Κυριακή 28 Απριλίου 2024  11:13:38

Ο Ερντογάν αμετανόητος και ψευδολόγος, ξαναρχίζει τα ίδια σε Αιγαίο κατά των νησιών μας και σε Κύπρο. Τσαβούσογλου: «Προπαρασκευαστική» επίσκεψη στα κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής στις 20 Ιουλίου. Κύριο

Τσαβούσογλου ΥΠΕΞ αλλά και αναιδής υποτακτικός: Δεν έχει καμία αξία ο ορισμός ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Μεθοδικά και επίμονα ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ, και μετά τις επαφές στο ΝΑΤΟ, συνεχίζει την επιθετική πολιτική του Ερντογάν με απειλές και εκβιασμούς. Στόχος του πάλι με απειλές και επιθέσεις τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, ότι...απειλούν την Τουρκία, δεν ανήκουν όλα στην Ελλάδα , ότι είναι παράνομα στρατιωτικοποιημένα (ενώ τα απειλεί ο ίδιος με τα στρατεύματα και τα αποβατικά απέναντι στις παραλίες της Μικράς Ασίας), συνεχώς. Παράλληλα, επίσης από χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την κατεχόμενη Λευκωσία είχε συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν στις 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα, επέτειο τη τουρκικής εισβολής του 1974, και παρά τις επίμονες συστάσεις των ΗΠΑ, τη Ε.Ε, και του ΝΑΤΟ να αποφύγει τις έως τώρα προκλήσεις του. Μάταια φαίνεται

Αμετακίνητος στη γραμμή της «λύσης» του Κυπριακού, τελείως εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα σήμερα δήλωσε ότι δεν έχει καμία αξία και δικαιοδοσία ο ορισμός ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ στην ίδια κατεύθυνση υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μειονότητα στην Κύπρο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την κατεχόμενη Λευκωσία είχε συνάντηση με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την ΕΕ να κάνει τα απαραίτητα βήματα στο θέμα του «δίκαιου διαμοιρασμού» των πόρων στο νησί.
«Αγνοούμε πλήρως τη νοοτροπία που αντιμετωπίζει τους Τουρκοκύπριους σαν μειονότητα στην Κύπρο. Η πρόταση του προέδρου μας για μια περιφερειακή σύνοδο, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, όπως και οι προτάσεις της «ΤΔΒΚ» για δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων. Καλούμε την ΕΕ να κάνει τα απαραίτητα βήματα, διαφορετικά θα τα κάνουμε εμείς» είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε λέγοντας ότι «ο ορισμός ενός ειδικού εκπροσώπου από τα Ηνωμένα Έθνη για την Κύπρο, δεν έχει καμία αξία, καθώς δεν θα έχει καμία δικαιοδοσία στις συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο Τατάρ κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να ενεργήσουν όπως απαιτεί η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο νησί.
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου γίνεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν στις 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα, όπου όπως ο ίδιος έχει να ανακοινώσει προτίθεται να εξαγγείλει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με οπλισμένα drones.

Επι τάπητος αναμένεται να τεθούν το Κυπριακό, αλλά και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων

Στα κατεχόμενα βρίσκεται από χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πρόκεται να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν το Κυπριακό, αλλά και τα επόμενα βήματα όσον αφορά την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα λαμβάνει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, για την «επέτειο της εισβολής».

Ήδη, ο Τατάρ αναφέρθηκε με σιβυλλικό τρόπο σε σχεδιασμούς για «τουριστικό άνοιγμα του Βαρωσιού». Παρά το γεγονός ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν αναμένεται να ρίξει σήμερα περισσότερο φως σε ό,τι αφορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς, ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται σε πιθανά σενάρια τα οποία θα τεθούν σήμερα επί τάπητος. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε ένα πιθανό κάλεσμα στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες της Αμμοχώστου να αποταθούν στην -αναγνωρισμένη από το ΕΔΑΔ- Επιτροπή Αποζημιώσεων στα κατεχόμενα για να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους.

Στις 20 Ιουλίου oι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές προθέσεις για το Βαρώσι αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος θα βρεθεί στο νησί για τους «εορτασμούς» της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στη Λευκωσία επικρατεί έντονη ανησυχία, η οποία αποτυπώνεται σε δήλωση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος σε δημόσια παρέμβαση του και με δραματικούς τόνους σημείωσε πως «αν δεν γίνει κάτι... χθες, πολύ σύντομα θα είναι πάρα πολύ αργά και για την Αμμόχωστο».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας χθες σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πόλη των Βαρωσίων, σημείωσε πως η Λευκωσία προχώρησε σε σειρά διαβημάτων στην Ε.Ε., ενώ σχετικές επιστολές εστάλησαν από τον ίδιο στον Τζο Μπάιντεν και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: DW

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline