Πέμπτη 9 Μαϊου 2024  13:09:19

Ολαφ Σολτς ευχάριστος και δίκαιος, μετά την στρυφνή Μέρκελ: «Σε σωστή τροχιά τώρα τα πράγματα στην Ελλάδα. Απαισιόδοξος για σύντομο τέλος για την επιδημία. Κύριο

«Αν διαπιστωθεί ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα, θα τα αποφασίσουμε», διαβεβαίωσε ο νέος καγκελάριος και ανέφερε ότι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων παραμένει το μεγαλύτερο έργο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των κρατιδίων.

-1.Εύσημα στις προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη απένειμε ο νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τις Βρυξέλλες, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι «έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να συνεργαστούμε με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο ισχύει και όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών. Ο κόσμος στην Ελλάδα το έχει καταλάβει. Τώρα στην Ελλάδα τα πράγματα πάνε προς τη σωστή τροχιά της ανάκαμψης και της ανάπτυξης και αυτό είναι κάτι που εκτιμώ πολύ». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την ίδια άποψη με εκείνον έχει και ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο Όλαφ Σολτς είπε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν κατανοήσει τη χρησιμότητα και τις ευκαιρίες που δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη στη μάχη κατά της covid19 και υπογράμμισε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε μια ισχυρή και κυρίαρχη Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εξάλλου, αναφερόμενη στο θέμα της Ουκρανίας και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση πρόκλησης. «Θέλουμε αποκλιμάκωση και παύση κάθε επιθετικότητας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, διαφορετικά είπε πως η ΕΕ, σε συμφωνία με τους εταίρους της, είναι έτοιμη να λάβει οικονομικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα κατά της Ρωσίας. Η ίδια τόνισε ότι η ΕΕ επιθυμεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά αυτές εξαρτώνται από το πώς θα συμπεριφερθεί η Μόσχα. Όπως είπε, η Ρωσία προς το παρόν έχει απειλητική στάση έναντι των γειτόνων της και υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης.

2/ Σολτς: Δεν θα έχει τελειώσει η πανδημία τον Μάρτιο

Προειδοποίηση του νέου καγκελαρίου προς τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων να αναζητήσουν τρόπους ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά και προς τους γερμανούς πολίτες που ετοιμάζονται για Χριστούγεννα εν μέσω μέτρων

Ήταν μια απαισιόδοξη δήλωση, από τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας. «Η πανδημία δεν θα σταματήσει τον Μάρτιο», προειδοποίησε ο Ολαφ Σολτς απευθυνόμενος την Πέμπτη στους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων με τους οποίους συζήτησε την εξέλιξη της κρίσης της Covid-19. O σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος ζήτησε «να μη σταματήσουν να σχεδιάζουν και να σκέφτονται» πιθανούς τρόπους περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε αντί να συζητούμε, είπε χαρακτηριστικά ο Ολαφ Σολτς, σύμφωνα με όσα μετέφερε η εφημερίδα Bild. «Αν διαπιστωθεί ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα, θα τα αποφασίσουμε», διαβεβαίωσε ο νέος καγκελάριος και ανέφερε ότι ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων παραμένει το μεγαλύτερο έργο της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και των κρατιδίων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη για επιπλέον μέτρα εθνικού επιπέδου έως τα Χριστούγεννα, καθώς τα μέτρα που αποφασίστηκαν την προηγούμενη φορά τέθηκαν σε ισχύ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο νέος υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προειδοποίησε ότι σύντομα πλήρως εμβολιασμένοι θα θεωρούνται μόνο όσοι έχουν λάβει και τον ενισχυτικό εμβολιασμό, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, ζήτησε ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς να γίνει σε συγκεντρώσεις έως 50 ατόμων: «Αν είναι περισσότερα άτομα, ο κίνδυνος είναι απλώς πολύ σοβαρός», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν δήλωσε από την πλευρά του ότι ήδη αυτή την εβδομάδα θα τεθεί σε ισχύ η υποχρέωση εμβολιασμού για συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ η γενική υποχρέωση σχεδιάζεται για το τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από ενδελεχή εξέταση του θέματος στο κοινοβούλιο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline