Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024  09:24:03

Γνωστός ζηλόφθονος ο Τ. Ερντογάν για την ευρωπαϊκή υποδοχή του Βολ. Ζελένσκι και την ένταξη της Ουκρανίας: «Την ευαισθησία που δείχνετε στην Ουκρανία, δείξτε την κάποτε και στην Τουρκία. Περιμένουμε από τη δεκαετία του 1960». Κύριο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό και καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν προκειμένου να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Επισημαίνεται, ειδικότερα, ότι η σχετική διαδικασία πρέπει να είναι συμβατή με το Άρθρο 49 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) και να βασίζεται στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα. Στο μεταξύ η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας.

1.Κατόπιν της δραματικής διακήρυξης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως «πολεμάμε για την ελευθερία μας», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτεί από το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Παράλληλα, ζητά να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση». Ζητά, επίσης, από τη Ρωσία να τερματίσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις από το σύνολο του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της.
Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ταχεία έγκριση των κυρώσεων από την ΕΕ, ωστόσο ζητούν να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα με στόχο τη στρατηγική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας και της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

2.Συμπλεγματική αντίδραση και ζηλόφθονο υπόβαθρο από τον μεγαλομανή Τούρκο ηγέτη, σε διαρκή απαξίωση. Γνωστός άλλωστε για το πλέγμα του απέναντι στην ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σημαίνοντα ρόλο της. Θετική χαρακτηρίζει καταρχάς, με μισή καρδιά, την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο διερωτάται «γιατί δεν γίνεται μέλος η Τουρκία;».

Όπως ανέφερε ο Ερντογάν, «η Τουρκία περιμένει να μπει στην Ε.Ε. από τη δεκαετία του '60 και τώρα ξεκίνησε η συζήτηση για την Ουκρανία. Τις προσπάθειες ένταξης της Ουκρανίας τις θεωρούμε θετικές. Γιατί όμως δεν γίνεται μέλος η Τουρκία;»
«Την ευαισθησία που δείχνετε στην Ουκρανία δείξτε την και στην Τουρκία. Θα περιμένετε να μας επιτεθεί κάποια χώρα για να γίνουμε μέλος;», ανέφερε και πρόσθεσε: «Γιατί δεν μας δίνουν όπλα οι Ευρωπαίοι; Γιατί μας κάνουν εμπάργκο;».

3.Ο ιέρακας Χ. Ακάρ σε νέες ακρότητες και προβοκάτσιες

Η Άγκυρα κατά την προσφιλή τους μέθοδο και πάλι κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυτή είναι η επιτιθέμενη και η Τουρκία είναι η αμυνόμενη. Νέο κατηγορώ εξαπέλυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ. Υποστήριξε ψευδώς ότι «οι Έλληνες χρησιμοποιούν τα γεγονότα της Ουκρανίας για την επίθεση κατά της Τουρκίας».

«Η διατάραξη της status quo δεν θα βοηθήσει κανέναν» δήλωσε για την συνθήκη του Μοντρέ. «Όπως λέγαμε πάντα, είμαστε υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας, της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» συνέχισε. «Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος και εκτιμούμε τον αγώνα της ουκρανικής κυβέρνησης και του λαού».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline