Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  19:06:10

«Γιατί μας κόψατε τα μυστικά κονδύλια από την Άγκυρα. Να μας τα ξαναδώσετε», απαίτησαν παράγοντες της μειονότητας στη Ξάνθη από τον φανατικό υφυπ. Εξ. Γιαβούζ Κιράν. Κύριο

Υποσχέθηκε επανόρθωση και ζήτησε στενή «συνεργασία τουρκικής προπαγάνδας» με το προξενείο της Κομοτηνής.

Στη Θράκη μετά τη Θεσσαλονίκη ο αδιάλλακτος Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών με εντολή Ερντογάν και μέσα στη γενική αδιαφορία των Ελλήνων η μουσουλμάνων. Μειωμένη ανταπόκριση στα φανατικά του σχέδια και τις σκοπιμότητες δημιουργίας προβλημάτων εθνικής ταυτότητας σε κατοίκους στην περιοχή.

Στο Διδυμότειχο βρέθηκε την Πέμπτη ο υφυπουργός της Τουρκίας, Γκαβού Σελίμ Κιράν, προκειμένου να επισκεφθεί το καμένο τέμενος Βαγιαζήτ, στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης για προφανείς λόγους εντυπώσεων.

Ο τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος έρχεται στη χώρα με εντολή Ερντογάν στον απόηχο της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια και των ξεκάθαρων δηλώσεων τους για την θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα της Θράκης, έφτασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου θα τον υποδέχθηκε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν και Τούρκοι διπλωμάτες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα επιβλέψει και τα έργα στο σπίτι του Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσκεψη στη Θράκη

Υφυπουργός και Πρέσβης αναχώρησαν μαζί για τη Θράκη. Πρώτη προγραμματισμένη επίσκεψη είναι στην Κομοτηνή με τον ψευτομουφτή και παράγοντες της μειονότητας. Και με επαφές με συγκεκριμενους παράγοντες της μειονότητσς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισκεφτεί και το 1ο μειονοτικό δημοτικό σχολείο της πόλης, ενώ την επομένη, την Πέμπτη 6 Μαΐου, θα αναχωρήσει για την Ξάνθη, όπου θα συναντηθεί με τον τοπικό ψευτομουφτή και θα επισκεφτεί και εκεί το μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης.
Στη συνέχεια, αναμένεται να μεταβεί στο Διδυμότειχο και από εκεί θα επιστρέψει οδικώς στην Τουρκία, μέσω των Κήπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών θεωρείται ιδιωτική καθώς μέχρι πριν από λίγα 24ωρα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν είχε επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα για την άφιξή του, ούτε είχε προσκληθεί στο πλαίσιο των διακρατικών σχέσεων των δύο χωρών. Ηταν ιδιωτική επίσκεψη σκοπιμότητας, κόντρα στις ξεκάθαρες δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Αγκυρα για θρησκευτική και όχι γιά εθνική μειονότητα.

Με ορισμένους, ελάχιστους φανατικούς της μειονότητας συζητήθηκαν κάποια εμπιστευτικά θέματα, όπως η μειωμένη απήχηση του καθεστώτος Ερντογάν, οι καλές συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα- με εξαίρεση τους διορισμένους, αδιάλλακτους μουφτήδες, και η άλλοτε πλούσια χρηματοδότηση τους, Για να προκαλέσει αντιδράσεις και παράπονα ,που ζητούσαν εξηγήσεις για τη μειωμένη χρηματοδότηση τελευταία, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία :«Γιατί μας κόψατε τα μυστικά κονδύλια από την Άγκυρα. Να μας τα ξαναδώσετε» ,απαίτησαν παράγοντες της μειονότητας στη Ξάνθη από τον φανατικό υφυπ.Εξ. Γιαβούζ Κιράν. Eκείνος υποσχέθηκε επανόρθωση της χρηματοδότησης και ζήτησε στενή «συνεργασία τουρκικής προπαγάνδας « με το προξενείο της Κομοτηνής.

Η προκλητική ανάρτηση για τον Έβρο

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στις 7 Μαρτίου του 2020, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν έκανε ανάρτηση στο twitter παρομοιάζοντας την κατάσταση στα σύνορα στις Καστανιές, με τις απόπειρες των μεταναστών να περάσουν στην Ελλάδα, με το Άουσβιτς.
«Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους» είχε γράψει, μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια αλλά και τους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Οι αναφορές Τσαβούσογλου σε «τουρκική» μειονότητα

Σημειώνεται πως ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε αναφερθεί στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης κατά την on camera αντιπαράθεση στις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια. Κάτι που επανέλαβε και μάλιστα με ακραίες δηλώσεις ο υφυπουργός του.

«Μιλήσαμε για την «τουρκική μειονότητα» που ζει στην Θράκη» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές». «Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας απαντώντας στον Τσαβούσογλου κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. «Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους» τόνισε.

23.6.2020. Αποκάλυψη: Πώς το «μαύρο χρήμα» και η τούρκικη προπαγάνδα συνέβαλλαν στην έξαρση του κορωνοϊού στη Θράκη

Η προπαγάνδα του τουρκικού προξενείου βρίσκεται, εκτός των άλλων, πίσω από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στον Εχίνο και την Ξάνθη. Τα σχεδόν 100 νέα κρούσματα και οι 6 νεκροί των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι υπήρξαν και θύματα της συστηματικής προσπάθειας του τουρκικού προξενείου να πείσει -σύμφωνα με πληροφορίες- τους πιστούς ότι «δεν υπάρχει κορωνοϊός» κι όλα γίνονται για να περιοριστούν τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας.

Στην αρχική γραμμή Ερντογάν που πολεμούσε την πανδημία με... κολόνιες και μετέτρεψε τη χώρα του σε εκατόμβη θυμάτων, και το τουρκικό προξενείο, το οποίο έχει εκτραπεί ήδη του ρόλου του και διεκδικεί να δημιουργήσει μια παράλληλη δομή μέσα στο ελληνικό κράτος, διαβεβαίωνε τους πιστούς ότι όλα γίνονται για να περιοριστούν τα δικαιώματα της μειονότητας. Πιο εύπιστοι αποδείχθηκαν οι Πομάκοι της περιοχής, με αποτέλεσμα τα περισσότερα κρούσματα και θύματα να είναι Πομάκοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το τουρκικό προξενείο διαθέτει πακτωλό χρημάτων -τουρκικής προέλευσης- με αποτέλεσμα να μισθοδοτούνται 2.500-3.000 άνθρωποι απευθείας από τα ταμεία του. Περίπου 700 μουσουλμάνοι, μόνο στην Ξάνθη, φέρονται να μισθοδοτούνται από το άφθονο «μαύρο χρήμα» που υπάρχει στα «ταμεία» του προξενείου.

Έτσι κάποιοι στη Θράκη χαρακτηρίζουν το τουρκικό προξενείο ως τον «μεγαλύτερο εργοδότη της Θράκης». Βασικά «εργαλεία» στη συστηματική δουλειά του προξενείου είναι οι δυο «εκλεγμένοι» μουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Σε κανένα ιερό κείμενο δεν προβλέπεται εκλογή μουφτή. Παντού είναι διορισμένοι, όπως και στην ίδια την Τουρκία. Κι όμως η Τουρκία απαίτησε την εκλογή μουφτήδων στην Ελλάδα. Και οι δυο «ψευτομουφτήδες»... εξελέγησαν δι'... ανατάσεως της χειρός σε κάποια προσευχή στα τεμένη από μερικές εκατοντάδες πιστών. Και βέβαια αναγνωρίστηκαν αμέσως από το τουρκικό προξενείο.

Στην ουσία, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, είναι διορισμένοι από το τουρκικό προξενείο, το οποίο ελέγχει και τα περισσότερα τεμένη στη Θράκη. Οι δε «ψευτομουφτήδες» φέρονται να διεκδικούν και να έχουν ρόλο και επιρροή σε εκλογικές διαδικασίες που αφορούν στο ελληνικό κράτος και χριστιανούς υποψηφίους.

Το μαύρο χρήμα που ρέει είναι άφθονο. Αγοράζονται π.χ. από μουσουλμάνους χωράφια και κτήματα που ανήκουν σε χριστιανούς σε τιμή τριπλάσια (!) της κανονικής. Ενώ ο μουφτής της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, προ καιρού, βρέθηκε αντιμέτωπος με υψηλό φορολογικό πρόστιμο για την αγορά ενός JEEP, η οποία δεν δικαιολογούνταν από τη φορολογική δήλωσή του. Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά το συμπέρασμα παραμένει ένα: Το τουρκικό προξενείο στη Θράκη στήνει παράλληλες δομές, οι οποίες αντιστρατεύονται σχεδόν ευθέως τους νόμους του ελληνικού κράτους και τις αποφάσεις της Ελληνικής Βουλής. Κι όλα αυτά με «όχημα» την ελευθερία στη θρησκεία που είναι απολύτως κατοχυρωμένη εδώ και πολλά χρόνια.

Η υπερδραστηριότητα του προξενείου τον τελευταίο καιρό συμπίπτει με την κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας κι έρχεται στον απόηχο της ήττας στον Έβρο, η οποία δεν έχει «χωνευτεί» ακόμα από την Άγκυρα. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι η προπαγάνδα περί ανύπαρκτου κορωνοϊού και «συνωμοσίας» για τον περιορισμό των δικαιωμάτων έρχεται να συναντηθεί με πλευρές του ασύμμετρου πολέμου που κάνει ο Τ. Ερντογάν.

Η στάση της ελληνικής Πολιτείας ήταν και είναι εξαιρετικά προσεκτική, προκειμένου να είναι απολύτως σεβαστά τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και σε ετοιμότητα. Στο ίδιο κλίμα είναι και ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος, ο οποίος μόνο το τελευταίο διάστημα δείχνει πιο ανήσυχος. Η ελληνική Δικαιοσύνη πάντως δείχνει να αντιδρά πιο άμεσα. Πριν από λίγο διάστημα καταδικάστηκε ο αυτοαποκαλούμενος «αιρετός μουφτής» της Κομοτηνής για αντιποίηση θρησκευτικής ιδιότητας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline