Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024  15:06:17

Ισχυρός πόλος στην Ευρώπη απέναντι στον Βλ. Πούτιν -και χωρίς το αντίβαρο της Α. Μέρκελ- αναδείχθηκε πλέον ο Εμ. Μακρόν. Καλπάζει με αναγνώριση και αποδοχή όχι μόνο στη Γαλλία. Κύριο

Οι Γάλλοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του στο Ουκρανικό με βέβαιη την επανεκλογή του ακόμα και από τον πρώτο γύρο. Χωρίς την διάθεση της Αν. Μέρκελ να ποδηγετεί τα θέματα της Ευρώπης και επιπλέον να έχει ιδιαίτερα «θετική στάση και συμπεριφορά» απέναντι στην Ρωσία και τον Βλ. Πούτιν.

1. Πρώτος στην Ευρώπη, γενικά αποδεκτός οραματιστής και άνθρωπος της δράσης σε συμπόρευση με τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην φιλοπόλεμη Ρωσία του σήμερα, αλλά με έντονες τάσεις αυτονομίας και ευρωπαϊκής συσπείρωσης και ενότητας. Αναστάτωση και μεταβολές στους συσχετισμούς δυνάμεων της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ευνοώντας τον σημερινό πρόεδρο και επισήμως πλέον υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά την αποτυχία της πρώτης διπλωματικής πρωτοβουλίας του Μακρόν για επίλυση της ουκρανικής κρίσης, με το ατελέσφορο ταξίδι του στη Μόσχα, οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου παρέμειναν αμέτοχοι θεατές, όπως επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό Politico. Η αργή, αλλά σταθερή ρωσική προέλαση στην ανατολική Ουκρανία έχει ήδη επισκιάσει την προεκλογική επικαιρότητα, εκτοπίζοντας τους υποψηφίους για την προεδρία από τα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Ακόμη και ο ιστορικός προεκλογικός θεσμός της επίσκεψης στην ετήσια έκθεση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τους υποψηφίους ελάχιστα απασχόλησε τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Οι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες στις 10 Απριλίου για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Παρότι οι υποψήφιοι όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων έχουν εγκαινιάσει τις προεκλογικές εκστρατείες τους πάνω από ένα μήνα, ο Μακρόν ανακοίνωσε μόλις την Πέμπτη την υποψηφιότητά του, για να υποχρεωθεί έτσι σε εκστρατεία-αστραπή. Άγνωστο παραμένει ποια μορφή θα έχει η προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι εξελίξεις στα πεδία μαχών της Ουκρανίας αναμένεται να καθορίσουν τη στάση των υποψηφίων απέναντι στον πρόεδρο. Οι υποψήφιοι έχουν ήδη ακυρώσει δημόσιες προεκλογικές εμφανίσεις τους, με τον Γάλλο πρόεδρο να αναστέλλει την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Μασσαλία, πρώτο σταθμό της εκστρατείας του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Εμανουέλ Μακρόν να διευρύνει το προβάδισμά του, ως αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης.

Σφυγμομέτρηση της εταιρείας Harris Interactive εμφάνιζε τον Μακρόν να εξασφαλίζει το 27% των ψήφων στον πρώτο γύρο, δέκα ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τη δεύτερη στην πρόθεση ψήφου, την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Στελέχη προεκλογικών εκστρατειών αντιπάλων του Μακρόν υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βρουν επιχειρήματα με τα οποία να επιτεθούν στον πρόεδρο. «Δεν μπορούμε να επικρίνουμε τον Μακρόν με την πρέπουσα οξύτητα όταν εκπροσωπεί τη Γαλλία στη διεθνή σκηνή. Η πολιτική έχει πάντα μια δόση θεατρικότητας. Οταν, όμως, η συγκυρία είναι τόσο κρίσιμη, δεν θα επιλέξουμε τις μικροπολιτικές επιθέσεις», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Λεπέν, Ζαν-Φιλίπ Τανγκί.

Το προβάδισμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις ενισχύθηκε παρά τη δραστική περιστολή των δημόσιων εμφανίσεών του, τις οποίες ανέλαβε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. «Δεν θα είμαστε σε θέση να διοργανώσουμε μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο τόνος της εκστρατείας θα είναι πιο λιτός και λιγότερο θεληματικός, παρότι θέλουμε να μιλήσουμε για το όραμά μας για τη χώρα μετά την πανδημία», λέει εκπρόσωπος του κόμματος Δημοκρατία σε Κίνηση του Μακρόν.

Ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ δυσκολεύεται να βρει την ιδεολογική χρυσή τομή μεταξύ της αγάπης του για τον αυταρχισμό του ρωσικού καθεστώτος και της οργής του κοινού για τη ρωσική εισβολή.

«Ο Μακρόν θα εκμεταλλευθεί τον πόλεμο για να αποφύγει την προεκλογική εκστρατεία, όπως έκανε και με την πανδημία», λέει ο βοηθός της Λεπέν, Ζαν-Φιλίπ Τανγκί. Αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος επισημαίνει: «Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να εμφανίζεται ως πατέρας της πατρίδας και να αντιμετωπίσει τις εκλογές σαν αναμενόμενη ανανέωση της θητείας του». Η πρωτοφανής συσπείρωση της Ε.Ε. ενάντια στον ρωσικό ιμπεριαλισμό έδωσε πνοή στον παραδοσιακά φιλοευρωπαίο Μακρόν. «Δεν θα βρείτε κανέναν στο κόμμα που να επιθυμεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός αποτελεί ακόμη μία δικαίωση για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι πρωτοβουλίες μας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της Ενωσης και τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία ενίσχυσαν το κύρος της Γαλλίας και όλης της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατίας σε Κίνηση.

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων Μακρόν – Πούτιν στη Μόσχα δεν μοιάζει να έπληξε την εικόνα του Γάλλου προέδρου. Την ίδια στιγμή, οι ακροδεξιοί αντίπαλοι του Μακρόν, οι οποίοι εκμεταλλεύονταν το κύμα ευρωσκεπτικισμού και την αναγέννηση του εθνικισμού στον δημόσιο διάλογο της ευρωπαϊκής ηπείρου, υποχρεώθηκαν τώρα σε στροφή 180 μοιρών, μακριά από τον πάλαι ποτέ θαυμασμό τους για τον Πούτιν. Η Λεπέν, η οποία στήριζε τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας και είχε δηλώσει τον θαυμασμό της για τον Ρώσο πρόεδρο, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος άλλαξε εν μέρει την άποψή της για τον Πούτιν. Ο υποψήφιος-έκπληξη της γαλλικής ακροδεξιάς, Ερίκ Ζεμούρ, αντιμετωπίζει δυσκολίες τις τελευταίες ημέρες να βρει την ιδεολογική χρυσή τομή μεταξύ της αγάπης του για τον αυταρχισμό του ρωσικού καθεστώτος και της οργής του κοινού για τη ρωσική εισβολή.

Σε βάθος χρόνου

Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, πως η κρίση στην Ουκρανία θα βλάψει μακροπρόθεσμα τον πρόεδρο Μακρόν. «Ο πόλεμος καθιστά ομιχλώδες το πολιτικό τοπίο. Αν ο πόλεμος έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων, η αποτυχία αυτή θα χρεωθεί σε όλους τους πρωταγωνιστές, ένας εκ των οποίων είναι και ο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος προθυμοποιήθηκε να μεσολαβήσει με τον Πούτιν και το αποτέλεσμα ήταν ανύπαρκτο, παρότι ο ίδιος υπονόησε πως εξασφάλισε δεσμεύσεις από τον Ρώσο πρόεδρο. Πολλοί θεωρούν ότι ο Μακρόν δέχθηκε χαστούκι από τον Πούτιν, χωρίς να αντιδράσει γι' αυτή την ταπείνωση. Η παρούσα κρίση θα καθορίσει τη στάση της σημαντικής μερίδας αναποφάσιστων ψηφοφόρων», τονίζει πρώην υπουργός του Σαρκοζί και σημερινός βουλευτής του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline