Κυριακή 19 Μαϊου 2024  12:15:04

Μετά τον διπλό ασπασμό με τον Μ. Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας είναι αισιόδοξος και μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογκάν στις 14 Ιουνίου: «Ελλάδα και Τουρκία θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι». Κύριο

«...Η Αγκυρα έχει καταλάβει ότι ανεξάρτητα από τα αν υπάρχουν διαφωνίες και εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, οφείλει να λειτουργεί εντός του πλαισίου και να μην προκαλεί την άλλη πλευρά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.».

Μετά τον διπλό ασπασμό με τον Μ. Τσαβούσογλου(που μάλλον δεν ωφέλησε την μαχητική-υπερήφανη στάση του στις 15 Απριλίου στην Αγκυρα), ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είναι αισιόδοξος : «Ελλάδα και Τουρκία θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι». Πρόβλεψη , η οποία υπερβαίνει, περιλαμβάνει την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογκάν στις 14 Ιουνίου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, που δεν προβλέπεται να είναι «συγκρουσιακή και πολεμικής κατάληξης».

Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν, φέτος, ένα ήσυχο καλοκαίρι εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα (3-5 Ιουνίου) και σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «το κλίμα είναι ένα κλίμα διαχείρισης των σημαντικών διαφορών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όμως οι διαφορές αυτές υπάρχουν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να τις υπογραμμίζει».
Παράλληλα, τόνισε ότι ήταν μια τελείως διαφορετική επίσκεψη και πρόσθεσε: «Ήταν διαφορετικό διότι οι διαφορές είχαν ξεκάθαρα διατυπωθεί στο δημόσιο λόγο και επαναλήφθηκαν και στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης»

Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν, φέτος, ένα ήσυχο καλοκαίρι εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας με τρόπο ρεαλιστικό και με πρόβλεψη ότι αυτή η καλή κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχισθεί και μετά την συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις 14 Ιουνίου.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Άγκυρα έχει καταλάβει ότι ανεξάρτητα από τα αν υπάρχουν διαφωνίες και εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις, οφείλει να λειτουργεί εντός του πλαισίου και να μην προκαλεί την άλλη πλευρά, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. «Οι διαφορές υπάρχουν, είναι εκεί. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αποστεί στο μέλλον από την παραβατικότητα που θα μας επιτρέψει να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα να τις συζητήσουμε και ίσως κάποια στιγμή, αν η Τουρκία μεταβάλλει απόψεις, να τις επιλύσουμε», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον εναγκαλισμό που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι λόγω του επεισοδίου που υπήρξε στην Αγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου ήθελε να δείξει ότι η προσωπική σχέση δεν έχει επηρεαστεί.

Αναφορικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας και της UNCLOS η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. «Θα το κάνει η χώρα όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα