Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  07:10:59

Τελειώνουν τα κενά κρεβάτια στα νοσοκομεία της Αττικής και της Πάτρας από τις αθρόες εισαγωγές θυμάτων του ιού....Έφτασαν τους 150 την ημέρα. Κύριο

Κλίμα ανησυχίας, από τις βόλτες στις παραλίες, την εκτόξευση νοσηλειών, ις μεταδοτικές μεταλλάξεις και ιικού φορτίου στα λύματα.

Αλλεπάλληλες εκκλήσεις για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, απευθύνουν κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες της Υγείας, και κρούουν τριπλό καμπανάκι κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η συμμόρφωση των πολιτών, είναι προϋπόθεση για να ανασχεθεί η αυξητική τάση των τελευταίων ημερών. Τελειώνουν τα κενά κρεβάτια στα νοσοκομεία της Αττικής και της Πάτρας από τις αθρόες εισαγωγές θυμάτων του ιού....Έφτασαν τους 150 την ημέρα.

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που έχει επιστρέψει σε επίπεδα φθινοπώρου, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις και τις προβλέψεις για την έλευση ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, έχει θορυβήσει τις Αρχές, που φοβούνται για τις συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο Σύστημα Υγείας.

Αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο νοσοκομείο «Σωτηρία» η κ. Γκάγκα ανέφερε, (μιλώντας στον ΣΚΑΪ) ότι αυτή τη στιγμή καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 1.113 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 29 θάνατοι και 249 διασωληνωμένοι, ενώ έχουν εντοπιστεί 236 μεταλλαγμένα στελέχη, από τα οποία τα τέσσερα αφορούν στη «νοτιοαφρικανική» και τα υπόλοιπα στην λεγόμενη «βρετανική» μετάλλαξη.

Σε επιφυλακή για το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας

Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, καθώς νόσησαν από τον κορωνοϊό -πλην όμως με ήπια συμπτώματα- πάνω από 60 παιδιά και εργαζόμενοι. Για προληπτικούς λόγους η λειτουργία του παρακείμενου δημοτικού σχολείου ανεστάλη καθώς και κάποια τμήματα σε άλλα σχολεία της περιοχής.

Η πρώτη διάγνωση στο νηπιοτροφείο καταγράφηκε στις 29 Ιανουαρίου, όταν μια εργαζόμενη εντοπίστηκε θετική στον κορωνοϊό. Αμέσως έγιναν μοριακοί έλεγχοι και 10 εργαζόμενοι, καθώς και 7 παιδιά, ανιχνεύτηκαν θετικοί. Στην πρώτη ιχνηλάτηση σε γονείς και στενές επαφές, βρέθηκαν άλλα 15 κρούσματα φτάνοντας τα 32 και στη δεύτερη άγγιξαν τα 65.

Υπό πίεση τελεί και το νοσοκομειακό δίκτυο της Πάτρας. «Προφανώς και υπάρχει μία αύξηση των νοσηλευομένων», ανέφερε χθες ο Γ. Καρβέλης διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας δίνοντας ταυτόχρονα στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στα δύο μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης.
Σύμφωνα με τον διοικητή, «στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται σήμερα 18 ασθενείς στην κλινική covid και έξι ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας covid, εκ των οποίων οι δύο είναι διασωληνωμένοι». Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», νοσηλεύονται 27 ασθενείς στην κλινική covid και ένας στην ΜΕΘ covid.

ΤΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΖΟΦΕΡΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το πρώτο εξαήμερο του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν συνολικά 6.256 νέα κρούσματα, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε στα 973, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 66% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχαμε κατά μέσο όρο περί τα 584 κρούσματα την ημέρα.

Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα, σε συνδυασμό με τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής. Ενδεικτικό είναι ότι στο «Σωτηρία» σημειώνεται ρεκόρ εισαγωγών και αυτή τη στιγμή, καταγράφεται όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.
Την ανησυχία εντείνει η εικόνα του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, που το προηγούμενο Σάββατο εκτινάχθηκε και σημείωσε αύξηση της τάσης του 205%.
Υπό αυτό το πρίσμα ελήφθησαν τα σκληρά μέτρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, όπου από χθες έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 το πρωί τα Σαββατοκύριακα.

Την ίδια ώρα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις, με επιστήμονες μιλούν ακόμη και για 2.400 κρούσματα ημερησίως στις αρχές Μαρτίου και να προβλέπουν έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας τον Μάιο.
Πολλοί είναι αυτοί, εξάλλου που ήδη μιλούν για τη λήψη και άλλων μέτρων μετά τις 15 Φεβρουαρίου, καθώς η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι στην κρίση αυτή, που είναι ένα δυναμικά εξελισσόμενο γεγονός, προσαρμόζεις τη στρατηγική σου.

Πάνω από 70% η αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων

Η εβδομάδα που ξεκινά, θεωρείται κρίσιμη με τις προσπάθειες για να ανασχεθεί η αυξητική τάση του τελευταίου διαστήματος να επικεντρώνονται στα περιοριστικά μέτρα και την τήρησή τους, καθώς και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και το γεγονός ότι χωρίς ακόμη να έχει ανακοπεί η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός τρίτου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το πρώτο εξαήμερο του Φεβρουαρίου, καταγράφηκαν συνολικά 6.256 νέα κρούσματα, ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων διαμορφώθηκε στα 973, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 66% σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν είχαμε κατά μέσο όρο περί τα 584 κρούσματα την ημέρα.

Τα νούμερα αυτά είχε εμφανίσει η χώρα στο τέλος Οκτωβρίου. Τότε όμως ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος διασωληνωμένων ήταν κάτω των 100, συγκεκριμένα ήταν 94 ενώ σήμερα είναι 248.
Τα στοιχεία από το πρώτο 6ήμερο του Φεβρουαρίου, επιβεβαιώνουν εξάλλου την δραματική προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα, ότι «θα έχουμε 7.000 με 8.000 κρούσματα αυτήν την εβδομάδα».

Οι αντοχές των νοσοκομείων ξανά στο προσκήνιο – Εκτίναξη νοσηλειών

Όλα αυτά ενώ ήδη σημειώνεται, σημαντική άνοδος των νέων εισαγωγών, ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής.
Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αυξημένος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, όπως δήλωσε σήμερα η πρόεδρος του κεντρικού συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα.
Σε ό,τι αφορά δε στο Σωτηρία αυτή τη στιγμή καταγράφεται – όπως δήλωσε η κ. Γκάγκα στον Σκάι – ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline