Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024  07:54:45

Όμως αρκετοί ομογενείς διατυπώνουν παράπονα για μικρή βοήθεια. Δένδιας: Βασική προτεραιότητα η ασφάλεια και προστασία των 150.000 ομογενών της Μαριούπολης. Κύριο

Δυσάρεστες εντυπώσεις και σχόλια αρνητικά στους Έλληνες ομογενείς προκάλεσε η εσπευσμένη αποχώρηση, το πλήρες κλείσιμο στις 25 Φεβρουαρίου (η λεγόμενη εγκατάλειψη των Ελλήνων από πανικόβλητους διπλωμάτες να επιστρέψουν στην Αθήνα) της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο και επίσης η αποχώρηση του περισσότερου προσωπικού αργότερα από το προξενείο Μαριούπολης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη».

1.Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα καλεί για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ζητά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων – Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που διατηρεί ανοιχτά τα Γενικά Προξενεία σε Οδησσό και Μαριούπολη(με πολύ περιορισμένο προσωπικό όμως και χωρίς δυνατότητα να βοηθήσει σημαντικά τις χιλιάδες Ελλήνων, όπως ήδη συνέβη, με τα δεκάδες παράπονα στο πρόχειρο και ανοργάνωτο κονβόυ αυτοκινήτων αποχώρησης). Ελάχιστη η δυνατότητα βοήθειας από το υπουργείο Εξωτερικών στους 2.000 πρόσφυγες της Ουκρανίας, οι περισσότεροι από τους οποίους βολεύτηκαν προσωρινά σε συγγενείς και φίλους σε Αττική και Βόρειο Ελλάδα.

2.Ανάμεσα στον εκκωφαντικό ήχο των σειρήνων, η εκπαιδευτικός Νίνα Τοπάλοβ που ζει με τα δύο της παιδιά στη Μαριούπολη, μίλησε στην ΕΡΤ3, για το μαρτυρικό χωριό Σαρτανά, όπου διαμένει ο πατέρας της, τους βομβαρδισμούς, τα γεμάτα θύματα νοσοκομεία της Μαριούπολης, τους άδειους δρόμους αλλά και για την παραπληροφόρηση από τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης, κάνοντας δραματική έκκληση για ειρήνη. "Από το πρωί ακούγονται σειρήνες και οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν στα καταφύγια. Μπαίνουμε βγαίνουμε γυρίζουμε... στα υπόγεια, στις πολυκατοικίες... πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα.

3.Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία των 150.000 περίπου ομογενών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας, Jan Lipavsky.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στις ελληνικές Προξενικές αρχές που «βρίσκονται στο πλευρό τόσο των Ελλήνων πολιτών, όσο και της ομογένειάς μας, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα έλεγα με αυτοθυσία. Αυτή τη στιγμή που συζητάμε, βρίσκεται σε εξέλιξη η 3η μας επιχείρηση «Νόστος 3» για την εκκένωση Ελλήνων πολιτών, αυτή τη φορά από τη Μαριούπολη, υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, ο οποίος μετέχει στην επιχείρηση εκκένωσης στην αυτοκινητοπομπή».

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στον ομόλογό του ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που διατηρεί ανοιχτά τα Γενικά Προξενεία στην Οδησσό και τη Μαριούπολη. «Ο Γενικός Πρόξενός μας ο κύριος Δημήτρης Δόχτσης είναι στην Οδησσό και ο Γενικός μας Πρόξενος ο κύριος Μανώλης Ανδρουλάκης είναι στην Μαριούπολη. Και θέλω να σας πω ειλικρινά ότι είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτούς τους τρεις διπλωματικούς μας υπαλλήλους, τους τρεις διπλωμάτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε ζώνη κινδύνου και με υψηλή αίσθηση καθήκοντος εκτελούν την αποστολή τους», σημείωσε.

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία, και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. «Είναι προφανές ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει για την Ελλάδα εξαίρεση μια και η αρχή αυτή αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του Διεθνούς Δικαίου» πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα πάντοτε για λόγους αρχής, και τώρα, καταδικάζει τη χρήση βίας από όπου και αν προέρχεται. Καταδικάζει την απειλή της χρήσης βίας από όπου και αν προέρχεται. Καλούμε για την άμεση κατάπαυση του πυρός και καλούμε για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline