Τετάρτη 8 Μαϊου 2024  08:41:01

Τελικά ο Θόδωρος Τσουκάτος έλεγε την αλήθεια για το μαύρο ταμείο της Χαρ. Τρικούπη (και...) επί αρχηγίας Κων. Σημίτη. Καθαρογράφθηκε η απόφαση: Στο ΠΑΣΟΚ κατέληξε το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Κύριο

Τελείως διαφορετική εξέλιξη, δηλαδή της μη προσωπικής συναλλαγής, από εκείνη του έμπιστου πρώην υπουργού της Κυβέρνησης Κ. Σημίτη και δωρολήπτη Τάσου Μαντέλη, που έληξε πριν δύο χρόνια.

1......11.5. 2018.Την ενοχή του πρώην υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση της Siemens, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας.

Τέσσερις δικαστές έκριναν ότι ως υπουργός Μεταφορών, ο κ. Μαντέλης είχε δωροδοκηθεί με 450.000 μάρκα για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ, ενώ ένας δικαστής είχε την άποψη ότι πρέπει να αθωωθεί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό δόθηκε σε δύο δόσεις από τα μαύρα ταμεία της Siemens και κατέληξε σε λογαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη, ο οποίος είχε ανοιχθεί με την κωδική ονομασία «Α. Ρόκος».

Πρωτόδικα, ο κ. Μαντέλης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 χρόνων, καθώς του είχαν αναγνωριστεί τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Εάν η ποινή της πρωτόδικης απόφασης δεν μειωθεί, ο πρώην υπουργός κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή.
Κατά τη διαδικασία, οι συνήγοροί του ζήτησαν να του αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
«Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά», ανέφερε ο συνήγορός του Γιάννης Ηρειώτης, προσθέτοντας ότι από το 2014, ο κατηγορούμενος έχει επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο, το σύνολο του ποσού με το οποίο φέρεται να δωροδοκήθηκε. Πάντως, ο κ. Μαντέλης αρνείται ότι δωροδοκήθηκε και υποστηρίζει ότι το ποσό που εισέπραξε από τη Siemens ήταν προεκλογική χορηγία.

2...Απαλλάσσεται από τις κατηγορίες ο πρώην βουλευτής του κινήματος Θεόδωρος Τσουκάτος και άλλοι 12 συγκατηγορούμενοί του

Στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κατέληγαν τα χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση των 45.000 σελίδων που ολοκληρώθηκε η καθαρογραφή της σήμερα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση: «Το δικαστήριο πείθεται ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του ποσού αυτού (σ.σ. αναφέρεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων) στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η Siemens, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, τέτοια δε χαρακτηριστικά είχε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέσποζε στην πολιτική ζωή του τόπου ως κυβερνητικό κόμμα για σχεδόν δυόμισι δεκαετίες, από τις αρχές του 1980 μέχρι τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 2000, σημαίνον στέλεχος του οποίου (σ.σ. του ΠΑΣΟΚ) ήταν ο τεσσερακοστός τρίτος κατηγορούμενος, Θεόδωρος Τσουκάτος και στα ταμεία του οποίου (σ.σ. κόμματος) δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι κατέληξε το ποσό αυτό».

Να σημειωθεί πάντως ότι το δικαστήριο απαλλάσσει τον πρώην βουλευτή Θεόδωρο Τσουκάτο και άλλους 12 κατηγορούμενους καθώς, όπως σημειώνεται: «δεν εμπλέκονται στη δωροδοκία άγνωστων υπαλλήλων του Οργανισμού από τη Siemens».

Θυμίζουμε ότι το 2008 οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το 1999 είχαν κατατεθεί ένα εκατομμύριο μάρκα σε λογαριασμό του κ. Τσουκάτου από την εταιρεία Siemens και δη τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ισχυρισμό, με τον πρώην βουλευτή να ισχυρίζεται ότι τα χρήματα μπήκαν σταδιακά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline