Κυριακή 19 Μαϊου 2024  07:49:00

Ατυχής προσπάθεια του υπουργού Στ. Πέτσα, που μάλλον εξόργισε: «Nα μη συνδέουμε τα καμμένα με τις πλημμύρες – Οι ζημιές είναι κοντά στη θάλασσα». Αντίθετες απόψεις από τοπικούς παράγοντες, τον περιφερειάρχη και όλα τα ΜΜΕ. Κύριο

Αδέξια προσπάθεια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών να ακυρώσει κάθε ιδέα ευθύνης της Κυβέρνησης τόσο για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού όσο και για τα έργα αποκατάστασης και προστασίας από τα αποψιλωμένα δάση.

1.Πράγματι στις ίδιες περιοχές έχουν σημειωθεί παλαιότερα πλημμύρες. Δεν είναι η πρώτη φορά τώρα. Ωστόσο οι απόψεις όλων τις συνδέουν με τις καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, που κόστισαν αρκετά στην κυβέρνηση (υπολογίζεται σε πτώση τριών πανελλήνιων μονάδων) αλλά που κατάφερε να τις ξανακερδίσει.

Στις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια, αναφέρθηκε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ο οποίος θέλησε να τις αποσυνδέσει από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές υποστηρίζοντας ότι οι ζημιές είναι κοντά στη θάλασσα και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να συνδέονται με τη διάβρωση του εδάφους στις καμμένες εκτάσεις.

«Έχει μεγάλη διαφορά»

Συγκεκριμένα ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας το πρωί στον Σκάι αρχικά σημείωσε ότι οι ζημιές είναι κοντά στη θάλασσα. «Έχει μεγάλη διαφορά αυτό από το να συνδέουμε τα καμένα με τις ζημιές κοντά στη θάλασσα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα με τα καμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα παρενέβη ο παρουσιαστής της εκπομπής λέγοντας ότι «όταν το καμένο είναι πάνω και υπάρχει πλημμύρα, τότε χαλάει ο δρόμος κάτω. Είναι απλό».

Σχετικά με τις καταστροφές που έχουν αφήσει πίσω τους οι πλημμύρες, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι θα «κάνουμε ό,τι μπορούμε». «Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δίπλα και στους πολίτες με τα επιδόματα και στους δήμους με τα έργα αποκατάστασης», σημείωσε στη συνέχεια.

2.Εύβοια – Δραματική κατάσταση με τις πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές – Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άνθρωποι

«Το βουνό κατέβηκε μέσα στο χωριό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης περιγράφοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι

Οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας μετρούν τις πληγές τους, καθώς αρκούσε η πρώτη δυνατή βροχή για να καταστρέψει ό, τι άφησε όρθιο η πύρινη λαίλαπα. Ιδιαίτερα προβλήματα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Αθηνά» αντιμετωπίζει ο δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.
«Στην παραλία της Αγίας Άννας το νερό είχε φτάσει στο ένα μέτρο. Απεγκλωβίστηκαν πάνω από 100 άτομα από την Αγία Άννα μέχρι την Κοτσικιά», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Στις 4 το πρωί βγάλαμε ηλικιωμένο από σπίτι όπου το νερό έφτανε στο ένα μέτρο».

Σπάσαμε περιφράξεις από σπίτια για να εκτονωθεί το νερό, αλλιώς θα είχαμε θύματα. Η καταστροφή που έχει γίνει στο ανατολικό μέτωπο, από την Αγία Άννα μέχρι τον Βασιλικό δεν περιγράφεται. Κοίτη 120 μέτρων μήκους σχηματίστηκε στην παραλία του Αχλαδίου», ανέφερε ο δήμαρχος, ενώ όπως ενημέρωσε υπάρχουν ακόμα τέσσερις εγκλωβισμένοι.
Ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου Δημήτρης Σκοπελίτης, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι οι τέσσερις ηλικιωμένοι είναι καλά στην υγεία τους και γίνεται προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό τους.

3.Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους

Στην Κοτσικιά οι κάτοικοι καλούν την πολιτεία σε βοήθεια καθώς όπως λένε έχουν καταστραφεί για ακόμα μία φορά. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες η μανία του νερού παρέσυρε στη θάλασσα τον εξοπλισμό των καταστημάτων και τα οικιακά σκεύη των σπιτιών.
Τέτοιου είδους καταστροφή δεν έχει υποστεί ξανά η περιοχή δηλώνουν κάτοικοι στο evima.gr λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταστραφήκαμε για ακόμη μία φορά. Οι ζημιές που έχουμε πάθει είναι μεγάλες και θα το παλέψουμε για την επόμενη μέρα. Θέλουμε την πολιτεία να ακουμπήσει επάνω μας. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Βροχοπτώσεις διάρκειας 1 – 2 ωρών

Οι ζημιές προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις διάρκειας 1- 2 ωρών και είναι προάγγελος του τι θα επακολουθήσει το χειμώνα, είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ακόμη δεν έχουν χρηματοδοτηθεί. «Έχουμε σπίτια πλημμυρισμένα, περισσότερα από 100 υπόγεια, δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές».

«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά, το Ψαροπούλι και την Αγία Άννα είναι πολλά τα πλημμυρισμένα σπίτια» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης και συμπληρώνει πως «στους δρόμους στο επαρχιακό δίκτυο, από Ελληνικά προς Αγία 'Αννα, υπάρχει κίνδυνος από πλημμυρισμένα ρέματα και έχει διακοπεί η κυκλοφορία. Οι δυο δήμοι έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή και ξεκινάμε σε πρώτη φάση τον καθαρισμό στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο».

Ο περιφερειάρχης κ. Σπανός, μιλώντας στο OPEN ανέφερε ότι από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ παράλληλα και τα δασαρχεία δούλευαν στις ορεινές κοίτες και πάνω στο βουνό για τα κορμοδέματα και τα φράγματα. «Αλλά αυτά τα πράγματα θέλουν χρόνο», συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης και τόνισε «Είπαμε πολλές φορές ότι παίζουμε με το χρόνο. Έχουμε βγάλει έναν πολύ μεγάλο στόλο να κάνει τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες για να μειώσουμε τις πιθανότητες και να κερδίσουμε μέρες».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα