Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  16:45:50

Τουρκικής καταγωγής αλλά φιλέλληνες οι ιδρυτές της ΒioNTech αποκαλύπτουν στην «Κ»: Σε 2 – 3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια και για τον καρκίνο. Οι πρώτοι που βρήκαν το εμβόλιο κατά του κορωνοιού. Κύριο

Με πολύχρονη έρευνα στον τομέα της καταπολέμησης διαφόρων μορφών του καρκίνου.

Δεν αρέσκονται σε εύκολες δηλώσεις ή σε σκόπιμες εξαγγελίες και το έχουν αποδείξει. Απολύτως αισιόδοξοι ότι μέσα στα επόμενα 2 έως 3 χρόνια θα έχουν αναπτυχθεί εμβόλια και για τον καρκίνο δηλώνουν οι ιδρυτές της ΒioNTech, Oυγκούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετσί, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Οι δύο επιστήμονες εξηγούν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνά τους, τι έχουν δείξει οι προκαταρκτικές κλινικές δοκιμές αλλά και το πώς θα αλλάξει τη μοίρα των καρκινοπαθών η ανάπτυξη του εν λόγω εμβολίου.

Στη συνέντευξή τους μιλούν ακόμη για την πρώτη τους επαφή με τον Αλμπερτ Μπουρλά και τη «μεσογειακή» χημεία που ανέπτυξαν μεταξύ τους και αποκαλύπτουν το πώς τους εντυπωσίαζε πάντοτε η Μέρκελ.
Επιπλέον, και παρά τις επιθέσεις εναντίον της επιστήμης και των επιστημόνων με αφορμή το ζήτημα του εμβολιασμού, επιμένουν ότι μετά την πανδημία οι άνθρωποι που θα είναι ευγνώμονες στην επιστήμη και θα κατανοήσουν την τεράστια σημασία της, θα είναι πολύ περισσότεροι.

2.Ζήτημα χρόνου θεωρούν την παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση καρκίνων ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.
Σε συνέντευξή τους στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά, περιγράφουν μεταξύ άλλων πώς σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου το πρώτο εμβόλιο mRNA, αλλά και τη "μεσογειακή" χημεία που υπήρξε στην τηλεδιάσκεψη με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Όπως αναφέρει ο Ουγκούρ Σαχίν, "ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του '90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας". Προσθέτει ότι "πιστεύουμε ότι αυτός ήταν ο λόγος που είχαμε τόση επιτυχία με το εμβόλιο της COVID-19, επειδή η τεχνολογία που αναπτύχθηκε είναι πολύ ισχυρή".

Όσον αφορά τους καρκινοπαθείς, ο διακεκριμένος επιστήμονας αναφέρει ότι "είμαστε πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση". Και αυτό όπως αποσαφηνίζει διότι "μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30% με 40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών". Προσθέτει ότι αυτό που θέλουν να πετύχουν με τα εμβόλια είναι να αποτρέψουν αυτές τις υποτροπές και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε δύο με τρία χρόνια θα έχουμε αποτελέσματα από τις δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

3.Δεν αλλάζουν το DNA

Αναφορικά με τη "φιλολογία" που διακινείται (κυρίως) από τους αντιεμβολιαστικούς κύκλους περί αλλαγής του DNA από τα mRNA εμβόλια, ο κ. Σαχίν είναι κατηγορηματικός: "Η τεχνολογία mRNA δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται, κάνει μια δουλειά και εξαφανίζεται μετά από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα".

Στο ερώτημα τι θα λέγατε στους ανθρώπους που αρνούνται να εμβολιαστούν, η Οζλέμ Τουρετσί αναφέρει ότι "δεν είναι δική μας δουλειά να πούμε κάτι. Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν θέλουν να εμβολιαστούν είναι πολλαπλοί, οπότε δεν μπορεί κανείς να απαντήσει σε κάθε έναν". Προσθέτει ότι η δική τους δουλειά είναι να διασφαλίσουν ότι παράγονται δεδομένα, τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τι σημαίνει εμβολιασμός και τι σημαίνει αυτό το εμβόλιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline