Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  05:41:46

Σενάρια ανασχηματισμού, μετά 26 μήνες και πριν τη ΔΕΘ. Οι τρεις κατηγορίες υπουργών: προς έξοδο ή μετακίνηση- οι αμετακίνητοι και οι εκπλήξεις τους- ο πάγκος από τους δοκιμασμένους της ΝΔ. Κύριο

Μετά από 26 μήνες διακυβέρνησης, με ομολογημένες αρκετές αποτυχίες, μειωμένες αποδόσεις και λάθη, με ωρίμανση των συνθηκών για κάποια ανανέωση ουσίας.

Αυτή τη φορά πάντως θα πρόκειται για ένα δομικό ανασχηματισμό, που θα έχει ως στόχο να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης και μιας θετικής μπορεί μετά τις δοκιμασίες των δύο προηγουμένων χρόνων από τις εκλογές του Ιουλίου 2019... Τη φετινή χρόνια έχουν ήδη γίνει δύο αλλαγές μικρής έκτασης στο κυβερνητικό σχήμα. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο έγινε ένας «μίνι» ανασχηματισμός με περιορισμένες αλλαγές σε επίπεδο υπουργών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να μιλήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (στις 11 Σεπτεμβρίου), έχοντας ήδη κάνει τις αναγκαίες αλλαγές στην κυβέρνηση. Τότε ένας απολογισμός θα είναι πιο δύσκολο, λιγότερο πειστικός ασαλώς,. Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως την Εύβοια, την Αττική και νομούς της Πελοποννήσου μπορεί να οδηγήσουν στην επίσπευση των αποφάσεων.

Οικονομικά υπουργεία

Το εύρος του ανασχηματισμού εξαρτάται και από το αν θα γίνουν αλλαγές στα λεγόμενα οικονομικά υπουργεία και στο Μαξίμου. Θέμα, το ποίο σχετίζεται με τη μετακίνηση σρ κάποιο υπουργείο, του κάπως «υποβαθμισμένου» τελευταία Γ. Γεραπετρίτη αλλά επιτελικού και συντονιστή με επιτυχίες. . Αμφίβολο είναι εάν θα επιχειρηθεί να σταλεί μήνυμα αλλαγής σελίδας και στην οικονομική πολιτική, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαίτερα σε φοροελαφρύνσεις και σε επενδύσεις για την επόμενη ημέρα.

Πάντως οι οποίες συζητήσεις δεν αφορούν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, που θεωρείται αμετακίνητος και με δύσκολο χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης- χρηματοδοτήρων-επενδύσεων. Επίσης, σταθερός θεωρείται και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Αβεβαιότητα συνοδεύει για ορισμένους την υπουργική τύχη του Αδωνη Γεωργιάδη, με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες και μη ιδιαίτερα επιτυχείς δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις του. Έχει γίνει «πολύ θεσμικός, συστημικός».

- Εκτός της υπουργικής τους θέσης φέρονται καταρχήν, με «παραγωγή έργου αλλά με πολλές τριβές εφαρμογής» είτε θεσμικού ( Παιδεία-Νίκη Κεραμέως) είτε απλώς διεκπεραιωτικού( Πολιτισμός-Λίνα Μενδώνη, Υγεία- Βασ. Κικίλιας) είτε απουσίας και των δύο αυτών στοιχείων( Δικαιοσύνη- Κ.Τσιάρας). Δύσκολο να μετακινηθούν όλοι σε κάποιο διαφορετικό υπουργεί εάν αποφασισθεί η οριστική του αξιολόγηση-έξοδος..

Οι αμετακίνητοι υπουργοί

Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν αναμένονται αλλαγές, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν για να ισχυροποιήσει τη θέση της στη διεθνή σκηνή. Άλλωστε ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα σταθεροί αναμένεται να μείνουν οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Μεταφορών και Υποδομών, Κώστας Καραμανλής(παρότι θεωρείται ότι υπάρχουν προβλήματα διοίκηση και απόδοσης στις Μεταφορές και τα δημόσια Έργα), Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης., Εθνικής Άμυνας Ν, Παναγιωτόπουλος. Επίσης στην κυβέρνηση θα παραμείνουν στελέχη με έντονο τεχνοκρατικό προφίλ όπως ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου (καθώς θα περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση). Αντίθετα πολλοί υφυπουργοί δεν φαίνεται να παραμένουν στη θέση τους, ιδιαίτερα γυναίκες και εξωκοινοβουλετικοί,που κρίνεται ότι υστερούν. Τουλάχιστον πέντε από αυτούς και αυτές, κυρίως στα λεγόμενα κοινωνικά υπουργεία...

Σημαντικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών και στόχος είναι να υπάρξουν νέα πρόσωπα από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα στο κυβερνητικό σχήμα, με εφεδρείες όπως οι βουλευτές και πρώην υφυπουργοί Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Καραγκούνης, Ιάσωνας Φωτήλας, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Λοβέρδος, ενώ για θέσεις υπουργών φέρονται να συζητούνται οι Δημ. Αβραμόπουλος, Ολγα Κεφαλογιάννη, Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline