Τρίτη 7 Μαϊου 2024  10:02:25

Οι ηλικίας 30-39 από τη Μ. Τετάρτη καταναλωτές του πολυθρύλητου Astra-Zeneca, που πολλοί αρνήθηκαν: Δεν θα αγοράσει τα επιπλέον εμβόλια η Κομισιόν. Γιατί προηγούνται οι 30ρηδες. Κύριο

Η Νορβηγία δεν κρατεί για το Φθινόπωρο τα περισσεύματα, αλλά τα παραχωρεί προθύμως σε Σουηδία και Ισλανδία.

1. Την απόφαση της Κομισιόν να μην ενεργοποιήσει την ρήτρα που της δίνει την δυνατότητα να αγοράσει άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca ανακοίνωσε εκπρόσωπός της.

Όπως είπε, η καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση του δικαιώματος έχει περάσει και η ΕΕ δεν σχεδιάζει να το ασκήσει.
Η Επιτροπή παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο ενός συμβολαίου για την αγορά 400 εκατομμυρίων δόσεων από τις οποίες τα 100 εκατομμύρια ήταν κατ΄επιλογήν.

Εξάλλου, η Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19.

"Δεν μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει με τα κράτη μέλη για το αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης. Είναι λίγο πρόωρο", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.
Βάσει του συμβολαίου με την J&J, η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 200 εκατομμυρίων.

2. Εμβολιασμοί για 30άρηδες από τη Μ. Τετάρτη, και σύντομα για 40άρηδες.

Ήδη έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50-54 το Σάββατο, αλλά ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του επεφύλασσε μία έκπληξη καθώς προανήγγειλε ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει και για τους 30 και άνω.

Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Οι εμβολιασμοί σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία θα γίνουν με τα εμβόλια της AstraZeneca καθώς υπάρχει απόθεμα μετά τις ακυρώσεις- εκτεταμένες αρνήσεις που έχουν προηγηθεί, ενώ τα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδος θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικιακές κατηγορίες 40-44 και 45-49.

Γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους 30αρηδες

Όσον αφορά το Πάσχα, η κυβερνητική εκπρόσωπος κ.Πελώνη ανέφερε πως τα μέτρα που αφορούν τις εορταστικές ημέρες θα εξειδικευθούν τις επόμενες ημέρες (σ.σ. σήμερα Παρασκευή από τον Νίκο Χαρδαλιά).
«Ζητάμε τη συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από κάθε πολίτη. Αυτό ισχύει και για τις εκκλησίες», ανέφερε.

Σε σχετική ερώτηση για τον λόγο που δόθηκε προτεραιότητα στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, η κα. Πελώνη ανέφερε πως «θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους ανθρώπους πιο κοντά στο εμβόλιο γιατί θα ήταν αυτοί που θα εμβολιαζόντουσαν αργότερα». Η πραγματική αιτία είναι ότι οι νέοι της ηλικίας αυτής (δεκαετία των «τριάντα»), κυρίως και της τετάρτης δεκαετίας θεωρούνται οι περισσότεροι παραγωγικοί ως υπάλληλοι και επαγγελματίες, έρχονται σε επαφή με πολλούς άλλους πολίτες.

Επιπλέον ότι ανάμεσα τους είναι αρκετοί που συμμετέχουν σε κορωνοιο-πάρτυ, συνάξεις σε πλατείες, παρέες ομαδικές σε σπίτια κλπ δηλαδή αντιμετωπίζουν-συνλα επιπόλαια, επιφανειακά- πολλούς κινδύνους μολύνσεων. Των ίδιων προσωπικά, όπως επίσης συγγενών και φίλων τους. Κάτι φανερό άλλωστε στις νοσηλείες σε νοσοκομεία και στις ΜΕΘ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline