανασχηματισμό του καλοκαιριού όπου κατηγορήθηκε πως δεν «έκανε τον σταυρό της» κατά την διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας.

Επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατηγορήθηκε για την... διακόσμηση του γραφείου της. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ θεωρήθηκε συμβολική πράξη, η επιλογή να αλλάξουν θέση τα μουσειακού χαρακτήρα καριοφίλια της επανάστασης του 1821 όπως και ό πίνακας γερμανού ζωγράφου που απεικόνιζε Ακρόπολη την ίδια περίοδο.
Ο «χάρτης» των social media και του διαδικτύου, πάντως, αποτελεί επίσης ένα είδος «αξονικής τομογραφίας» των πολιτικών αφετηριών για κάποιες από τις επικρίσεις εναντίον της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εκεί καταγράφονται απαξιωτικά σχόλια για το πρόσωπο της από άτομα που σε σημαντικό βαθμό είναι φανερή η πολιτική σχέση τους με φορείς της άκρας δεξιάς, της Χρυσής Αυγής και άλλων σχημάτων της λεγόμενης «πατριωτικής δεξιάς». Με κάτι παραπάνω από έντονο το στοιχείο της συνωμοσιολογίας και των παραφυάδων της. Δίχως όμως η κριτική να ασκείται μόνο από αυτούς τους χώρους.

2. ΤΟ ΒΗΜΑ. Όπως όλοι γνωρίζετε, καθώς διαβάζετε και βλέπετε, ο ακροδεξιός λαϊκισμός δεν ευδοκιμεί μόνο στην Αμερική του ανεκδιήγητου Ντόναλντ Τραμπ. Κυκλοφορούν κάμποσοι θαυμαστές του και ανάμεσά μας, οι οποίοι τελευταίως επιτίθενται συστηματικά και οργανωμένα, αναπαράγοντας ευτελή fake news, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατασκευάζουν κατά καιρούς ασυνάρτητες ψευδολογίες με κεντρικό αφήγημα ότι δεν ακολουθεί τα υπερπατριωτικά βήματα του προκατόχου της, τα ήθη και τα έθιμα του κ. Προκοπίου Παυλόπουλου.

Σε αυτό το μοτίβο, άλλοτε ανακαλύπτουν εξαφανισμένα καριοφίλια, άλλοτε δεν βλέπουν την ελληνική σημαία στο γραφείο της, άλλοτε ότι δεν ασπάστηκε τον Αρχιεπίσκοπο και πιο πρόσφατα ότι επιδεικνύει υπερβολική ευαισθησία στο κράτος δικαίου και στ' ανθρώπινα δικαιώματα! Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες της, κάποιοι δεν μπορούν προφανώς να αποδεχθούν ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει ένας ευαίσθητος πολίτης που νοιάζεται για όσα συμβαίνουν γύρω της και δεν παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην «εθιμοτυπία» των υψιπετών δηλώσεων και των ανύπαρκτων πράξεων.

Που δεν διστάζει να πηγαίνει σε μια κοινωνική κουζίνα στον Κεραμεικό και να σερβίρει αστέγους, ανέργους και πρόσφυγες. Που δεν διστάζει να στέκεται απέναντι σε αναχρονιστικά ταμπού, σεβόμενη πάντα τον ρόλο της. Που προσπαθεί να αναδεικνύει πάντοτε συνανθρώπους μας που προσφέρουν ανιδιοτελώς, που ασκούν τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους μην υπολογίζοντας προσωπικό κόστος και κούραση. Που είναι πρόθυμη να ακούσει και να συνομιλήσει με όσους θέλουν την Ελλάδα να κοιτάζει μπροστά και δεν παραμένουν αγκυλωμένοι με το χθες.

Σχεδόν εξοργισμένοι, δε, σημειώνουν ότι «προφανώς δεν αρέσουν όλα τα παραπάνω σε εμπαθείς και μισαλλόδοξους, σε σημαιοφόρους ενός γραφικού και πολλές φορές επικίνδυνου υπερπατριωτισμού». Η ίδια πάντως δεν πτοείται, παρά αντιθέτως δεν κρύβει ότι θα συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε, σεβόμενη τον θεσμό και την παράδοσή του, αλλά αποφασισμένη παράλληλα να του προσδώσει τη δυναμική και αξία που η εποχή επιτάσσει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα