Δευτέρα 6 Μαϊου 2024  16:01:26

Σθεναρό όχι του Αλέξη Τσίπρα σε δεύτερες εκλογές. Τις βλέπει πρόωρες, με απλή αναλογική, πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ και «δημοκρατική- προοδευτική» Κυβέρνηση συνεργασίας. Κύριο

Αλ. Τσίπρας για πρώτη φορά: «..Αν τολμά ο κ. Μητσοτάκης ας προκηρύξει εκλογές... Οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν πάλι έξω για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών θα καθορίσουν τις συμμαχίες στην κοινή μας διακυβέρνηση.

1Κόντρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις για τα ποσοστά των κομμάτων σήμερα, κόντρα στις επιλογές Μητσοτάκη ότι θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές με πλειοψηφικό, εάν στις πρώτες δεν επιτύχει αυτοδυναμία η ΝΔ, με απλή αναλογική.-Εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει το θάρρος ας προχωρήσει σε εκλογές, δήλωσε για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξής του, που κράτησε 3,5 ώρες, στην 85η ΔΕΘ

Ερωτηθείς γιατί δεν ζητά επισήμως εκλογές και αν φοβάται την ήττα ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα από αυτό εδώ το βήμα απέδειξε ότι παραμένει Μητσοτάκης. Έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να προκαλέσει εκλογές όποτε το επιθυμεί. Αν έχει το θάρρος και αν τολμά, ας τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών

Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δυσμενή εξέλιξη στην πανδημία είπε ακόμη, ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στα κρούσματα στην Ευρώπη: «Αυτή η πραγματικότητα έχει αιτίες και κάποιοι έχουν ευθύνες. Όταν η εξέλιξη ήταν καλή την πιστωνόταν ο "Μωυσής" ενώ τώρα θα πρέπει να χρεωθεί σε άλλους, στους νέους, στους υγειονομικούς, στους πολίτες».
Είπε ακόμη πως ο εμβολιασμός «που είναι ελπίδα δεν προχωρά όπως θα έπρεπε, τα επίπεδα εμβολιασμού είναι χαμηλά και έχει επιπεδοποιηθεί η καμπύλη. Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και δεν μπορεί να πείσει γιατί αντί να χρηματοδοτήσει το μήνυμα με στοχευμένες καμπάνιες χρηματοδότησε το μέσο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι το τελευταίο μέσο».

2.Προοδευτική κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει θέσει και τον στόχο και το πρόταγμα των επόμενων εκλογών: Θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση, μια κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών που είναι με απλή αναλογική ή θα υπάρξουν εκλογικοί εκβιασμοί, δεύτερες εκλογές και περιπέτειες», τονίζοντας ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αποτελεί την ουσιαστική προϋπόθεση για το πρώτο.
Υπογράμμισε ότι «πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία, η οποία είναι αυτή που θα κρίνει και θα δημιουργήσει αυτές τις προϋποθέσεις, και την επόμενη μέρα ο καθένας και η καθεμία θα αναλάβει τις ευθύνες.

Να το δούμε στην κάλπη τι εμπιστεύονται και τι θα εμπιστευθούν οι πολίτες

«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πάντα υπήρχε υποεκτίμηση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό που αποτυπώνεται στην κάλπη. Ανέφερε ότι τον Ιούλιο του '19 ο μ.ο. των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

«Είναι πολύ διαφορετικό να ρωτήσεις τους πολίτες τι θα ψηφίσουν όταν θα έχει τεθεί το δίλημμα της κάλπης απ' ό,τι σε μια περίοδο που δεν είναι προεκλογική» σημείωσε και προσέθεσε. «Αν 6 στους 10 είναι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση σήμερα, αν μόλις 2 στους 10 πείστηκαν ή θεωρούν ότι τους αφορούν οι εξαγγελίες που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, τότε ο νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο».

Στόχος είναι η νίκη με διαφορά στις εκλογές

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline