Κυριακή 28 Απριλίου 2024  17:41:11

Μας απειλούν κλυδωνισμοί ταραχές τους επόμενους μήνες. Σεισμοί: «Η Ελλάδα διανύει περίοδο σεισμικής έξαρσης», επισημαίνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Κύριο

Ποιές περιοχές προβληματίζουν τους σεισμολόγους και άλλες, όπως η Αττική, που δεν τους ανησυχούν, παρά την τακτική σεισμικότητα.

1.Για τους συχνούς σεισμούς των τελευταίων μηνών στην περιοχή της Κρήτης, αλλά και την Αττική, μίλησε ο καθηγητής της σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Περίοδο σεισμικής έξαρσης διανύει η Ελλάδα τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος αποφασισμένος να προειδοποιήσει το Κράτος και αρμόδιους τοπικούς παράγοντες και φορείς. Με πνεύμα ψυχραιμίας και υπευθυνότητας για αναγκαίες πρωτοβουλίες, όπως λχ. ο έλεγχος σε δημόσια κτίρια, σχολεία, εργοστάσια, αποθήκες κλπ... Ο διακεκριμένος σεισμολόγος παρουσίασε στην εκπομπή «Social Net» με το μοντέλο μιας μελέτης που είχε δημοσιεύσει πριν από 34 χρόνια σε γεωφυσικό περιοδικό, το οποίο έχει επαληθευτεί μέσα από τα χρόνια.

«Δεν είναι σύνηθες, για την Ελλάδα, να υπάρχουν τόσοι σεισμοί τέτοιου μεγέθους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Στο ελληνικό τόξο έχουμε έναν σεισμό ετησίως με μέγεθος 6 ρίχτερ ή μεγαλύτερο. Τώρα βλέπουμε, μόνο στην περιοχή της Κρήτης, να έχουμε τρεις απανωτούς σεισμούς. Η περιοχή της Κρήτης καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα μίας μεγάλης γεωτεκτονικής δομής, η οποία παράγει πολλούς σεισμούς. Δείγμα είναι και οι τρεις τελευταίοι», υπογράμμισε ο κ. καθηγητής, και αναφερόμενος, για πρώτη φορά, στη μελέτη που είχε δημοσιεύσει το 1987, πρόσθεσε: «Εάν κοιτάξουμε τον τελευταίο χρόνο θα δούμε ότι έχουμε, σε όλη τη χώρα, αυξημένο πλήθος μεγάλων σεισμών. Δηλαδή υπερβαίνουμε κατά πολύ τον μέσο όρο. Από το 2017 μέχρι σήμερα είχαμε 11 σεισμούς από έξι ρίχτερ και επάνω. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διανύουμε μία περίοδο σεισμικής έξαρσης. Η κάθε φάση έξαρσης διαρκεί περίπου οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με ένα μοντέλο μιας μελέτης που είχα παρουσιάσει πριν από αρκετά χρόνια και έχει επαληθευτεί, έχω την αίσθηση ότι κοντεύει να ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτής της σεισμικής έξαρσης. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε θα ολοκληρωθεί».

Σε ότι αφορά την Αττική, ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι μπορεί να μη «φιλοξενεί στο έδαφός της μεγάλα ρήγματα που να μπορούν να δώσουν μεγάλους σεισμούς» αλλά γύρω από την Αττική υπάρχουν ρήγματα που την απειλούν: «Γύρω από την Αττική υπάρχουν πολλά ρήγματα που την απειλούν, όπως είναι αυτό στις Αλκυονίδες που ενεργοποιήθηκε το 1981 αλλά και αυτά στο Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό», τόνισε χαρακτηριστικά.

2.Σεισμοί: Ποιές περιοχές προβληματίζουν τους σεισμολόγους.

Yπό τη στενή παρακολούθηση των σεισμολόγων η σεισμική δραστηριότητα του ανατολικού τμήματος του Ελληνικού Τόξου (8 Ρίχτερ στις 26 Ιουνίου του 1926) -
«Καμία ανησυχία» ήταν οι δυο λέξεις που η επιστημονική κοινότητα δήλωσε για τον χθεσινό ασθενή σεισμό των 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο το ΟΑΚΑ στο Μαρούσι.

Το δυνατό τράνταγμα του εγκέλαδου αν και τόσο μικρό ήταν αισθητό στην Αθήνα φοβίζοντας τους κατοίκους, αλλά όπως εξήγησαν σεισμολόγοι και γεωλόγοι η αίσθησή του έγινε εξαιτίας του μικρού βάθους που δεν ξεπέρασε τα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τέτοιοι σεισμοί έχουν ξανασυμβεί, ενώ όπως επισήμανε στο protothema.gr ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Δρ Αθανάσιος Γκανάς την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί 12 σεισμοί άνω των 2,5 Ρίχτερ οι οποίοι προέρχονται από μικρά ρήγματα που βρίσκονται στην προέκταση του ρήγματος της Πάρνηθας. Μάλιστα η τελευταία σεισμική δόνηση, εκτός της χθεσινής, είχε σημειωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου με μέγεθος 3,6 Ρίχτερ και επίκεντρο την Μεταμόρφωση.

Και αν ο χθεσινός ασθενής σεισμός δεν ανησυχεί τους ειδικούς υπάρχει μια άλλη περιοχή στον ελλαδικό χώρο η οποία τους προβληματίζει έντονα τους τελευταίους μήνες και έχει μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των ερευνών. Η περιοχή αυτή είναι το νοτιοανατολικό σημείο του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου μεταξύ Κρήτης και Ρόδου εκεί όπου είχε σημειωθεί στις 12 Οκτωβρίου ο μεγάλος σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ λίγες ημέρες μετά ακολούθησε ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Καρπάθου.

«Παρατηρούμε μια γενικότερη σεισμική έξαρση στην περιοχή από το Ηράκλειο της Κρήτης και ανατολικότερα μέχρι τη Ρόδο. Αυτό το κομμάτι του ανατολικού τμήματος του ελληνικού τόξου, όπως λέμε, βρίσκεται σε διέγερση και θέλει παρακολούθηση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένας προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτήρια, αλλά και στα σπίτια για να βρεθεί αν υπάρχουν τρωτές κατασκευές σημαντικού ενδιαφέροντος. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε να το επιβεβαιώσει έναν μεγάλο σεισμό, στην περιοχή αυτή του ελληνικού τόξου» λέει στο protothema.gr o διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ σεισμολόγος Χρήστος Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαιωάννου η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί και έχει έναν προβληματισμό για το ανατολικό κομμάτι του ελληνικού τόξου το οποίο στις 26 Ιουνίου του 1926 είχε δώσει σεισμό μεγέθους 8 Ρίχτερ.

«Η σεισμική έξαρση έχει ξεκινήσει μπορούμε να πούμε από τον περασμένο Μάρτιο και τους προηγούμενους μήνες έχουν καταγραφεί σημαντικά σεισμικά γεγονότα. Το ανατολικό κομμάτι του ελληνικού τόξου δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό τα τελευταία πολλά χρόνια, σε αντίθεση με το δυτικό τμήμα του ελληνικού τόξου το οποίο είχε δώσει το 2006 τον σεισμό των 6.9 Ρίχτερ στα Κύθηρα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline