Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  16:11:49

Και όμως είναι πολλά, εκατοντάδες καθημερινά τα νέα κρούσματα ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες στην Αθήνα. Επίμονοι οι Γκ. Μαγιορκίνης – Θ. Δημόπουλος: «Γιατί δεν υπάρχει «αθηναϊκή μετάλλαξη». Κύριο

Ισχυρό επιστημονικό αλλά μάλλον τελείως τυπικό και όχι ουσίας χαρτί, πως τα τελευταία χρόνια αποφεύγεται ο χαρακτηρισμός των στελεχών με γεωγραφική τοποθεσία γιατί δημιουργεί στίγμα με αρνητικές συνέπειες στην δημόσια Υγεία.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 με ελληνική προέλευση, ξεκαθαρίζουν ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Η ονοματολογία των νέων στελεχών του κορωνοϊού SARS-CoV-2 αποτελεί μία αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Για να γίνει ωστόσο κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο ονοματίζονται τα στελέχη θα πρέπει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο προκύπτουν, αναφέρουν οι δύο καθηγητές.

Σε κάθε αναπαραγωγή του ιού δημιουργούνται μεταλλάξεις, καθότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού κάνει λάθη κατά την διαδικασία αντιγραφής του γενετικού υλικού. Να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού του συγκεκριμένου ιού, αντίθετα με άλλους κορωνοϊούς, έχει μηχανισμούς επιδιόρθωσης. Παρόλη την επιδιόρθωση των λαθών, μεταλλάξεις εξακολουθούν να δημιουργούνται, αν και σε μικρότερο, ωστόσο, βαθμό από ό,τι σε άλλου ιούς RNA. Οι ιοί λοιπόν που προκύπτουν φέρουν συνδυασμούς μεταλλάξεων οι οποίες συγκεντρώνονται σε βάθος χρόνου. Όταν ένας ιός καταφέρει, είτε από τύχη είτε λόγω πλεονεκτήματος, να επεκταθεί στον πληθυσμό και διαφέρει αρκετά από άλλους ιούς λόγω του συνδυασμού των μεταλλάξεων που κουβαλάει, τότε δημιουργεί έναν νέο εξελικτικό κλάδο και ονομάζεται ως στέλεχος.

Η έννοια του «στελέχους» ως οντότητα έχει βιολογικό και εξελικτικό χαρακτήρα. Έτσι, στέλεχος ονομάζουμε το σύνολο των ιών που έχουν παρόμοιες ιδιότητες γιατί κουβαλάνε παρόμοιους συνδυασμούς μεταλλάξεων. Από την άλλη δείχνει την εξελικτική ιστορία του ιού και για αυτό συνηθίζεται τα στελέχη να ονοματίζονται από την περιοχή που απομονώθηκαν για πρώτη φορά. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια αποφεύγεται ο χαρακτηρισμός των στελεχών με γεωγραφική τοποθεσία γιατί δημιουργεί στίγμα με αρνητικές συνέπειες στην δημόσια Υγεία. Για αυτό το λόγο τα στελέχη ονοματίζονται με βάση τον εξελικτικό κλάδο που έχουν προκύψει σύμφωνα με συνδυασμό λατινικών γραμμάτων και αριθμών που αναπαριστούν την εξελικτική ιστορία του στελέχους.

Το στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο, τονίζουν οι δύο καθηγητές. Προσθέτουν ότι, σχετικά με τις ιδιότητες του στελέχους, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή την παθογένειά της και για αυτό δεν έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής ως στέλεχος ανησυχίας (Variant of Concern).

Tρεις νέοι φόβοι-ανησυχίες για Κυβέρνηση, Σ. Τσιόδρα και Επιτροπή Υγείας. 1-Τα νέα κρούσματα από την «αθηναϊκή μετάλλαξη», ινδικής προέλευσης. 2-Πέντε νησιά που κάνουν αντίσταση στα εμβόλια. 3-Τα νυχτερινά πάρτυ ανεύθυνων ομάδων όπως σε Θεσσαλονίκη. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 00:50

«Στοχευμένο» εμβολιασμό προτείνει ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης για τον νέο κίνδυνο, που αρχίζει να απλώνεται στην Αγγλία αλλά και στο ευρύτερο κέντρο των Αθηνών.

Α. Ικανοποίηση για τα μέτρα χαλάρωσης και ελεύθερης κυκλοφορίας στην αγορά, ελεύθερης λειτουργίας στην Παιδεία, στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες, στην εστίαση και το λιανεμπόριο με νέες προσδοκίες. Και μαζί με κάποιες νέες ανησυχίες, γιατί η παγκόσμια δοκιμασία από τον κορωνοιό είναι μεγάλη, περίπλοκη, παλεύεται ακόμα.. Τρείς νέοι φόβοι-ανησυχίες απασχολούν τελευταία για Κυβέρνηση, Στ. Τσιόρα και Επιτροπή Υγείας.

1-. Τα νέα κρούσματα από την «αθηναϊκή μετάλλαξη», ινδικής προέλευσης, που έχουν επεκταθεί στην Αγγλία και προκαλούν ανησυχία για νέο κύμα επιδημίας, το τέταρτο από πέρσι τον Μάρτιο..

2-. Πέντε νησιά που κάνουν αντίσταση στα εμβόλια, σε αντίθεση με την εθνική γραμμή για τον τουρισμό και το συμφέρον όλων των κατοίκων και της τοπικής ευημερίας σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο και Σάμο.
Στενοκέφαλες αντιλήψεις

3-. Τα νυχτερινά πάρτυ ανεύθυνων ομάδων χωρίς καμμία προφύλαξη με μάσκες, τήρηση αποστάσεων, με παραβιάσεις του νυχτερινού ωραρίου κλπ, όπως σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Μεσολόγγι, Δυτ. Μακεδονία. Επιπόλαιοι «αρνητές», που στρέφονται τελικά κατά συγγενών, φίλων και του ίδιου του εαυτού τους.

Β.Στοχευμένο εμβολιασμό συγκεκριμένων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή όπου καταγράφονται τα κρούσματα της λεγόμενης «αθηναϊκής» μετάλλαξης, προτείνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής, εξέφρασε τον προβληματισμό του γενικότερα για τη διασπορά των μεταλλάξεων.

Η δήλωσή του κ. Σαρηγιάννη, έρχεται να ενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής των ειδικών που μελετούν με ιδιαίτερη προσοχή τους κινδύνους της μετάλλαξης Β 1.1.318, όπως είναι η κωδική ονομασία της «αθηναϊκής» παραλλαγής.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες, "αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών".

Για το θέμα τοποθετήθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «σχετικά με την αθηναϊκή μετάλλαξη που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη».

Το στέλεχος 318 είναι ένα στέλεχος του οποίου η παλιά απομόνωσή του βρίσκεται στη Νιγηρία. "Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή" διευκρίνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.

"Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση" είχε πει.
Μάλιστα αναφερόμενος στα ποσοστά που εμφανίζει η διάδοση της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ο κ. Μαγιορκίνης είχε ξεκαθαρίσει ότι τα ποσοστά αναφέρονται σε διάφορα σημεία: "Δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων" είχε πει.

Γ.Την ίδια στιγμή η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημείωσε ότι η επιστημονική κοινότητα είναι προβληματισμένη σχετικά με τις μεταλλάξεις και μάλιστα και με την Αθηναϊκή, ενώ τόνισε πως ακόμη αναμένονται νέα σχετικά τη διπλή θρόμβωση που εμφάνισε ο 35χρονος στο ΠΑΓΝΗ μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Ο γ, γ, Υγείας κ. Θεμιστοκλέους επεσήμανε ακόμη ότι σε γενικές γραμμές τα νησιά είναι πρόθυμα να εμβολιαστούν, με σημαντικές εξαιρέσεις όμως σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λήμνο, Λέσβο και Σάμο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline