Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  22:32:09

Οι ευχάριστες διαρροές είναι πρόωρες... Και για το επίδομα των 300 ευρώ το Πάσχα (Σκυλακάκης) και για το σύντομο τέλος της πανδημίας (Θεοδωρίδου). Κύριο

Γιατί χρειάζονται μειωμένες προσδοκίες, σε αντίθεση με άλλους αναρμόδιους υπουργούς και παράγοντες διαρροείς.

-1. Εκπρόσωπος Επιτροπής Θεοδωρίδου: Ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση

Επικρατεί διάχυτη, συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι διανύουμε μια νέα φάση της πανδημίας του κορωνοϊού μετά και την ανακοίνωση της χαλάρωσης των μέτρων, ωστόσο ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωση, διαμήνυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί προϋπόθεση για επιστροφή στην κανονικότητα

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι θα είναι η πιο ευάλωτη ομάδα. «Οι σκέψεις που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους είναι εσφαλμένη. Θα είναι η πιο αδύναμη ομάδα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τους επιδημιολόγους δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση ενός νέου κύματος» δήλωσε.
Ως προς το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, είπε ότι προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό, ενώ αναμένεται έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα και το εμβόλιο της Zanofi και της Glaxo, το οποίο έχει δοκιμαστεί με στόχο να χρησιμοποιηθεί ως αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το είδος του εμβολίου του βασικού εμβολιασμού.

Η κ. Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι προ μηνός η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών διατύπωσε τη σύσταση χορήγησης 4ης δόσης σε ενήλικες με ανοσοκαταστολή, σε διάστημα τριών μηνών μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Όπως υπενθύμισε, για παιδιά και εφήβους, 5-17 ετών, που ανήκουν στις κατηγορίες των ανοσοκατεσταλμένων, έχει εγκριθεί η τρίτη δόση και χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί τις περιπτώσεις που θα προβεί στη σύσταση χορήγησης τέταρτης δόσης.
Αυτό το διάστημα που όλες οι χώρες βαίνουν στη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις σχετικά με την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος του ΠΟΥ, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού παγκοσμίως.

20 εκατ. εμβολιασμοί

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έσπασε το «φράγμα» των 20 εκατ. εμβολιασμών στη χώρα.
Επεσήμανε, δε, ότι άνω του 95% των δικαιούχων έχει κάνει αναμνηστική δόση.
Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν νεότερα για παραλαβή του εμβολίου της Novavax, γι' αυτό και δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας.

2.Εκτακτο επίδομα Πάσχα - Σκυλακάκης: Από τις εξελίξεις στην Ουκρανία θα κριθεί η καταβολή του

Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός ΟικονομικώνUnsplash
Δεν έχει ακόμα «κλειδώσει» το έκτακτο επίδομα Πάσχα και το πότε θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης σε τηλεποτική συνέντευξή του το πρωί της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για ένα μεγάλο «αν» και εξήγησε πως το αν θα δοθεί το έκτακτο επίδομα θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου.
«Κάθε 10 δολάρια που ανεβαίνει το φυσικό αέριο μας κοστίζει 600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να βοηθήσουμε όσους έχουν πρόβλημα στο ηλεκτρικό που είναι όλοι. Η ανάγκη για το ρεύμα μπορεί να καταβροχθίσει οποιαδήποτε περιθώρια τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Πρέπει να περιμένουμε τι θα συμβεί εκεί» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΟΡΕΝ ο κ. Σκυλακάκης.

«Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα - με μαθηματική βεβαιότητα ότι θα γίνει. Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους και όχι οριζόντια. Αλλά το ΑΝ το λένε όλοι και το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών το λέω και εγώ. Διότι όπως είπε ο πρωθυπουργός πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε τα μέτρα» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας, δε, στο ερώτημα αν το έκτακτο επίδομα μέσα στο Πάσχα είναι κλειδωμένο ο κ. Σκυλακάκης απάντησε «όχι, δεν είναι «κλειδωμένο». Έχουμε ανάπτυξη το 2021. Όσο ταχύτερη ανάπτυξη θα το δούμε στις αρχές Μαρτίου. Έχουμε την εξέλιξη της Ουκρανίας που μειώνει το ΑΕΠ αν τα πράγματα πάνε αρνητικά αλλά μας βγάζει το βραχνά των τιμών ενέργειας εφόσον έχουμε θετικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη το δεύτερο θέμα που θα το κρίνει το αν θα χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα «είναι το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε ως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το οποίο έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να το παρουσιάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου. Θα έχουμε το μακροοικονομικό σενάριο το επικαιροποιημένο, το οποίο θα δίνει και την εικόνα τη σημαίνει επίτευξη του προϋπολογισμού και αν με την επίτευξη του στόχου υπάρχει δημοσιονομικός χώρος».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline