Κυριακή 12 Μαϊου 2024  10:18:20

Θλιβερό παρασκήνιο γύρω από την οικογενειακή δοκιμασία του Μίκη Θεοδωράκη, ακόμα και για την ταφή του. Ο πλήρως αποστασιοποιημένος γιος Γιώργος, η Μυρτώ με άνοια και η Μαργαρίτα «σπάταλη και αυταρχική». Κύριο

-Το μπλόκο της δικαιοσύνης για ταφή στο Βραχάτι στα σχέδια της Μαργαρίτας, μετά από προαγωγή στενών συνεργατών και εντολοδόχων του Μίκη Θεοδωράκη. Πέρυσι η 62χρονη Μαργαρίτα έγινε ηρωίδα δημόσιου επεισοδίου-σκανδάλου για την δυσάρεστη οικονομική της θέση, που εξόργισε πολύ τον Μίκη και προκάλεσε τις επικρίσεις της Έλενας Ακρίτα κατά της αχάριστης κόρης του Μίκη.

Προσωρινή διαταγή που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη, σε χώρο που δεν συνάδει με την τελευταία του επιθυμία εξέδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε αναθέσει σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του, συνεργάτες και εντολοδόχους, όλα τα διαδικαστικά γύρω από την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του. Μάλιστα, στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο ο εκλιπών είχε προβλέψει αρκετές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων ακόμα και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία του, έχοντας συνάψει και το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά την επιδίωξη όχι ενός μέλους της οικογένειας αλλά περισσότερων να μην ακολουθήσει την τελευταία επιθυμία του δημιουργού, αναθέτοντας την τελετή σε άλλο γραφείο και αναζητώντας άλλα κοιμητήρια, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με σημερινή του απόφαση εξέδωσε προσωρινή διαταγή που τους απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος. Δικαίωσε, έτσι, σε πρώτο στάδιο τον συνεργάτη του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος προσέφυγε με σχετική αίτηση και προσκόμισε πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντα. Όπως ορίζει η δικονομία, μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με άρθρο 15 του νόμου 4368/2016 μπορεί κάποιος να ορίσει όλες τις λεπτομέρειες της κηδείας του (τόπο, τύπο κλπ), αρκεί να υπογράψει σχετική συμβολαιογραφική πράξη, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Γιατί το Δικαστικό «μπλόκο» για την ταφή του στο Βραχάτι

Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, σε αντίθεση με το συγγενικό περιβάλλον του μεγάλου μουσικοσυνθέτη που ζητούσε να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.
Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος μέχρι τη Δευτέρα οπότε και ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Η επιθυμία του

Η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη που είχε στείλει το 2013 ο μουσικοσυνθέτης τον τότε δήμαρχο, Μανώλης Σκουλάκη, με μοναδικό περιεχόμενο τη συνδρομή του ώστε να υλοποιηθεί η επιθυμία του να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά.

Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επισημάνει στον τότε δήμαρχο το γεγονός η οικογένειά του είναι αντίθετη με την επιλογή του, ενώ παράλληλα είχε προνοήσει να ζητήσει σε περίπτωση που ο Μανώλης Σκουλάκης δεν θα ήταν δήμαρχος όταν ο Μίκης θα έφευγε από τη ζωή, η επιθυμία του να υλοποιηθεί από τον νυν δήμαρχο, κάτι το οποίο και έγινε.

Ειδικότερα, ο κ. Σημανδηράκης δήλωσε: «Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, για να σας γνωστοποιήσουμε επιστολή, την οποία έχει λάβει ο Δήμος Χανίων, με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στις 5/2/2013, η οποία απευθύνεται στον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Μανώλη Σκουλάκη, από τον Μίκη Θεοδωράκη. Η επιστολή αυτή δημοσιοποιείται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη, στην οικογένεια και στους οικείους του θανόντος και περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια την επιθυμία, που είχε σχετικά με τον τόπο τέλεσης της ταφής του. Θεωρώ θεσμική και ηθική υποχρέωση, ως Δήμαρχος Χανίων, να τιμήσουμε την τελευταία επιθυμία του Μίκη».
Αυτή είναι η επιστολή

Μίκης Θεοδωράκης – Βγήκε από το νοσοκομείο η κόρη του, Μαργαρίτα

Σημειώνεται ότι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη από νωρίς σήμερα το πρωί, ένιωσε έντονη αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο της πόλης προκειμένου να βρίσκεται υπό παρακολούθηση

Εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης πήρε το απόγευμα της Παρασκευής η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα.
Σημειώνεται ότι η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, η οποία βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη από νωρίς σήμερα το πρωί, ένιωσε έντονη αδιαθεσία, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο της πόλης προκειμένου να βρίσκεται υπό παρακολούθηση.
Σημειώνεται ότι απόψε στην Κομοτηνή είναι προγραμματισμένη μουσική εκδήλωση – συναυλία με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και τους ερμηνευτές Πέγκυ Ζήνα και Παναγιώτη Πετράκη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία ήταν προγραμματισμένη συνέπεσε με τον χαμό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και ίσως είναι από τις ελάχιστες εκδηλώσεις που δεν αναβλήθηκαν λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους που κήρυξε ο πρωθυπουργός για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

diathkh

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline