Σάββατο 27 Απριλίου 2024  11:39:52

Κύματα συμπαράστασης στην Σοφία Μπεκατώρου, αφύπνιση συνειδήσεων για τους εκβιασμούς γυναικών, αλλά βεβαιότητα παραγραφής των καταγγελιών της από το 1998. Κύριο

Εκτός και εάν προστεθούν και άλλες καταγγελίες, άλλων γυναικών, μέσα στα τελευταία 15 χρόνια οπότε δεν ισχύσει παραγραφή. Νίκος Κακλαμανάκης: «Ομερτά και βία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας -Eχουν απειλήσει παιδιά».

Μέσα σε ένα γενικό κλίμα αντιδράσεων, νέων καταγγελιών για τον χώρο του Αθλητισμού και μεγάλης συμπαράστασης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να διατάξει την αυτεπάγγελτη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα όσα η Ελληνίδα ολυμπιονίκης έχει αναφέρει περί σεξουαλικής κακοποίησης της.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι νομικές κινήσεις της Εισαγγελίας είναι περιορισμένες. Αν και ένα από τα πρώτα βήματα θα είναι η κλήτευση της Σοφίας Μπεκατώρου, προκειμένου να δώσει η ίδια αναλυτική κατάθεση για τα όσα έλαβαν χώρα, η έρευνα θα κρέμεται ουσιαστικά από μία κλωστή. Κι αυτό γιατί το όσα έχει εξιστορήσει η αθλήτρια, έχουν λάβει χώρα το 1998, δηλαδή πριν από 23 χρόνια. Κατά συνέπεια εάν το έγκλημα, είναι ως κατηγορία κατά της γενετήσιας ελευθερίας, που θα εντοπίσουν οι αρχές, όπως βιασμός ή ασέλγεια, σε κάθε περίπτωση ο χρόνος παραγραφής ανέρχεται στα 15 χρόνια. Παραγράφτηκε δηλαδή αυτό και κάθε παρόμοιο αδίκημα έχει παραγραφεί από το 2013.

Ηδη, οι πρώτες καταγγελίες των θυμάτων εκβιασμών. δείχνουν πως η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση αποτελεί συχνό φαινόμενο στον αθλητικό χώρο - συχνότερο από όσο πιθανόν να πιστεύαμε. Τα θύματα φοβήθηκαν, σώπασαν, ντράπηκαν. Αλλά τα συναισθήματα αυτά θα έπρεπε να ανήκουν μόνο στον θύτη. Τα θύματα σημειώνουν πως αποφάσισαν να πουν την ιστορία τους ορμώμενες από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου. Κι αυτό δείχνει πως όταν υπάρχει ενσυναίσθηση, συμπαράσταση, υποστήριξη και αλληλεγγύη, όταν είμαστε όλες μαζί και καμία μόνη της, μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της σιωπής.
Τα στόματα άνοιξαν με τις Νίκη Μπακογιάννη, Μαρίνα Ψυχογιού, η Μάνια Μπικόφ και η Ραμπέα Ιατρίδου έχουν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση, ενώ οι καταγγελίες συνεχίζονται...

Κυρ. Μητσοτάκης: Η καταγγελία της Σ. Μπεκατώρου αφυπνίζει συνειδήσεις

Πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει τη σεξουαλική βία που υπέστη. Μετά από επικοινωνία με τη χρυσή ολυμπιονίκη, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σε ανάρτησή του ότι η καταγγελία της «αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα» και «κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου» στη χώρα.

«Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι' αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης. Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας», αναφέρει ο πρωθυπουργός, παροτρύνοντας μάλιστα όλους «να κάνουν το πρώτο βήμα της Σοφίας». «Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους μοναδικός τρόπος για την "ενδυνάμωση" της υπόθεσης, έτσι ώστε να μην μπει στο αρχείο ελέω παραγραφής, αφήνοντας ατιμώρητο το δράστη, θα είναι το να προστεθούν κι άλλες καταγγελίες -αντίστοιχες με εκείνες της Σοφίας Μπεκατώρου- στη δικογραφία που θα σχηματιστεί, οι οποίες θα έχουν χρόνο τέλεσης μικρότερο των 15 ετών. Κάτι που δεν συμβαίνει ακόμα στις έως τώρα νέες καταγγελίες.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπου οι εισαγγελικές αρχές θα έχουν στη διάθεση τους μόνο την καταγγελία της Σ. Μπεκατώρου, η παραγγελία για αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση δεν θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν θα οδηγήσει ούτε σε δίκη..

Ωστόσο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει προσπάθεια αφύπνισης για άλλες γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, δείχνοντας πως οι εισαγγελικές αρχές έχουν τη διάθεση να κινηθούν, ωστόσο θα πρέπει να τους δοθούν και τα απαραίτητα εργαλεία -όπως επαρκής χρόνος- για να ολοκληρώσουν την έρευνα τους με αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός που θα "χρεωθεί" την υπόθεση, αναμένεται μεταξύ άλλων να καλέσει για καταθέσει εκτός από την καταγγέλλουσα και στελέχη της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Κυρίως όμως, όπως όλα δείχνουν θα ζητήσει τη διαβίβαση παλαιότερης κατάθεσης της 43χρονης αθλήτριας, την οποία είχε δώσει στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας. Να σημειωθεί πως εκείνη η έρευνα είχε κινηθεί ύστερα από καταγγελία του Νίκ. Κακλαμανάκη, και σύμφωνα με πληροφορίες, η Σοφία Μπεκατώρου είχε αναφερθεί και στα όσα της συνέβησαν, δίχως ωστόσο μέχρι σήμερα να είναι γνωστό το ακριβές περιεχόμενο της κατάθεσής της.

Τέλος, ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν αποκλείεται να ζητήσει την κατάθεση και του Αριστείδη Αδαμόπουλου, του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας, που -κατά τη Σοφία Μπεκατώρου- ήταν το πρόσωπο που προχώρησε στη σεξουαλική κακοποίηση. Ο ίδιος πάντως, με χθεσινή του ανακοίνωση δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, ζητώντας μόνο να μην καταπατηθεί το τεκμήριο αθωότητας. "Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά" αναφέρει κλείνοντας την ανακοίνωση του, ενώ λίγο αργότερα η ΝΔ δήλωσε ότι αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του.

Νίκος Κακλαμανάκης: «Ομερτά και βία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας -Eχουν απειλήσει παιδιά»

Για τη Σοφία Μπεκατώρου, που είναι το πρόσωπο των ημερών μετά τη γενναία απόφαση που πήρε να αποκαλύψει την σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε, μίλησε τηλεφωνικά ο χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης στην εκπομπή Έλα Χαμογέλα.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης ανέφερε: «Την Σοφία Μπεκατώρου την γνωρίζω πολλά χρόνια. Δεν είναι μόνο κορυφαία αθλήτρια, αποδεικνύει ότι και στην θάλασσα είναι κορυφαία γιατί τολμά να λέει την αλήθεια της, η οποία μετά τα όσα είχα πει στην Βουλή, κι ήλπιζα ότι θα ήταν η αρχή για την Σοφία και για άλλους αθλητές της ομοσπονδίας να μιλήσουν, δυστυχώς δικαιώνομαι. Από τα 19 μου λέω ότι η ομοσπονδία είναι κράτος εν κράτει. 33 χρόνια μετά και με όσα καταγγέλλει η Μπεκατώρου, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Εμείς οι αθλητές λέμε όχι στην κατάχρηση εξουσίας και στην χρήση βίας και κυρίως όχι στην κουλτούρα του βιασμού της σιωπής.

Ντόμινο εξελίξεων μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου -«Βροχή» καταγγελιών και εισαγγελική παρέμβαση

Έχει πολλή ομερτά και βία μέσα στο διοικητικό συμβούλιο. Πιστεύω ότι δεν φτάνει να μην αδικούμε αλλά να μην αφήνουμε άλλους να αδικούν, αυτή είναι η πραγματική έννοια της δικαιοσύνης για εμένα» είπε και συνέχισε:

«Λυπάμαι για αυτήν την εξέλιξη αλλά πρέπει κάποια στιγμή μέσα σε αυτό το σκοτάδι που έχουμε βιώσει τόσα χρόνια να απαντήσουμε. Είχα ακούσει δεξιά κι αριστερά κάποια πράγματα αλλά όχι τόσο συγκεκριμένα. Μεγαλύτερος είναι ο βιασμός του σώματος αλλά της ψυχής. Σε πολλά παιδιά έχουν καταστρέψει το όνειρό τους γιατί τα έχουν δυσκολέψει σε τέτοιο βαθμό, τα έχουν απειλήσει ώστε να μην μπορούν να συνεχίσουν».

Ο ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης μιλά για την συναθλήτριά του, Σοφία Μπεκατώρου και σχολιάζει τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που έκανε με την καταγγελία της σεξουαλικής παρενόχλησης που δέχθηκε σε νεαρή ηλικία από αθλητικό παράγοντα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline