Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  10:45:48

Ο Nίκολας Νεγκρεπόντε για τις μεγάλες αλλαγές του 21oυ αιώνα: "Θα ζούμε 200 χρόνια- Θα σχεδιάζουμε πως θέλουμε τα παιδιά μας- Θα απαλειφθούν όλες οι μεγάλες ασθένειες. Κύριο

Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον του ονομαστού Έλληνα μελλοντολόγου και γκουρού της πληροφορικής, που θα ανακοινώσει την επόμενη Πέμπτη στο φετεινό Φόρουμ των Δελφών για το μέλλον.

-Βιοτεχνολογία και φθηνή ενέργεια από φυσικές πηγές αλλά και από πυρηνικούς σταθμούς, φορητοί υπολογιστές σε όλο τον Τρίτο Κόσμο, οι μέθοδοι αυτοδιδασκαλίας και διαρκούς επιμόρφωσης, οι διαδικτυακές και εξατομικευμένες Εφημερίδες - οι τομείς μελέτης και οραματισμού του Νίκολας Νεγρεπόντε από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα. Είτε ως επικεφαλής του εργαστηρίου Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης ( ΜTT Media Lab).

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΝΕΑ στη Νατάσα Μπαστέα δήλωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:

1.Σήμερα, οι προβλέψεις μου βασίζονται στην παρατήρηση και την εμπειρία. Από αυτή τη θέση προβλέπω - και τώρα το προβλέπω είναι η σωστή λέξη- ότι οι σημαντικές αλλαγές του αύριο θα είναι αυτές της βιοτεχνολογίας, σε συνδυασμό με τεράστιες κοινωνικές αλλαγές. Θα σας πω τρεις ιδέες που θα υλοποιηθούν στο μέλλον, όχι πολύ μακριά: θα ζούμε 200 χρόνια, θα σχεδιάζουμε τα μωρά μας, θα εξαλειφθούν όλες οι ασθένειες.... Αυτά είναι κάποια από τα παραδείγματα σημαντικών αλλαγών για την ανθρωπότητα.

2. Η Covid έφερε κάποιες αλλαγές, ωστόσο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα ξανασκέφτούν τις μετακινήσεις ( ειδικά με αυτοκίνητα). Γιατί να μην εργάζονται από το σπίτι; Αυτό είναι εύκολο να το φανταστεί κάποιος. Ένα άλλο παράδειγμα, επίσης λόγω Covid, είναι το δικαίωμα να είσαι εσωστρεφής, ακόμα και έλαφρώς αντικοινωνικός. Οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να κοιτάξουν μέσα τους, αναγκαστήκαμε όλοι να ασκηθούμε σε αυτό και σε πολλούς άρεσε.

3. Η Ελλάδα δεν πρέπει απλά να καβαλά τα κύματα. Πρέπει να τα δημιουργήσει. Η αγαπημένη μου, εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση θα ήταν να εθνικοποιήσει τις τηλεπικοινωνίες και να τις επαναφέρει στον δημόσιο τομέα, για να αποτελεί υποδομή και όχι εμπορική υπηρεσία. Από αυτή τη θέση, η Ελλάδα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας προσέγγισης βάσει των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνδεσιμότητα. Μπορούμε να διαφωνήσουμε για το τι είναι ή όχι ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά δεν θα συζητήσουμε ποτέ για τα κριτήρια: αφορούν το να είσαι άνθρωπος.

Εάν η Ελλάδα έκανε το Διαδίκτυο δωρεάν, θα δημιουργούσε ένα κύμα. Λάβετε υπόψη ότι οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι δωρεάν. Άρα έχουμε προηγούμενο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline