Κυριακή 5 Μαϊου 2024  04:16:58

Ανάλαφρες οι εξηγήσεις μετά την εξαγγελία Ν. Χαρδαλιά να απαγορευτεί απολύτως η μουσική σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, ταβέρνες, εξοχικά, πάντα σε ανοικτούς χώρους. Κύριο

Ούτε μουσική, ούτε όρθιοι, ούτε ποτά, που πέραν τις 10.45, ούτε χωρίς sms, oύτε πάνω από έξι στο τραπέζι.

"Με τη μουσική κολλάει ο ιός;" Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται απο χθες μετά τις διευκρινίσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μάιου, με πολλά τα αρνητικά και τα ειρωνικά σχόλια..

Όπως είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, εστιατόρια και καφέ θα λειτουργούν μόνο σε υπαίθριους χώρους και μόνο για καθήμενους και δεν θα επιτρέπεται να ακούγεται μουσική. Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα καταστήματα αυτά θα κλείνουν στις 22:45, δηλαδή 15 λεπτά πριν την έναρξη του απαγορευτικού στις 23:00.

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις και πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στα social media υπήρχαν πολλά ερωτήματα αλλά και ειρωνικές αντιδράσεις για την επιλογή αυτού του μέτρου, το οποίο κανένας κρατικός φορέας ούτε ο κ. Χαρδαλιάς και κανένα μέλος της Επιτροπής δεν υποστήριξε δημόσια να υπάρξει τόσο γενική, απόλυτη απαγόρευση σε κάθε ανοικτό, εξωτερικό χώρο κι όχι κλειστό, όπως λ.χ. στα παραθαλάσσια ταβερνάκια και η χαμηλόφωνη μουσική στα περισσότερα καφεμπάρ....

Η δυνατή μουσική, δικαιολογήθηκαν ανωνύμως από το υπουργεία Υγείας και ΠΡΟ-ΠΟ αναγκάζει τους θαμώνες να μιλάμε δυνατά και κοντά στον άλλον, άρα περισσότερα και μεγαλύτερα σταγονίδια αιωρούνται στον αέριο και είναι βέβαιο ότι θα φτάσουν στον διπλανό. Επίσης να συσπειρώνονται να ακούσουν καλύτερα ο ένας τον άλλο. Στην εστίαση, λένε, είναι λογικό, να μη φοράνε μάσκες οι πολίτες που απολαμβάνουν το φαγητό ή το ποτό τους. Ξεχνώντας ότι στα μέρη αυτά, η μουσική που μεταδίδεται από πολλά μεγάφωνα και όχι ένα, είναι χαμηλή και διακριτική από χρόνια τώρα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Open εξήγησε ότι η Επιτροπή προχώρησε σε αυτή την εισήγηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σταγονίδια που μεταδίδουν τον ιό, σε περιπτώσεις που κάποιος αναγκάζεται να μιλήσει πιο δυνατά ή να πλησιάσει τον διπλανό του για να ακουστεί.

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Αυτός είναι ο λόγος, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που απαγορεύεται η μουσική στην εστίαση», τόνισε.
Και πρόσθεσε ότι «με αυτό τον τρόπο δεν θα καταβάλλεται η έξτρα προσπάθεια που χρειάζεται για να μιλήσει κάποιος σε έναν χώρο με δυνατή μουσική και η οποία στέλνει τα σταγονίδιά μας και μαζί με αυτά τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».

"Αναφορικά με τις πολλές και ειρωνικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο κ. Εξαδάκτυλος είπε οτι "εγώ είμαι εδώ για να εξηγήσω ποια είναι η επιστημονική βάση στην οποία προτάθηκε το συγκεκριμένο μέτρο. Από εκεί και μετά το μέτρο προτείνεται, αν θέλει η Πολιτεία και η κοινωνία το εφαρμόζει. Εμείς έχουμε χρέος να σας πούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει, με τον άλλον τρόπο δεν θα είναι ασφαλής".

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline