Σάββατο 18 Μαϊου 2024  21:30:53

Σε απομόνωση η Τουρκία από το αραβικό κόσμο (με μόνη ισχυρή συμμαχία το Κατάρ) οργίζεται κατά της Ελλάδος για το Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα: «Επιδιώκουν συμμαχία με βάση την εχθρότητα κατά της Τουρκίας». Κύριο

Με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας διεξήχθη με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του Συνεδρίου Φιλίας («Philia Forum»), προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Και ο ΥΠΕΞ του Ιράκ σε Δένδια-Μητσοτάκη.

Τη εμφανή δυσαρέσκειά της για το Φόρουμ Φιλίας που διεξήχθη την Πέμπτη στην Αθήνα και το κοινό ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν και οι επτά συμμετέχουσες χώρες, εξέφρασε η Άγκυρα, μέσω ανακοίνωσης του Χαμί Ακσόι δήθεν ισχυρή παρουσία στον αραβικό κόσμο. Με μόνο ισχυρό σύμμαχο το Κατάρ και προβληματική σχέση με το Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για «προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας με βάση την εχθρική στάση κατά της Τουρκίας», ζητά από Ελλάδα και Κύπρο «να ενεργήσουν με κοινή λογική» στη συνέχεια και επισημαίνει πως το συγκεκριμένο φόρουμ δεν μπορεί να αποτελέσει επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.

«Δεν είναι δυνατόν για οποιοδήποτε φόρουμ που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, της βασική χώρα στην περιοχή του, και τους Τουρκοκύπριους, να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό και επιτυχημένο μηχανισμό συνεργασίας και φιλίας όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιφέρεια», δήλωσε ο Ακσόι και συνέχισε:

Οι αβάσιμες κατηγορίες και συκοφαντίες εναντίον της Τουρκίας που εξαπέλυσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος αυτού του φόρουμ, οι οποίες φαινομενικά «δεν στρέφονται εναντίον κανενός» αποδεικνύουν ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια σχηματισμού συμμαχίας που βασίζεται στην εχθρική στάση κατά της Τουρκίας, αντί για τη «φιλία», όπως αναφέρεται.
Εκείνοι που προκάλεσαν αποσταθεροποίηση στη Λιβύη αγκαλιάζοντας πραξικοπηματίες για χάρη των δικών τους μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν τρομοκρατικό διάδρομο, ο οποίος μπορεί δυνητικά να χωρίσει τη Συρία και το Ιράκ, και που έχουν παραμείνει σιωπηλοί για χρόνια σχετικά με την κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, δεν πρέπει να υπερβούν τα όριά τους και να επικρίνουν τις ανθρωπιστικές και δίκαιες πολιτικές της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτή η στάση που επιδεικνύεται απέναντι στην Τουρκία είναι εχθρική, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία οι προσπάθειες για ειλικρινή και χωρίς αποκλεισμούς συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο διεξάγονται μέσω της πρότασης της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη. Υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο.
Οι προσπάθειες των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να αποτρέψουν την ΕΕ από τη θέσπιση θετικής ατζέντας με την υποψήφια για ένταξη, Τουρκία και ο σχηματισμός πολιτικής που στηρίζεται σε άλλους, απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Καλούμε αυτό το δίδυμο να ενεργήσει με κοινή λογική και καλούμε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το φόρουμ να μην πέσουν θύματα των σχεδίων άλλων».

Απάντηση Δένδια σε Ακσόι: Το «Φόρουμ Φιλίας» σέβεται το διεθνές δίκαιο

Ο Ν. Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό ομόλογό του επεσήμανε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ΄ευφημισμό «ειρηνευτικές επιχειρήσεις»».

«Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουδήποτε εκβιασμούς,» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, Φουάντ Χουσεΐν (Fouad Hussein), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Δεν θα συρθούμε

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως «η Ελλάδα έχει στόχο την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας» και σ' αυτό το πλαίσιο διοργάνωσε χθες το «Φόρουμ Φιλίας» με τη συμμετοχή επτά χωρών. Επανέλαβε δε πως το «Φόρουμ Φιλίας» δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε, αλλά «μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες, που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή».

«Είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα, μάλιστα εκτοξεύοντας εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σ' αυτή τη ρητορική. Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους».
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Καταδικάζει όλες τις παράνομες εισβολές στο έδαφος του Ιράκ, οι οποίες ονομάζονται κατ' ευφημισμό «ειρηνευτικές επιχειρήσεις»».

Θέμα αρχής η ειρηνική επίλυση των διαφορών

Άλλωστε, όπως τόνισε, η Ελλάδα πιστεύει «ως θέμα αρχής ότι οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η απειλή βίας, η χρήση βίας, δεν είναι μέσα σε αυτά τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία ανέχεται ή υποστηρίζει».

Η σημερινή επίσκεψη του Ιρακινού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα είναι ανταποδοτική της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Βαγδάτη τον περασμένο Οκτώβριο, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά από 20 χρόνια.
Δυστυχώς, όπως υπενθύμισε ο κ. Δένδιας, τότε για λόγους ανωτέρας βίας, δεν είχε καταφέρει να μεταβεί στο Ερμπίλ, όπου η Ελλάδα διατηρεί προξενείο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ο κ. Δένδιας να επισκεφθεί εκ νέου σύντομα στη Βαγδάτη, καθώς επίσης και το Ερμπίλ και τη Βασόρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα