Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  06:37:29

Τρόφιμα-προιόντα: Καθησυχαστική η κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, αλλά στα κανάλια (και στην ΕΡΤ) κυριαρχούν ρεπορτάζ για την ...ακρίβεια τιμών. Κύριο

Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές στην Ελλάδα.

1.Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάσθηκε η λειτουργία της αγοράς, η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, τα διεθνή δεδομένα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, τα εφόδια και η ενέργεια και πώς επηρεάζουν το κόστος παραγωγής.
Επιβεβαιώθηκε η ομαλή ροή της αγοράς και λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Υπάρχει καθημερινή επαφή των αρμοδίων υπουργών με όλους τους συντελεστές της αγοράς μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η απόλυτη επάρκεια αγαθών.

Ειδικά για το ηλιέλαιο επιβεβαιώθηκε και για αυτό το προϊόν η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων, ο εφοδιασμός είναι επαρκής, ενώ σε ό,τι αφορά την κίνηση ορισμένων εφοδιαστικών αλυσίδων να προχωρήσουν σε προληπτικό πλαφόν, αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη αποθεματοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης εγχώριας παραγωγής, ενώ η βελτίωση της κατανομής μεταξύ χρήσης βιοκαυσίμου και οικιακής χρήσης μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στην αύξηση των διαθεσίμων ποσοτήτων για κατανάλωση.
Όσον αφορά στην εισαγωγή δημητριακών η Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στους βασικούς προμηθευτές και ο εφοδιασμός της αγοράς από τους βασικούς προμηθευτές συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Παράλληλα αποφασίσθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και πιθανών φαινομένων κερδοσκοπίας.

Η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν.
Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

- Τηλεοπτικός τρόμος από τις αυξήσεις που έγιναν ήδη πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία -
«Ζαλίζουν» κατά την Αντιπολίτευση αλλά και τα ρεπορτάζ στα περισσότερα κανάλια οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα πριν ακόμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις εταιρείες να αλλάζουν η μία μετά την άλλη τους τιμοκαταλόγους. Μάλιστα αναμένεται και νέο κύμα ανατιμήσεων από τον Απρίλιο, τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι για την επάρκεια. Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται ανέμελη και καθησυχάζει, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ«Η τιμή στο φρέσκο γάλα έχει αυξηθεί από το περασμένο φθινόπωρο 15 έως 17 λεπτά, στο ελαιόλαδο έχει ανατιμηθεί 10 ευρώ η συσκευασία των 5 λίτρων, τα ζυμαρικά έχουν αυξηθεί 50% και η ζάχαρη έχει πάρει από τον Οκτώβριο αύξηση 60% στην τιμή», δήλωσε στο euro2day.gr εμπορικός διευθυντής γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Μάλιστα σύμφωνα με από το λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, όλα τα προϊόντα έχουν πάρει πάνω τους νέες ανατιμήσεις, ενώ ένας νέος κύκλος αυξήσεων, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται από τις αρχές Απριλίου.

Στα άλευρα, όπως λένε οι ίδιοι, αρχίζουν να διπλώνουν οι τιμές, ενώ κόπηκαν οι προωθητικές ενέργειες, τα τηλεοπτικά και οι προσφορές. Σημαντικές είναι και οι ανατιμήσεις από τις αρχές Μαρτίου σε όλα τα προϊόντα που έχουν ως βασική πρώτη ύλη το μαλακό αλεύρι, το οποίο η χώρα εισάγει. Η Αλλατίνη (Elbisco), σύμφωνα με στέλεχος από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ, έχει στείλει από τον Νοέμβριο τρεις φορές νέους τιμοκαταλόγους με αντίστοιχες αυξήσεις τιμών. Από κοντά και η εταιρεία μπισκότων Βιολάντα, η Παπαδοπούλου και ο Καραμολέγκος. Η τιμή της φρυγανιάς έχει αυξηθεί 16% μέσα σε τρεις μήνες ενώ οι νέες ανατιμήσεις από την Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος θα περάσουν στην κατανάλωση από 1η Απριλίου.

Ένα ευρώ έχει πάει πάνω η τιμή στα κοτόπουλα ενώ αύξηση 1 ευρώ στο κιλό καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις τιμές των χοιρινών. Αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα οι σταθμισμένες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι της τάξεως του 8-10%, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Από κοντά και το ψωμί, η τιμή κιλού του οποίου σε κάποιες γνωστές αλυσίδες έχει πάει πάνω από τα 5 ευρώ. Στον φούρνο, μια φραντζόλα ψωμί πωλείται σήμερα 1,20 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline