Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  11:40:09

Χρυσοχοίδης ανήσυχος: «Θα περάσουμε δύσκολα τις επόμενες ημέρες με τις πυρκαγιές. Αιτία οι υψηλές θερμοκρασίες και οι δυνατοί, ξηροί άνεμοι». Ικανοποίηση για την κινητοποίηση στις πυρκαγιές της Αττικής. Κύριο

Ορατός ο κίνδυνος να «κλείσει» η Ίος λόγω έξαρσης κρουσμάτων. Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ στη Μύκονο.

Οι αστυνομικοί έσωζαν κόσμο μέσα από τα σπίτια τους στη Σταμάτα και γενικά μαζί με την Πυροσβεστική επέδειξαν υψηλό αίσθημα καθήκοντος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αττική, οι οποίες δεν εξελίχθηκαν σε εφιάλτη, όπως στο Μάτι ούτε σε μεγάλες καταστροφές. Με ανησυχία του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη ,όπως δήλωσε, για τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα από τον μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, σε συνθήκες καύσωνα και σε συνδυασμό με δυνατούς, ξηρούς ανέμους, οι οποίοι θα διευκολύνουν την καταστροφική εξάπλωση τους.

Για την πυρκαγιά στη Σταμάτα και ευρύτερα, που εξελίχθηκε σε απειλητική ανέφερε ότι η παρουσία των εναέριων μέσων ήταν εντυπωσιακή, ενώ εξήρε τον υψηλό επαγγελματισμό των στελεχών της Πυροσβεστικής και την ηρωική προσπάθεια των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ «που έσωζαν κόσμο μέσα από τα σπίτια τους».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν επειδή η συγκεκριμένη περιοχή ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν επιλεγεί και καθαριστεί πλήρως.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι υπάρχει ένας ύποπτος για τη φωτιά αλλά δεν έχουν εντοπιστεί ευθύνες για εμπρησμό.

Παράλληλα, προειδοποίηση για το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην Ίο, όπως στη Μύκονο προηγουμένως απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι ορατός ο κίνδυνος να «κλείσει» το νησί.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι περισσότεροι από 30 αστυνομικοί θα μεταβούν στην Ίο από την Αττική, για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

«Εγκληματικές πράξεις»

Αναφερόμενος, δε, στη Μύκονο, είπε ότι έχουν σταλεί περισσότεροι από 180 αστυνομικοί με νέα διοίκηση.

Όπως τόνισε, τα «κορωνοπάρτι» στη Μύκονο χωρίζονται σε ιδιωτικά και επί πληρωμή, κάνοντας λόγο για εγκληματικές πράξεις που οδηγούν σε εξάπλωση του ιού.

Ως προς τη φωτιά σε Σταμάτα και Ροδόπολη, εξήρε τον επαγγελματισμό των στελεχών της Πυροσβεστικής και την προσπάθεια των αστυνομικών «που έσωζαν κόσμο μέσα από τα σπίτια τους», ενώ στάθηκε στην έντονη παρουσία εναέριων μέσων, τονίζοντας πως τα χειρότερα αποφεύχθηκαν επειδή η περιοχή είχε καθαριστεί.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις για εμπρησμό από πρόθεση, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ένας ύποπτος.

H μετάλλαξη Δέλτα «ταξιδεύει» στην επαρχία

Για ανησυχητική αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα τεσσάρων περιοχών έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας πως οι αδειούχοι και η μετάλλαξη Δέλτα «μεταφέρουν» τον ιό στην επαρχία.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, o κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως οι περιοχές που παρατηρείται μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο είναι η Θράκη, η Πελοπόννησος, ο Βόλος και η Κρήτη, σημειώνοντας πως παρατηρείται μετατόπιση των δεδομένων εξαιτίας τριών παραγόντων: «εν μέρει από τους αδειούχους και τους επισκέπτες, από τη μη ορθή τήρηση των μέτρων και τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline