Σάββατο 15 Ιουνίου 2024  23:25:04

Απειλές Πούτιν κατά Μπάιντεν ότι είναι «εγκληματίας πολέμου» και «εγκληματίας δικτάτορας». Μέχρι να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Κύριο

Το διάβημα του Κρεμλίνου στον αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα και οι διαρροές για τη οργισμένη αντίδραση και οι απειλές για αντεπίθεση και όξυνση των σχέσεων σε ηγετικό επίπεδο.

Οι ν σχέσεις των δυο χωρών σε σημείο οριακό, ακραίο. Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να... του διαβιβασθεί, «από πρώτο χέρι», η δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου για τις προσβλητικές δηλώσεις Τζο Μπάιντεν προσωπικά κατά Βλ. Πούτιν. Το νόημα και ο συμβολισμός της κίνησης προφανής.
Προειδοποίηση στις ΗΠΑ με τον πιο επίσημο τρόπο θεωρήθηκε ότι απηύθυνε η Ρωσία, όσον αφορά στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, που βρίσκονται σε οριακό σημείο..Και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα και του επισήμανε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι στα πρόθυρα της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων, προσωρινά σε πρώτη φάση. Και τούτο επειδή η κριτική και η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι απλή κριτική και φθορά αλλά έχει λάβει έντονη προσωπική μορφή αντιπαλότητας και μειωτικών χαρακτηρισμών, ασυνήθιστης οξύτητας και προσβολής,.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, η αιτία για την επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών είναι τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ειδικά ενάντια στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο, μεταξύ άλλων, αποκάλεσε « εγκληματία δικτάτορα» και «εγκληματία πολέμου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το κουράγιο των Ουκρανών έχει εμπνεύσει όλο τον κόσμο. Και πρόσθεσε :«Ο Πούτιν βομβαρδίζει πολυκατοικίες, νοσοκομεία, μαιευτήρια. Χτες λάβαμε πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν ομήρους εκατοντάδες γιατρούς και ασθενείς στο νοσοκομείο της Μαριούπολης. Αυτό είναι κτηνωδία.»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «απαράδεκτη» και «ασυγχώρητη» ρητορική από την πλευρά της Ουάσινγκτον.

Είχε προηγηθεί η έκδοση απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την οποία διέταζε τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τη ρητορική περί εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία στην Ουλρανία υιοθέτησε σήμερα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη «Γηραιά Ήπειρο» μεθαύριο, Τετάρτη. Θα πρόκειται για το τρίτο του ταξίδι στην Ευρώπη, αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2021.

Την Πέμπτη, προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε ειδικές συνόδους του NATO, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Βαρσοβία, όπου θα συζητήσει διμερώς με τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα. Δεν σκοπεύει ωστόσο να επισκεφθεί το Κίεβο.

2.Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη. Ο συντονισμός με την Ε.Ε.

Tαξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη την Τετάρτη -Στάση σε Βρυξέλλες και Πολωνία, δεν θα πάει στην Ουκρανία

Τέλος στη σεναριολογία ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, έβαλε ο Λευκός Οίκος.

«Το ταξίδι θα είναι επικεντρωμένο στη συνέχιση της προσπάθειάς μας ο κόσμος να συσπειρωθεί υπέρ του ουκρανικού λαού και εναντίον της εισβολής του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν στην Ουκρανία», πάντως «δεν σχεδιάζεται ταξίδι στην Ουκρανία», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, μέσω Twitter.

Με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε η κυρία Ψάκι επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί την Πολωνία έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες.

Η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε με τη σειρά της στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως δεν έχει συζητηθεί εξ όσων γνωρίζει καν το ενδεχόμενο ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους να πάει στην Ουκρανία. Υπενθύμισε ότι η Ουάσινγκτον έχει προχωρήσει στην έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Αμερικανούς καλώντας τους να μην επισκέπτονται αυτή την «εμπόλεμη χώρα».

Επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη

Ο Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Γηραιά Ήπειρο μεθαύριο Τετάρτη. Θα πρόκειται για το τρίτο του ταξίδι στην Ευρώπη αφότου ανέλαβε την προεδρία τον Ιανουάριο του 2021.

Την Πέμπτη, προγραμματίζεται να συμμετάσχει σε ειδικές συνόδους του NATO, της ΕΕ και της G7 στις Βρυξέλλες, κατά τις υπηρεσίες του. Την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Βαρσοβία, όπου θα συζητήσει διμερώς με τον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «θα συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ, στο πλευρό των συμμάχων και εταίρων τους, αντιδρούν στην ανθρωπιστική κρίση και την κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δημιούργησε ο αδικαιολόγητος και απρόκλητος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η κυρία Ψάκι στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline