Κυριακή 5 Μαϊου 2024  11:39:10

Τσακισμένο το λιανεμπόριο ελπίζει ότι θα ανοίξουν πάλι τα καταστήματα στις αρχές Μαρτίου. Τσακίζει τους πάντες η αβεβαιότητα. Παράλληλα μεγαλώνει το κύμα των λουκέτων σε εστιατόρια, καφετέρια, μπαρ από Κολωνάκι έως Γκάζι. Κύριο

Εκρηκτικό κοκτέιλ δημιουργούν η βεβαρυμμένη επιδημική κατάσταση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και κυρίως στην Αττική, σε συνδυασμό με την οικονομική ασφυξία που προκαλεί το κλείσιμο ζωτικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Με ελπίδες ότι τουλάχιστον το λιανεμπόριο θα αρχίζει να ξαναζωντανεύει και πάλι από τις αρχές Μαρτίου.

Οι επιστήμονες και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πλέον μπροστά τους έναν τελείως διαφορετικό υγειονομικό χάρτη της χώρας, όπου κυριαρχούν βαθυκόκκινα χρώματα τα οποία υποδηλώνουν ότι η πανδημική εξάπλωση δεν έχει ανασχεθεί.

Στην Αθήνα μάλιστα, για πολλοστή μέρα, ο αριθμός των κρουσμάτων όχι μόνο δείχνει ότι και η δεύτερη δόση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά και ότι τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού, κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος.
Ομως οι χρονικές προθεσμίες είναι ασφυκτικές και τα περιθώρια αφαίμαξης της οικονομίας – διαμέσου της επιβεβλημένης καραντίνας – δεν μπορούν άλλο να παραταθούν γιατί οι δυνατότητες ανάκαμψης θα είναι πλέον εξαχνωμένες.

Με κάτι περισσότερο από το 6% του πληθυσμού εμβολιασμένο, ποσοστό που μόνο εφησυχασμό δεν προκαλεί, στην κυβέρνηση σκέφτονται πολύ σοβαρά μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου να προχωρήσουν στο άνοιγμα καταστημάτων και επιχειρήσεων, να φέρουν πίσω το λιανεμπόριο, έχοντας όμως στο νου την αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, την πλήρωση των κλινών στις ΜΕΘ, το κέντρο της Αθήνας που «βράζει».

Ηδη στην πόλη φαίνεται να υπάρχουν 5.500 ενεργά κρούσματα και καθημερινά ανιχνεύονται περισσότεροι ασθενείς με την βρετανική μετάλλαξη. Την τελευταία μέρα στα νοσοκομεία της Αττικής εισήχθησαν 247 ασθενείς, αριθμός που μόνο αισιοδοξία δεν προκαλεί για άρση της καραντίνας στις 28 Φεβρουαρίου.
Κούρασε πολλούς η καραντίνα και έχει φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρηματίες. Σε κάποιες περιοχές, όπως στο Κορδελιό, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για την καραντίνα που τους επιβλήθηκε.

«Υπάρχουν 12 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στα πλαίσια του δήμου μας αυτός είναι ο λόγος που έγινε το σκληρό lockdown. Επιδημιολογικά είμαστε πιο κάτω, έχουμε λιγότερα κρούσματα, όμως υπάρχει αύξηση του καινούργιου στελέχους που πρέπει να αντιμετωπιστεί στην αρχή» δήλωσε ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός.

Ο κ.Μανδαλιανός εξέφρασε το παράπονο του πως η δημοτική αρχή έπρεπε να ενημερωθεί πιο έγκαιρα για τα κρούσματα και την επιδημιολογική κατάσταση, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους πολίτες και τους επιχειρηματίες πρόσθεσε πως «ο κόσμος είναι εκνευρισμένος και αναστατωμένος και ο εμπορικός σύλλογος μας έκανε παράπονα, γιατί είναι προ της καταστροφής».
Οι περισσότερες μολύνσεις στο νομό Αττικής, εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, σε Περιστέρι , Ίλιον , Κηφισιά, Μαρούσι αλλά και τη Σαλαμίνα. Το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για την διαχείριση της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής, καθώς οι επόμενες 15 μέρες θεωρούνται κρίσιμες.

Από τα 43.310 τεστ, εντοπίστηκαν 1.424 νέα κρούσματα. Στην Αττική τα κρούσματα ήταν 680. Πέθαναν 23 άνθρωποι. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, αλλά και την ελπίδα ότι τα πράγματα στο μέλλον θα είναι καλύτερα.
«Δεν ξέρουμε πόσο θα πάει. Επιδημιολογικά δεν είμαστε και πολύ καλά αυτή τη στιγμή. Στην Αττική έχουμε μία σταθεροποίηση. Αλλά το πρόβλημα είναι το φορτίο, που πιέζει το Σύστημα Υγείας, ειδικά σε Αττική και Πάτρα». Πάντως όπως τόνισε ο κ. Γώγος, «αντέχει το σύστημα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει το μαξιλάρι να ανοίξουν και νέες μονάδες. Δεν θέλουμε να φτάσουμε όμως εκεί».

Στην κυβέρνηση διαμηνύουν ότι ο Μάρτιος είναι ο μήνας που θα αφήσουμε πίσω μας το σκληρό lockdown και θα υποδεχτούμε ξανά την έναρξη μερικών δραστηριοτήτων. Αυτό, όπως επισημάνθηκε, θα συμβεί αφενός αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και κυρίως η διασπορά του βρετανικού παραλλαγμένου στελέχους, και αφετέρου από την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Κύμα «λουκέτων» σε εστιατόρια, μπαρ, καφέ σε Κολωνάκι και Γκάζι

Τα περισσότερα ενοικιαστήρια είναι της νέας χρονιάς, ενώ ειδικά στο Γκάζι αφορούν όχι παράπλευρους δρόμους, αλλά τους πιο κεντρικούς της περιοχής, γύρω από τον σταθμό του μετρό.

Πολλές δεκάδες είναι πλέον τα ενοικιαστήρια σε επαγγελματικά ακίνητα όπου στεγάζονταν πρώτα εστιατόρια, καφέ και μπαρ σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, με την πλειονότητα να εμφανίζεται σε Γκάζι, Κολωνάκι, ενώ πλέον ενοικιαστήρια εμφανίστηκαν και σε καταστήματα εστίασης κοντά στην πλατεία Συντάγματος, η οποία τα τελευταία χρόνια εμφάνιζε τεράστια ανάπτυξη σε αυτόν τον κλάδο. Μάλιστα, κάποια από τα ενοικιαστήρια και τις αγγελίες είναι από τον περασμένο Μάρτιο, όταν έκλεισε για πρώτη φορά ο κλάδος της εστίασης λόγω της πανδημίας, ενώ τα περισσότερα είναι της νέας χρονιάς, καθώς πολλές από τις επαγγελματικές μισθώσεις που έληξαν στο τέλος του έτους, δεν ανανεώθηκαν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ενοικιαστήρια, ειδικά στο Γκάζι, αφορούν όχι παράπλευρους δρόμους, αλλά τους πιο κεντρικούς της περιοχής, γύρω από τον σταθμό του μετρό.

Αν μη τι άλλο, οι περιοχές του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας αποδεικνύονται πιο ευάλωτες, καθώς η τηλεργασία και το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων έχουν μειώσει δραματικά την πελατεία τους, ενώ το γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για περιοχές με επαγγελματική δραστηριότητα και όχι με κατοικίες, περιορίζει στην πραγματικότητα τη δυνατότητα αναπλήρωσης, έστω και μερικώς, του τζίρου μέσω της παροχής της υπηρεσίας delivery. Πάντως, ξενοίκιαστα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήδη από το περασμένο φθινόπωρο υπάρχουν πλέον και σε άλλες περιοχές, όπως η Κηφισιά, κάποια μάλιστα εκ των οποίων διαθέτουν πολύ μεγάλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στο σύνολο της Αττικής, ο τζίρος του κλάδου της εστίασης ήταν το 2020 μειωμένος κατά 35% σε σύγκριση με το 2019, στο 1,57 δισ. ευρώ το 2020 έναντι 2,41 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Εξαιρετικά άσχημη είναι η εικόνα για τον κλάδο και στη Θεσσαλονίκη, περιοχή με πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, κυρίως καφέ και ψητοπωλεία, οι οποίες έχουν πλέον πολύ περιορισμένα έσοδα τόσο λόγω της αναστολής λειτουργίας του κλάδου όσο και διότι πολλοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Η Ενωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι περίπου 300 καταστήματα του κλάδου δεν θα ανοίξουν ξανά. Το 2020, πάντως, οι απώλειες ήταν αντίστοιχες με αυτές της πρωτεύουσας, καθώς ο τζίρος υποχώρησε κατά 34%, στα 341,55 εκατ. ευρώ από 517,2 εκατ. ευρώ το 2019.

Συνολικά, σε όλη τη χώρα ο κύκλος εργασιών του κλάδου εστίασης διαμορφώθηκε το 2020 σε 6,05 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 37,7% σε σχέση με το 2019. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στους κατεξοχήν τουριστικούς προορισμούς και δη στη Μύκονο (μείωση τζίρου 73,3%) και στη Σαντορίνη (-71%), ενώ ακολουθούν η Κάρπαθος (-66,7%), η Θάσος (-61,1%) και η Ζάκυνθος (-60,2%). Πάνω από το 50% του τζίρου τους έχασαν οι επιχειρήσεις εστίασης σε πολλούς άλλους νομούς της χώρας που θεωρούνται επίσης σημαντικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως για παράδειγμα στην Κέρκυρα (-50,9%), στην Κεφαλονιά (-56,5%), στην Κω (-55,9%), στη Νάξο (-54,1%), στην Πάρο (-57,5%), στη Ρόδο (-53,8%), στις Σποράδες (-58,3%), στα Χανιά (-51,3%).

Ειδικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, το οποίο περιλαμβάνει το δεύτερο lockdown με την εστίαση να παραμένει σε αναστολή λειτουργίας σε όλη τη χώρα, από τις 3 Νοεμβρίου 2020 ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 46% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 με τις απώλειες να είναι σημαντικές σε περιοχές που αποτελούν χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Χαρακτηριστική είναι η μείωση του τζίρου στον νομό Ευρυτανίας κατά 58%, Ιωαννίνων κατά 57,4%, Καστοριάς κατά 65,7%, Πιερίας κατά 55,8%, Τρικάλων κατά 61,3%.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline