Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  13:45:07

Ημέρα αποφάσεων με κατάργηση του ορίου των 11.00, των sms για ψώνια, και ελεύθερης μετακίνησης από νομό σε νομό. Όχι ακόμα μουσική σε εστιατόρια και μπαρ. Κύριο

Νέα φάση αποφάσεων ελευθερίας και χαλάρωσης σήμερα, αύριο και Παρασκευή, που έχει να κάνει με τον νέο γύρο «αποκλιμάκωσης» των περιοριστικών μέτρων, με ζητούμενα κλάδων και κοινωνίας για τη χρήση των sms στις μετακινήσεις, τα μηνύματα για μετάβαση στα καταστήματα, και το ωράριο λειτουργίας της εστίασης.

-Η επιτροπή των «32 ειδικών» κατά της επιδημίας συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη με βασικό στόχο τα επόμενα βήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας και της εστίασης πέραν των 11:00 μ.μ. (ίσως μέχρι τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα), όπως επίσης επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα των sms στο 13033 και το 13032.

Βασικό θέμα για τη σταδιακή «απελευθέρωση» αποτελεί και η μέθοδος για ψώνια με το click away και το click in shop, με στελέχη της αγοράς να ζητούν εντόνως την κατάργηση του μηνύματος για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ή εστω την διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος που θα επιτρέπει τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων της αγοράς.

Την ίδια ώρα την κατάργηση του sms στο 13033, έχουν -εμμέσως πλην σαφώς- προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη.

-Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθούν σήμερα Τετάρτη το απόγευμα, φαίνεται να προκρίνεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ PCR ή self test, ώστε να διαφυλαχθούν οι τοπικές κοινότητες και να μην προκληθούν φαινόμενα διασποράς του κοροναϊού.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι ειδικοί θα προτείνουν στην κυβέρνηση τη χρήση των παραπάνω παραμέτρων και την αυστηρή τήρηση των μέτρων, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η τουριστική περίοδος.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναμένεται να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση τεστ για τους ταξιδιώτες, ή την εμφάνιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ αναμένεται να αποκλείεται η πρόσβαση από ή στις περιοχές που θα παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου.

Παράλληλα, αύριο Πέμπτη αναμένονται αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Χάρη Θεοχάρη και για τον τουρισμό που επανεκκινεί στο τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι επισκέπτες δεν θα εισέρχονται στη χώρα δίχως αρνητικό μοριακό τεστ, έως 72 ώρες πίσω, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν κάποιοι χαλαροί κανόνες και για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Γι' αυτές που θα γίνονται με πλοίο, αεροπλάνο και τρένο, η επίδειξη self-test σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτική. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

Η μία σκέψη είναι να είναι τελείως ελεύθερες –κάτι όμως που θα στέλνει λάθος μήνυμα– και η άλλη είναι να υπάρξει «ισχυρή σύσταση» για χρήση self-test. Σε αυτή την περίπτωση, βεβαίως, οι έλεγχοι δεν μπορούν να είναι μαζικοί, αλλά μόνο δειγματοληπτικοί. Στο Μέγαρο Μαξίμου, άλλωστε, θεωρούν πως ο τρόπος λειτούργησε ευεργετικά με τα σχολεία, όπου εντοπίζονται φορείς και απομονώνονται, και αντίστοιχα μπορεί να λειτουργήσει και για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Αντιθέτως, ένα ανεξέλεγκτο άνοιγμα θα στείλει λάθος μήνυμα και μπορεί να αποβεί μοιραίο, ιδίως για τα νησιά.

-Υπενθυμίζεται πως στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ενώ ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75% και μία εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους –όχι όρθιους– με ποσοστό πληρότητας 50%.

Η μουσική επιστρέφει στην εστίαση όχι άμεσα. Αργούν και τα γυμναστήρια.

Με μεγάλη αγωνία αναμένονται οι σημερινές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, αφού ουσιαστικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να μάθουμε πότε θα πούμε «αντίο» στο lockdown, το οποίο βρίσκεται στη ζωή μας από τον Νοέμβριο του 2020

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση της κυκλοφορίας μέχρι και τις 00.30 το βράδυ από την Παρασκευή, κάτι που «αγγίξει» και τη λειτουργία των εστιατορίων και των καφέ.

Ακόμα, σύμφωνα πάντα με το MEGA, από το Σάββατο 29 Μαΐου αναμένεται να ακούσουμε ξανά μουσική στην εστίαση, ενώ παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 24 Μαΐου παίρνει το click inside για το λιανεμπόριο.
Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 του μήνα ανοίγουν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, χωρίς μοριακό τεστ, ενώ υπάρχει σύσταση για self test.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline