Σάββατο 27 Απριλίου 2024  19:43:17

Είκοσι χώρες συμπαρίστανται στην «καιόμενη Ελλάδα». Ποιές είναι και με ποιές δυνάμεις βοήθειας. Κύριο

Ετοιμότητα για αλληλοβοήθεια με Τουρκία, αλλά όταν δεν θα υπάρχει η τωρινή δοκιμασία με μεγάλες πυρκαγιές και για τις δύο χώρες.

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε επίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το μήνυμά του για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Μέσω των social media, επίσης ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη συγκίνησή του από τα μηνύματα και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εξής χωρών: Αιγύπτου, Αρμενίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γεωργίας, Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ιορδανίας, Ισραήλ, Ισπανίας, Κροατίας, Κύπρου, Λιβάνου, Λιθουανίας, Ουκρανίας, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Σουηδίας, Κουβέιτ και Τουρκίας.

Συνολικά, μηνύματα συμπαράστασης από 20 χώρες έχει λάβει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις πυρκαγιές που δοκιμάζουν τη χώρα , με πολλές προσφορές δυνάμεων.

Ηδη, πρώτες πέντε χώρες ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Κύπρος, Γαλλία, Σουηδία, Ρουμανία και Ελβετία είπαν άμεσα το «ναι» στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια, Ακολούθησαν και άλλες .

• Από την Κύπρο, 40 πυροσβέστες επιχειρούν ήδη στην Άνω Βαρυμπόμπη Αττικής ενώ 2 αεροσκάφη «χτυπόυν» τις πυρκαγιές στην Κρήτη.
• Από την Γαλλία αναμένονται το βράδυ 83 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη
• Από την Σουηδία 2 αεροσκάφη που τα αναμένουμε αύριο
• Από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται αύριο το πρωί
• Από την Ελβετία όπου αναμένονται 3 ελικόπτερα.

Από το Ισραήλ με ομάδα πυροσβεστών και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ ειδικό αεροπλάνο κατάσβεσης.

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστησε επίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το μήνυμά του για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Εξίσου, ο κ. Δένδιας εξέφρασε απέραντη ευγνωμοσύνη σε όλους εκείνους που παρέχουν υποστήριξη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Νωρίτερα μάλιστα ο κ. Δένδιας είχε συνομιλήσει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αμφότεροι δήλωσαν έτοιμοι για αλληλοβοήθεια καθώς και η Τουρκία δοκιμάζεται από πυρκαγιές.

«Μου τηλεφώνησε προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του για το ζήτημα των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ευχαρίστησα τον Τούρκο ομόλογό μου και αμφότεροι επισημάναμε ότι οι δύο χώρες είναι διατεθειμένες να παράσχουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τεθεί πρώτα υπό έλεγχο οι πυρκαγιές στις χώρες μας», ανέφερε, σε ανάρτηση του στο Twitter, ο κ. Δένδιας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline