Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  03:13:57

Και ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και ο παλαιός της Ρωσίας, αντίθετοι με τις απόψεις-επιδιώξεις του Τ. Ερντογάν για τους S-400 και την Ελλάδα στο Αιγαίο. Δύο δηλώσεις πολιτικής ψυχρολουσίας. Κύριο

Ανησυχία και προβληματισμός στο περιβάλλον του Τούρκου προέδρου, που προκαλούν ανησυχία και προβληματισμούς για το μέλλον.

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τον Ερντογάν αι τις αυθαιρεσίες του, μετά μάλιστα τη απώλεια του ομοίου του αυταρχικού ηγέτη Ντ. Τραμπ. Σκληρός με την Τουρκία ο νέος υπ. Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως και ο προκάτοχος του Μάικλ Πομπέο σε αντίθεση με τον φιλότουρκο Ντ. Τράμπ.
Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Τουρκία εκφράζεται με τρόπο που δεν αρμόζει σε σύμμαχο.

Αυστηρός έναντι της Τουρκίας εμφανίσθηκε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την ακροαματική διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του από τη Γερουσία.
Στην πρώτη επίσημη τοποθέτησή του σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις σχέσεις με την Άγκυρα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιλογή ενός «λεγόμενου στρατηγικού μας εταίρου» να αγοράσει το σύστημα S-400 και να εναρμονίζεται «με έναν από τους μεγαλύτερους στρατηγικούς ανταγωνιστές μας, τη Ρωσία».

Θα ήταν πρώιμο να σπεύσει κανείς να εξαγάγει οριστικά ή υπερβολικά συμπεράσματα, καθώς η εξίσωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων παραμένει σύνθετη και είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα καταβάλει προσπάθειες να «κρατήσει την Τουρκία στη Δύση».
Ωστόσο, η ξεκάθαρα κριτική στάση του νέου επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που δεν είναι τυχαία αλλά προϊόν επεξεργασίας των αρμόδιων έμπειρων στελεχών της νέας κυβέρνησης, είναι ενδεικτική των προθέσεων και στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Άγκυρα τα οποία ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει.

«Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τι αντίκτυπο είχαν οι υπάρχουσες κυρώσεις της νομοθεσίας CAATSA στην Τουρκία και να εξετάσουμε αν πρέπει να γίνουν περισσότερα» τόνισε ο κ. Μπλίνκεν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρθούν νέα μέτρα στην περίπτωση που εκτιμηθεί ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις δεν έχουν παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο κ. Μπλίνκεν κλήθηκε να δώσει δείγματα γραφής της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει έναντι της Τουρκίας, από τον ισχυρό δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος θα αναλάβει πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εξέλιξη που παραπέμπει σε μια εξαιρετικά αυστηρή στάση του Κογκρέσου έναντι του Ταγίπ Ερντογάν.

Κληθείς από τον γερουσιαστή Μενέντεζ να απαντήσει εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διαμορφώσει ξεκάθαρη θέση για την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, ο νέος υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής: «Σε τελική ανάλυση η Τουρκία είναι μία σύμμαχος χώρα, η οποία τοποθετείται σε πολλές περιπτώσεις με τρόπο που δεν αρμόζει σε σύμμαχο. Αυτό αποτελεί μία πολύ ουσιαστική πρόκληση για μας και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό».

Ο κ. Μενέντεζ συνέδεσε την Τουρκία με τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, τονίζοντας ότι είναι χώρες που χρήζουν άμεσης προσοχής, και υπογράμμισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Αγκυρας «μέσω της υποστήριξης της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και μέσω της δικής της επιθετικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο εναντίον των δημοκρατικών μας συμμάχων Ελλάδας και Κύπρου».

Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα τηρήσει σθεναρή στάση έναντι της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Συρία, αλλά και της εισβολής στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, όπως και της αμφισβήτησης και διεκδίκησης ολόκληρης της ελληνικής ΑΟΖ μέχρι την Λιβύη.
2.Λαβρόφ: Δικαίωμα κάθε κράτους η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Απολύτως νόμιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, επικαλούμενος τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Όπως είπε, σε συνέντευξή του στο Open, «άλλο πράγμα όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους», ενώ σημείωσε ότι «είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων».

Ο κ. Λαβρόφ, ανέφερε δεν είναι τόσο ότι η Ρωσία αναγνώρισε τα 12 ν.μ., αλλά ότι αυτό προκύπτει από την γενικής ισχύος Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. «Είναι μια Συνθήκη, την οποία όλοι υπογράψαμε, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορίζει ότι κάθε κράτος έχει δικαίωμα να ανακηρύξει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως τα 12 μίλια. Και όταν η Ελλάδα το ανακοίνωσε αυτό, είπαμε ακριβώς ότι τώρα μόλις διατύπωσα. Ότι είναι μια απολύτως νόμιμη απόφαση. Άλλη υπόθεση όταν τα χωρικά ύδατα, που ανακηρύχθηκαν από ένα κράτος έρχονται σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εάν προσδιοριστεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα από την άποψη της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε είναι απαραίτητο να αναζητηθεί λύση μέσω του διαλόγου και της ισορροπίας των συμφερόντων. Και δραστήρια καλούμε όλα τα προβλήματα, που συνδέονται με τις ΑΟΖ και της Ελλάδας και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω του διαλόγου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε πιθανή συνάντηση των Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι πολύ ορθό πλαίσιο, εντός του οποίου πρέπει να συζητώνται και να επιλύονται παρόμοια ζητήματα. Και φυσικά κανείς δεν επιθυμεί οποιεσδήποτε βίαιες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Σε ό,τι αφορά εμάς, τη Ρωσία, εάν μπορούμε σε κάτι να είμαστε ωφέλιμοι, εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλές μας σχέσεις με τις εμπλεκόμενες σ' αυτές τις διαφωνίες χώρες, θα είμαστε έτοιμοι, θα το επαναλάβω, εάν τέτοιο αίτημα υπάρξει», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline