Σάββατο 28 Μαϊου 2022  10:59:43

Στα εσωκομματικά και δύσκολα ο Αλ. Τσίπρας. Πρώτος ο Νίκος Φίλης από τους 11 διαφωνούντες, καταγγέλλει, και δημόσια, ως πατερναλιστικά τα ηγετικά σχέδια Τσίπρα. Οι άλλοι δέκα. Κύριο

Ηχηρό το δημόσιο «όχι» από Φίλη στην πρόταση ηγεσίας Τσίπρα: Θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα, δεν θέλουμε παράταξη «star- system».

«Δεν συμφωνούμε στην εκλογή αρχηγού από τη βάση...κάποιοι ωθούν τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κόμμα συστημικής μετάλλαξης» ανέφερε και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο συνέδριο θα βρεθεί λύση που θα ταιριάζει με τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος
Την έντονη διαφωνία του με την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής από την οργανωμένη βάση του κόμματος, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι αυτό θα οδηγήσει σε αρχηγικό κόμμα και σε ένα star system.

«Κόμμα συστημικής μετάλλαξης»

«Υπάρχει μια πίεση από το σύστημα να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα. Όταν ψηφίζουν 300- 400.000 σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η εκχώρηση μιας εντολής χωρίς να υπάρχει από εκεί και πέρα ένας έλεγχος. Σε αυτή την τάση που είναι ισχυρή σήμερα, προσπαθούν να σπρώξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ένα κόμμα συστημικής μετάλλαξης. Δεν συμφωνούμε. Πιστεύω ότι θα κουβεντιάσουμε και αυτές τις προτάσεις στο Συνέδριο μας και θα βρούμε κάποια λύση η οποία θα συνδυάζει τη δημοκρατική λειτουργία και τον αριστερό χαρακτήρα του κόμματος», τόνισε.

Star system

Στο ίδιο μήκος κύματος, «τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, 60.000 σήμερα, θα ψηφίζουν επί αγνώστων ανθρώπων και με βάση ποια κριτήρια», διερωτήθηκε. «Εδώ θα γίνει ένα Star system, θα ψηφίσουν για την Κεντρική Επιτροπή τον Φίλη για παράδειγμα που είναι πιο γνωστός, ή κάποιον που θα κάνει προεκλογική εκστρατεία από τα Μέσα και όχι έναν ικανό άνθρωπο ο οποίος βοηθάει με την καθημερινή πρακτική του και με τις ιδέες του σε κάποια συνοικία της Αθήνας για να εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή. Εμείς δεν θέλουμε ένα κόμμα – star system, αστεριών λαμπερών ή λιγότερο λαμπερών, θέλουμε ένα κόμμα το οποίο να οργανώνεται στη βάση μιας ισότιμης συμμετοχής των μελών, που σημαίνει να γνωρίζει ο ένας τον άλλον και να επιλέγει. Αυτή είναι η πραγματικότητα», εξήγησε ο ίδιος.

«Θέλουμε Δημοκρατία»

Ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι υπάρχει μια τάση στο σύστημα και στην Ελλάδα και διεθνώς, «που δεν αφορά την Αριστερά, να έχουμε δήθεν αποκέντρωση, ουσιαστικά μέλη που δεν θα συγκροτούν οργανώσεις, αλλά θα έχουν μια χαλαρή σύνδεση ψηφιακού χαρακτήρα πολλές φορές, ταυτόχρονα με μια συγκεντρωτική από τα πάνω ηγεσία. Αυτό το σχήμα δεν μας εκπροσωπεί. Θέλουμε Δημοκρατία σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος».

«Σε αυτό τον δρόμο βρισκόμαστε, έγιναν προτάσεις και από τον Αλέξη Τσίπρα, έχουμε και άλλες απόψεις, θεωρούμε ότι ένα κόμμα δημοκρατικό, σημαίνει ένα κόμμα που δεν θα είναι αρχηγικό. Θα λειτουργεί με τρόπο ισότιμο για όλα τα μέλη του και θα προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των ανθρώπων. Όχι την ανάθεση και την ανάδειξη ζητημάτων σε άλλους. Θα τα δούμε όλα αυτά στο συνέδριό μας, ανοιχτό, δημοκρατικό με τις διαφορές μας, δεν φοβόμαστε τις διαφορές μας. Αντιθέτως είναι η δύναμή μας, γιατί οι διαφορετικές απόψεις καταλήγουν σε συνθέσεις και ενδυναμώνουν το κόμμα», υποστήριξε.

Ο πρώην Υπουργός παραδέχθηκε επιπλέον ότι υπάρχει μια κρίση του κομματικού φαινομένου συνολικά, σημειώνοντας ότι η υπέρβαση αυτής της κρίσης είναι αναγκαίο στοιχείο για να ανανεωθεί η Δημοκρατία, καθώς δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς πολιτικά κόμματα. «Το θέμα είναι ποια πολιτικά κόμματα; Τα αρχηγικά πολιτικά κόμματα, της ψηφιακής λειτουργίας που δεν λαμβάνουν υπόψιν τους την καθημερινή παρέμβαση και λειτουργία των μελών, είναι κόμματα της μετά- Δημοκρατίας, τα οποία είναι εύκολο να τα διαχειριστούν και να τα προσεταιριστούν διάφορες δυνάμεις οικονομικών συμφερόντων και αλλότριων πολιτικών στοχεύσεων», επισήμανε ο ίδιος.

«Να φύγει η Δεξιά»

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, το βασικό στο επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι η πρότασή μας για να φύγει η Δεξιά. Και εκεί μέσα εντάσσουμε το πρόγραμμα μας, τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και ένα ελκτικό αριστερό πολιτικό κόμμα. Εάν σε αυτά συμφωνήσουμε θα βρούμε και τις τεχνικές. Η συζήτηση απολυτοποιημένα μόνο για το θέμα της εκλογής του αρχηγού – έχει βέβαια μεγάλη σημασία η εκλογή αρχηγού- αλλά είναι έξω από τα κοινωνικά ενδιαφέροντα σήμερα της πλειοψηφίας του λαού. Ο λαός θέλει ένα κόμμα αποτελεσματικό να διώξει τη ΝΔ, όλα τα άλλα τα κουβεντιάζουμε».

11 «όχι»

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα μέσα της εβδομάδας, στη διάρκεια του οποίου ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας αιφνιδίασε τα μέλη του κομματικού οργάνου, εισηγούμενος σειρά αλλαγών και ανατροπών στο καταστατικό του κόμματος, την πρόταση του κ. Τσίπρα καταψήφισαν, κατά πληροφορίες, οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Τασία Χριστοφιλοπούλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, Ράνια Σβίγκου, Έφη Καλαμαρά, Πάνος Λάμπρου, αλλά και ο Γραμματέας Νεολαίας, Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline