Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  07:53:48

Σύντομα, αρχές Σεπτεμβρίου, πριν την ΔΕΘ θα κριθεί ο αναγκαίος ανασχηματισμός. Τότε θα κριθούν προς αποχώρηση-μετακίνηση Μενδώνη, Κεραμέως, Χρυσοχοίδης, Γεωργιάδης, Κικίλιας. Κύριο

Επίσης οι αλλαγές αρκετών υφυπουργών, που δεν τραβάνε. (ιδιαίτερα γυναίκες) και οι εφεδρείες στον πάγκο Αβραμόπουλου, Κεφαλογιάννη, Κακλαμάνη, Στυλιανίδη, Ρουσσόπουλου.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός έκαψε (προσώρας τουλάχιστον) τα σενάρια ανασχηματισμού, που αναζωπυρώθηκαν χθες μετά την απάντηση του στη συνέντευξη τύπου στο σχετικό ερώτημα, καθώς και από την δήλωση του πως το επιτελικό κράτος δεν κρατάει μάνικα, που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Εκτιμάται πάντως ότι στις αρχές του φθινοπώρου, όταν θα έχει και τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τις διακοπές, θα εξετάσει ξανά όλα τα ενδεχόμενα.

Επί της ουσίας πρόκειται για ανασχηματισμό του... Μαξίμου, με την αναβάθμιση του κ.Σκέρτσου και νέες ισορροπίες μεταξύ Σκέρτσου- Γεραπετρίτη. Σημειωτέον ότι πλέον υπάρχουν δύο υπουργοί Επικρατείας!

Αν δεν υπήρχαν οι πυρκαγιές ενδεχομένως να μην αποφάσιζε ο κ. Μητσοτάκης να κάνει τις αλλαγές σε δύο φάσεις, αλλά σε μία με ένα δομικό ανασχηματισμό.
Ο βασικός παράγοντας για τον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός πότε θα κάνει τον ανασχηματισμό είναι η εξέλιξη της πανδημίας και της οικονομίας. Και το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει θα είναι εκείνο που θα ολοκληρώσει τη θητεία της στο τέλος της τετραετίας , λένε οι γνωρίζοντες τις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως δεν αποκλείεται να αιφνιδιάσει, αν και συνήθως ο κ. Μητσοτάκης δίνει το στίγμα του δημοσίως, και στη ΔΕΘ να εμφανιστεί με τη νέα κυβέρνηση. Όμως, όλα εξαρτώνται , πέραν των εκτάκτων παραγόντων, όπως οι φωτιές, από το πως θα σταθμίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την πορεία των κρίσιμων μεγεθών. Έτσι, οι συνεργάτες του, απαντούν το κλασσικό «Ο ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα γίνει στην ώρα που θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός».

Πάντως, οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στις δηλώσεις του τη Δευτέρα και στην εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο έδιναν σήμα, όπως είχε γράψει και το in.gr για αναβάθμιση του κ. Τριαντόπουλου και μετακίνηση του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Όλες τις κρίσεις τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά» είχε πει χαρακτηριστικά δίνοντας το σήμα. Και όταν οι αλλαγές στο στενό επιτελείο του είναι τέτοιες, τότε είναι πολύ πιθανόν και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να είναι σαρωτικές. Τώρα με τις αναβαθμίσεις στελεχών ο κ. Μητσοτάκης δίνει το σήμα στους υπουργούς του ότι κρίνονται με βάση την αποτελεσματικότητα τους και στην στοχοπροσήλωσή τους στην παραγωγή έργου.

Η νέα δομή στο Μαξίμου

Το νέο σχήμα του Μαξίμου, θα αποτελείται πλέον από 2 υπουργούς Επικρατείας και 2 Υφυπουργούς. Οι δύο Υπουργοί Επικρατείας είναι οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.
Ο Άκης Σκέρτσος αναβαθμίζεται σε Υπουργό από τον Πρωθυπουργό, σε ένδειξη αναγνώρισης της σκληρής δουλειάς που έχει κάνει μέχρι σήμερα και του πόσο αποτελεσματικός είναι, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Οι δύο Υφυπουργοί Επικρατείας είναι δύο νέα πρόσωπα: Γιάννης Οικονόμου και Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και είναι ο άνθρωπος που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρόγραμμα αποκατάστασης για τον Ιανό. Ουσιαστικά, θα είναι υπό τον Άκη Σκέρτσο και θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προγραμμάτων κρατικής αρωγής. Οι πολίτες, ειδικά στις καταστροφές, δεν κρίνουν από τις εξαγγελίες, αλλά από το αποτέλεσμα, σημειώνουν με νόημα στελέχη δίπλα στον πρωθυπουργό.

Ο Γιάννης Οικονόμου – ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Υφυπουργού για θέματα ενημέρωσης και επικοινωνίας. Είναι πρώην Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και πρώην Γραμματέας της ΔΑΠ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι σήμερα, τεχνοκράτης και βουλευτής επαρχίας (Φθιώτιδας). Έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλες τις πλευρές της ΝΔ, καθώς είχε συνεργαστεί στενά τόσο με τον Κώστα Καραμανλή, όσο και με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ήταν υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού, όταν εκλέχθηκε Πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ – Ο πρωθυπουργός άφησε όλους τους υπεύθυνους για τις φωτιές στις θέσεις τους

Τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης σχολίασε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ο πρωθυπουργός αναβάθμισε τον κ. Σκέρτσο «που με τα ψέματα του για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης εξόργισε όλη την Ελλάδα» και «υποβάθμισε την κ. Πελώνη, ώστε να μπορεί να συνεχίσει άνετα τις διακοπές της»

«Οκ. Μητσοτάκης συνεχίζει με κάθε του κίνηση να αποδεικνύει ότι δεν κατάλαβε τίποτα, δεν διδάχτηκε τίποτα και η συγγνώμη του ήταν απολύτως προσχηματική», υποστηρίζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Και προσθέτει πως, ενώ οι εστίες ακόμη σιγόκαιγαν, έκανε ανασχηματισμό, «αφήνοντας όλους τους υπεύθυνους για την καταστροφική διαχείριση των πυρκαγιών στις θέσεις τους».

Ιδιαίτερη αναφορά, στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, γίνεται στον Άκη Σκέρτσο, για τον οποίο επισημαίνει πως αναβάθμισε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) τον κ. Σκέρτσο που, «με τα ψέματά του για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα οποία επιβεβαίωσε μέχρι και ο κ. Χαρδαλιάς, εξόργισε όλη την Ελλάδα».
Και προσθέτει ότι «υποβάθμισε την κα Πελώνη, ώστε να μπορεί να συνεχίσει άνετα τις διακοπές της».
Επιβεβαίωσε έτσι, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ, «πως όλη την ευθύνη, τη φέρει στο ακέραιο ο επικεφαλής τού ξεχαρβαλωμένου επιτελικού κράτους, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline