Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  09:33:36

Κλείνει δύο εβδομάδες αύριο η ηρωική-άνιση- αντίσταση των Ουκρανών, που προκαλούν παγκόσμιο θαυμασμό. Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Εκπλήσσει και τους Ρώσους η ουκρανική αντίσταση, καθώς νόμιζαν ότι.... θα έκαναν περίπατο. Κύριο

Σκοτώθηκε Ρώσος «πολέμαρχος», επικεφαλής του «Τάγματος Σπάρτα» - Νέο πλήγμα για τον Πούτιν, μαζί πολλές απώλειες εκατοντάδων στρατιωτικών και ομάδων ρωσόφωνων.

Νόμιζαν ότι θα ήταν ένας απλός περίπατος μιας- δύο ημερών , όπως πίστευαν στο Κρεμλίνο και πρώτος ο υπερφίαλος Βλ. Πούτιν και όπως διαβεβαίωναν τους στρατιώτες τους. Τώρα όμως απορούν με τις απώλειες που και με τις δυσκολίες , που αντιμετωπίζουν επί 10 και πλέον ημέρες. Δεν το ομολογούν ανοικτά αλλά δεν αποκρύπτουν, σε εμπιστευτικές συζητήσεις τους ότι στη Μόσχα δεν έπεσα έξη . Δεν περίμεναν ποτέ τόσο αποφασιστική-και αποτελεσματική αντίσταση των Ουκρανών, τους οποίους απαξίωναν ως μαχητές ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκαν σοβαρά προβλήματα χαμηλού βαθμού ικανότητας, δηλαδή μαχητικότητας και ηθικού στο δικό τους στρατό.

Ειδικότερα, η κλίμακα και η ένταση της ουκρανικής αντίστασης συνεχίζει να εκπλήσσει τους Ρώσους, με αποτέλεσμα να αντιδρούν «στοχεύοντας κατοικημένες περιοχές σε πολλαπλές τοποθεσίες», αναφέρει στην πρωινή ενημέρωση με βάση στρατιωτικές πληροφορίες ασφαλείας το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Παρατίθενται ενδεικτικά ως πόλεις που υφίστανται ρωσικές επιθέσεις από αέρος και εδάφους το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και η Μαριούπολη.

Το υπουργείο εκτιμά ότι οι επιθέσεις αυτές πιθανώς συνιστούν προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων «να σπάσουν το ηθικό» των Ουκρανών.

Σημειώνεται ότι παρόμοια τακτική έχει χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία στο παρελθόν, όπως στην Τσετσενία το 1999 και στη Συρία το 2016.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης ότι οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού συνεχίζουν να γίνονται στόχος των ουκρανικών δυνάμεων, επιβραδύνοντας το ρυθμό προέλασης των χερσαίων δυνάμεων των Ρώσων. «Υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα η Ρωσία τώρα να αποπειράται να αποκρύψει βυτιοφόρα καυσίμων ως απλά φορτηγά υποστήριξης για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες», προσθέτει η βρετανική ενημέρωση.

Το βράδυ του Σαββάτου το Λονδίνο είχε στην ουσία πει πως η ανακοίνωση κατάπαυσης πυρός για την εκκένωση της Μαριούπολης ήταν ανειλικρινής από την πλευρά των Ρώσων, με σκοπό να αποκρούσουν τη διεθνή κατακραυγή και να ανασυντάξουν δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προαναγγέλλει μέσω των New York Times ένα σχέδιο έξι σημείων για να νικηθεί ο Πρόεδρος Πούτιν το οποίο θα παρουσιάσει σε άλλους ηγέτες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει έναν διεθνή ανθρωπιστικό συνασπισμό, την τόνωση της ικανότητας των Ουκρανών να αμύνονται κατά των ρωσικών δυνάμεων, την περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων, τη συντονισμένη διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης αλλά μόνο με πλήρη συμμετοχή της Ουκρανίας, την ενίσχυση της ευρωατλαντικής άμυνας και μέριμνα ώστε να μην «κανονικοποιηθεί» η ρωσική επιθετικότητα.

Ο κ. Τζόνσον θα υποδεχθεί το επόμενο διήμερο στην Ντάουνινγκ Στριτ του ηγέτες του Καναδά, της Ολλανδίας και των χωρών του Βίσενγκραντ, δηλαδή Πολωνίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας και Σλοβακίας.

Εν τω μεταξύ, με συνέντευξη στη Sunday Telegraph ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας προειδοποιεί τον Πρόεδρο Πούτιν «να μην τεστάρει» τη Δύση, διότι οποιαδήποτε «υπαρξιακή απειλή» εκ μέρους του θα τύχει απάντησης.

Όπως σημειώνει ο κ. Γουάλας, «η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων αυταρχικών ηγετών που υποτίμησαν τη Δύση».

2.Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκοτώθηκε Ρώσος «πολέμαρχος», επικεφαλής του «Τάγματος Σπάρτα» - Νέο πλήγμα για τον Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Ζόγκα σκοτώθηκε προχθές, Σάββατο, κατά τη διάρκεια μιας μάχης στην πόλη Βολνοβάκα της ανατολικής Ουκρανίας
Ένας Ρώσος «πολέμαρχος» που ηγείτο του «Τάγματος Σπάρτα» σκοτώθηκε από ουκρανικά πυρά στην Ουκρανία, μία εξέλιξη που χαρακτηρίζεται από διεθνή ΜΜΕ ως ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τον Πούτιν και την ρωσική εισβολή, η οποία δεν εξελίσσεται όπως ήλπιζε.

Σύμφωνα με τη Sun, ο Βλαντιμίρ Ζόγκα σκοτώθηκε εχθές, Σάββατο, κατά τη διάρκεια μιας μάχης στην πόλη Βολνοβάκα της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Ντενίς Πουσίλιν, αρχηγός της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ζόγκα μέσω του λογαριασμού του στο Telegram, ισχυριζόμενος ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων από Βολνοβάκα. Υπενθυμίζεται ότι η Βολνοβάκα ήταν μία από τις πόλεις όπου εχθές τα ρωσικά στρατεύματα παραβίασαν τη συμφωνία εκεχειρίας, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκκένωση.

«Ο Ζόγκα εντάχθηκε στις δυνάμεις των αυτονομιστών το 2014, την ίδια χρονιά που δημιουργήθηκε το Τάγμα Σπάρτα, μια νεοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση που έχει την υποστήριξη της Μόσχας. Η οργάνωση κρύβεται πίσω ένα κύμα φονικών επιθέσεων ενάντια σε ουκρανικά στρατεύματα και διεξάγει πόλεμο στην περιοχή του Ντονμπάς από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, πριν από οκτώ χρόνια.

Ο πρώην αρχηγός της, Αρσεν Παβλόφ, γνωστός ως Μοτορόλα, κατηγορήθηκε στο Κίεβο για εγκλήματα πολέμου και σκοτώθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό το 2016. Ο θάνατος του Ζόγκα είναι ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα για τον Πούτιν, ο οποίος έχασε δύο κορυφαία στελέχη του στρατού του αυτήν την εβδομάδα και βλέπει την προέλαση του στρατού του και την κατάκτηση εδαφών να καθυστερεί στην Ουκρανία, συγκριτικά με τις αρχικές προβλέψεις».

Όπως υπενθυμίζει το βρετανικό δημοσίευμα, ο Ρώσος υποστράτηγος Αντρέι Σουχοβέτσκι φέρεται να σκοτώθηκε στη μάχη για το αεροδρόμιο Χοστόμελ, μερικά χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο. Επίσης αποκαλύφθηκε πρόσφατα ότι Ουκρανοί ελεύθεροι σκοπευτές εξουδετέρωσαν έναν διοικητή μεραρχίας, με υψηλές γνωριμίες στο Κρεμλίνο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline