Σάββατο 4 Μαϊου 2024  17:59:55

Kαλά νέα για το εμβόλιο AstraZeneca και εκείνο της Pfizer: Αποτελεσματικότητα 85% μετά την α' δόση- Δεν θα χρειάζεται ψύξη στο -70. Κύριο

AstraZeneca: Το εμβόλιο προστατεύει κατά σχεδόν 100% από την σοβαρή εξέλιξη της Covid-19.

1.Αποτελεσματικότητα 85% παρέχει η πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech κατά της Covid-19, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή μελέτη στο προσωπικό του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα. Προηγούμενες μελέτες στην ίδια χώρα έχουν δείξει ότι μετά και τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα ανεβαίνει στο 94%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την λοιμωξιολόγο Τζίλι Ρεγκέβ-Γιοτσάι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τους Financial Times, ανέφεραν ότι μεταξύ των 7.214 υγειονομικών (σε σύνολο 9.100) που έκαναν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο, υπήρξε μείωση 85% στις περιπτώσεις συμπτωματικής Covid-19 μέσα στις επόμενες 15 έως 28 μέρες. Η συνολική αποτελεσματικότητα, δηλαδή η μείωση των λοιμώξεων στους εμβολιασμένους σε σχέση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί -αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις- ήταν 75% μετά την πρώτη δόση.

Η Ρεγκέβ-Γιοτσάι τόνισε ότι το εμβόλιο είναι «εντυπωσιακά αποτελεσματικό», αλλά επεσήμανε ότι η μελέτη αφορούσε ανθρώπους που είναι «κυρίως νέοι και υγιείς», με μικρό ποσοστό άνω των 65 ετών. Από την άλλη, η μελέτη έγινε στη διάρκεια μιας έξαρσης κρουσμάτων στο Ισραήλ, με τα νοσοκομεία να κατακλύζονται από νέα περιστατικά.

Η υψηλή αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση φαίνεται να δικαιώνει τη βρετανική κυβέρνηση που αποφάσισε να απομακρύνει χρονικά στις 12 εβδομάδες τις δύο δόσεις τόσο για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όσο και για εκείνο των Οξφόρδης/AstraZeneca, καθώς προσπαθεί να εμβολιάσει όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού πληθυσμού με την πρώτη δόση.

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει τα νέα στοιχεία από το Ισραήλ, λέγοντας ότι κάνει τη δική της ανάλυση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ. Οι Pfizer και BioNTech έχουν πει ότι δεν έχουν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως το χρονικό «άπλωμα» των δύο δόσεων είναι εξίσου αποτελεσματικό. Σχεδόν όλες οι χώρες -μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και οι ΗΠΑ- προσπαθούν να τηρήσουν το διάστημα των τριών εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις.

2. Financial Times - Νέα δεδομένα για το εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Δεν χρειάζεται πλέον ψύξη στους -70°C

Το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε «κανονικές» θερμοκρασίες ιατρικού καταψύκτη, δηλαδή από – 15° C έως – 25° C - Τι λέει δημοσίευμα των Financial Times
Το εμβόλιο BioNTech/Pfizer Covid-19 δεν χρειάζεται πλέον να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πιο κρύες κι από τον χειμώνα της Ανταρκτικής, σύμφωνα με νέα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν τη δραματική επέκταση της διανομής σε κλινικές, φαρμακεία και πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα δεδομένα σταθερότητας, τα οποία έχουν υποβάλει οι εταιρείες στις αμερικανικές αρχές, δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε «κανονικές» θερμοκρασίες ιατρικού καταψύκτη, δηλαδή από – 15° C έως – 25° C , έως και δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με τις προηγούμενες απαιτούμενες συνθήκες αποθήκευσης μεταξύ – 60° C και – 80° C.

BioNTech/Pfizer Covid vaccine no longer needs ultra-cold storage https://t.co/bFhpalmXjD
— Financial Times (@FT) February 19, 2021

Ο Ugur Sahin, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι η ικανότητα αποθήκευσης του εμβολίου σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα δώσει στα κέντρα εμβολιασμού «μεγαλύτερη ευελιξία», προσθέτοντας ότι η εταιρεία συνεχίζει να αναπτύσσει νέες συνθέσεις για να κάνει το εμβόλιο «ακόμο πιο εύκολο στη μεταφορά και τη χρήση».

3. AstraZeneca: Το εμβόλιο προστατεύει κατά σχεδόν 100% από την σοβαρή εξέλιξη της Covid-19

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού προστατεύει σε ποσοστό σχεδόν 100% από τη σοβαρή εξέλιξη της Covid-19, τόνισε ο αντιπρόεδρος του γερμανικού παραρτήματος της βρετανοσουηδικής εταιρίας Κλάους Χίντερντινγκ, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς που θέλουν το συγκεκριμένο εμβόλιο να έχει χαμηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Το εμβόλιο προστατεύει σχεδόν στο 100% από την σοβαρή εξέλιξη της νόσου. Αυτό έχει αποδειχθεί πολύ ξεκάθαρα στις κλινικές μελέτες, δήλωσε ο κ. Χίντερντινγκ μιλώντας στο Ραδιόφωνο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου rbb και διευκρίνισε ότι δημιουργείται σύγχυση από το γεγονός ότι αναφέρεται πως η αποτελεσματικότητά του σε ό,τι αφορά την προστασία από πιθανή μόλυνση φθάνει στο 70%, ενώ εκείνη των εμβολίων των εταιριών BioNTech/Pfizer και Moderna υπερβαίνει το 90%.

«Αυτό που προκαλεί σύγχυση είναι η διαφορά μεταξύ προστασίας από το να κολλήσει κανείς την λοίμωξη και προστασίας από την ενδεχόμενη σοβαρή εξέλιξη της ασθένειας», σημείωσε το στέλεχος της AstraZeneca Γερμανίας, για να καταλήξει λέγοντας ότι «το σημαντικότερο είναι ότι οποιοδήποτε εμβόλιο προστατεύει περισσότερο από τον μη-εμβολιασμό» και ότι «το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να μην εμβολιαστεί καθόλου».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline