Κυριακή 28 Απριλίου 2024  13:53:06

Αγανάκτηση για την ομηρία από τους αρμόδιους υπουργούς Κ. Σκρέκα και Γ. Αμυρά με τους δασικούς χάρτες. Αρχές Απριλίου υποσχέθηκαν -και μάλιστα σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό- αναστολή της εφαρμογής αλλά ακόμα ούτε κατατέθηκε η σχετική τροπολογία. Κύριο

Αμέσως την Κυριακή του Θωμά λήγουν πολλές παλαιές προθεσμίες για το δικαίωμα εντάσεως σε «χάρτες φαυλότητας και αδικίας» του υπουργείου Περιβάλλοντος και δασικών, που έβγαλαν όλη την Ελλάδα – με πρώτα τα νησιά- ως δασική και μάλιστα με απαίτηση για υψηλά παράβολα για ενστάσεις εκατοντάδων ευρώ για αγροτικά κτήματα δέκα στρεμμάτων και άνω.

Η εξαγγελία πανηγυρική και μεγαλόστομη από τις 6 Απριλίου 20021 ,χωρίς καμία συνέχεια. Δασικοί χάρτες: Οριζόντια παράταση 6 μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων

Έρχεται σύντομα, μετά τον πανελλήνιο σάλο που έχει δημιουργηθεί, ειδική νομοθετική ρύθμιση για οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχαν σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, o Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, προκειμένου να εξετάσουν ζητήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016 της προηγούμενης κυβέρνησης, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση ψήφισε τον Μάιο του 2020 τον νόμο 4685/2020, ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση και θα προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης.

Μεταξύ αυτών, είναι η οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και η μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.

Η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Ειδικότερα, στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών, η οποία αύξησε κατά 60% τις δασικές εκτάσεις της χώρας και οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν άμεσα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από τον νόμο 4389/2016, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταπέσει με αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τις οικιστικές πυκνώσεις όσο και τις εκχερσωμένες εκτάσεις.

Η λύση θα δοθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει οριζόντιες παρεμβάσεις για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει στο είδος χαρακτηρισμού της γης, καθώς και ο νόμος του περσινού Μαΐου δεν κατάφερε να ομαλοποιήσει την κατάσταση.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, η παράταση δίνεται λαμβάνοντας υπόψη αφενός τις ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για εσωτερικές και οριζόντιες διορθώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών, χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες. Ουσιαστικά στόχος είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να δώσουν λύση σε όσα περισσότερα προβλήματα είναι δυνατόν πριν οι πολίτες φτάσουν στο σημείο να υποβάλουν αντιρρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι 105 ημέρες από την ανάρτηση ανά περιοχή και σε αυτήν θα συνυπολογιστεί η 6μηνη παράταση που δίνεται. Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 170.000 αντιρρήσεις εκ των οποίων μόλις ένα μικρό τμήμα έχει εξεταστεί. Εντός του Απριλίου αναμένεται να δραστηριοποιηθούν οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, ενώ θα ανατεθεί σε ιδιώτες η ομαδοποίηση και ταξινόμηση των αντιρρήσεων πριν αυτές φτάσουν στις Επιτροπές.
Με την μείωση των τελών αντίρρησης κατά 50%, το νέο ύψος τους, το οποίο εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης για την οποία υποβάλλεται αντίρρηση θα είναι:
• έκταση έως και 100 τμ. των περιπτώσεων της παρ. 3 του άρθρου 2β του Ν. 2308/1995, όπως ισχύει, 5 ευρώ.
• έκταση έως και 1.000 τμ, 20 ευρώ.
• έκταση πάνω από 1.000 έως και 5.000 τμ, 45 ευρώ.
• έκταση πάνω από 5.000 έως και 10.000 τμ, 90 ευρώ.
• έκταση πάνω από 10.000 έως και 20.000 τμ, 175 ευρώ.
• έκταση πάνω από 20.000 έως και 100.000 τμ, 350 ευρώ.
• έκταση πάνω από 100.000 έως και 300.000 τμ, 700 ευρώ.
• έκταση μεγαλύτερη των 300.000 τμ, 1.650 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αντίρρηση μετά την εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών, θα επιστραφεί το 50% του τέλους που έχουν πληρώσει.

Τα βασικά προβλήματα που καλείται να λύσει η νέα νομοθετική ρύθμιση είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις χωρίς πράξεις της διοίκησης που κινδυνεύουν να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από το Δημόσιο, οι δασωμένοι αγροί δηλαδή αγροτικές εκτάσεις που δασώθηκαν με τα χρόνια λόγω εγκατάλειψης, αλλά και το ζήτημα του ειδικού καθεστώτος κυριότητας του Δημοσίου. Για το τελευταίο φαίνεται ότι θα προκριθεί η λύση το βάρος της τεκμηρίωσης της διεκδίκησης για μία περιοχή να το φέρει το Δημόσιο και όχι ο ιδιώτης, όπως συμβαίνει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις με ασπάλαθους εξαιτίας των οποίων μεγάλο ποσοστό κυρίως στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα έχει χαρακτηριστεί δασικό, το υπουργείο προσανατολίζεται στην εξαίρεσή τους, όπως έχει γίνει στο παρελθόν και για τις εκτάσεις με φρύγανα. Σε κάθε περίπτωση η οριστική κατάρτιση της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα εξαρτηθεί και από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αναμένεται επί της προσφυγής κατά της αναμόρφωσης των δασικών χαρτών που είχαν καταθέσει η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) και οκτώ περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Για την άρση των νομικών εμποδίων, το υπουργείο συγκεντρώνει ήδη ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, τα οποία θα μπορούν να υποστηρίξουν τις προτεινόμενες λύσεις για τους δασωμένους αγρούς και τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ των οποίων η συμβολή τους στο ΑΕΠ της χώρας και η χρονική διάρκεια της χρήσης τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline