Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  06:32:47

Με δόλιους αποκλεισμούς ομογενών και Αλβανών και με μεγάλη αποχή, κέρδισε τρίτη τετραετία ο τουρκόφιλος-ανθέλληνας Εντι Ράμμα. Κύριο

Έπεσαν έξω τα Exit Poll – Παρά την νίκη του θεωρείται ότι έχει μειωμένη κοινωνική και πολιτική αποδοχή.

Νίκη στις βουλευτικές εκλογές φαίνεται ότι πέτυχε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, του απερχόμενου πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στον οργανισμό Europe Elects, με καταμετρημένο σχεδόν το 95% των ψήφων, φαίνεται να λαμβάνει 48,6%, ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει 39,4%.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με αυτά τα ποσοστά αναμένεται να λάβει 72 έως 73 έδρες και να σχηματίσει κυβέρνηση. Μένει να καταμετρηθούν οι ψήφοι σε 400 εκλογικά τμήματα, σε σύνολο 5.199.

Albania, national parliament election:

Provisional Results (4,703/5,199 voting centres)
(seat projection)

PS-S&D: 73
PD-AN - EPP|ECR: 59
LSI~S&D: 5
PSD-*: 3
#Albania #Shqipëria #AlbanianElections2021 pic.twitter.com/wjNEGsBIKb
— Europe Elects (@EuropeElects) April 27, 2021

Τη νίκη του ανακοίνωσε μέσω Facebook και ο Έντι Ράμα, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν να πανηγυρίσουν τη νίκη του κόμματος. «Όποιος θέλει να έρθει μαζί μας να γιορτάσει τη νίκη» για να παρευρεθεί σε μια γιορτή το βράδυ στην κεντρική πλατεία των Τιράνων έγραψε.
Πάντως η συμμετοχή του εκλογικού σώματος ήταν χαμηλή: μόλις 48% των πολιτών προσήλθαν στις κάλπες, ποσοστό ελάχιστα υψηλότερο από τις εκλογές του 2017. Σημαντική αιτία ήταν η πανδημία, αλλά και το γεγονός ότι η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε κλίμα βαριάς πόλωσης, με βίαια επεισόδια οπαδών και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων, του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού.

Οι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου στην Αλβανία είναι 3,6 εκατομμύρια, ενώ υποψηφιότητα για τη Βουλή των 140 εδρών έβαλαν 1.841 πολίτες, μέλη 17 κομμάτων ή πολιτικών σχηματισμών, αλλά και ανεξάρτητοι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline