Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  05:40:57

Ζελένσκι, παρά τις ευχαριστίες για την πώληση των drones, με παράπονα κατά του (επαγγελματία σε ασυνέπεια) Τ.Ερντογάν: «Δεν έχει εκπληρώσει αυτά που υποσχέθηκε». Κύριο

Μια ακόμα απόδειξη ότι ο Τούρκος ηγέτης βλέπει την τραγωδία της Ουκρανίας (παρόμοια με την εισβολή στη Κύπρο και τη Συρία) ως πεδίο να παραστήσει τον «μέγα μεσολαβητή» και «ειρηνοποιό της περιοχής».

1Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι δεν έχει εκπληρώσει κάποια από τις υποσχέσεις που του έδωσε, ούτε αναφορικά με την παροχή εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας ούτε με τη διαμεσολάβησή του για την απομάκρυνση αμάχων από τις χειμαζόμενες από τη ρωσική εισβολή ουκρανικές πόλεις.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο το πρωί της Τρίτης, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας από άλλες χώρες, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είπε ότι θα είναι από τις χώρες που θα εγγυηθούν για την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν δεν έχει κάνει τίποτε.
«Δεν βλέπω καμιά υπογραφή από τον τούρκο πρόεδρο σχετικά με τις εγγυήσεις για την Ουκρανία, ούτε από κάποιες άλλες χώρες της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε.

Η Ρωσία μπορεί να εισβάλει ξανά

«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία μπορεί σε δύο χρόνια να ξαναέρθει εδώ» υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε και αύριο στο ΝΑΤΟ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, γι΄αυτό χρειαζόμαστε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας» δήλωσε.
Σχετικά με ξένη βοήθεια στην Ουκρανία, ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε ότι η χώρα του χρειάζεται σοβαρούς παίκτες που θα είναι έτοιμοι για όλα.
Στον Ερντογάν πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης και για την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις της Αζοφικής Θάλασσας, λέγοντας ότι εξαρτάται από τούρκο πρόεδρο που είναι συνομιλητής του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Τουρκία δηλώνει έτοιμη να παραλάβει αμάχους από το Μπερντιάνσκ, αλλά όχι από τη Μαριούπολη αφού αυτό δεν είναι εφικτό, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι. «Τώρα από τον Ερντογάν εξαρτάται να προχωρήσει η επιχείρηση αυτή, που μιλάει με τον Πούτιν. Είναι ο Ρώσος πρόεδρος που εμποδίζει την πραγματοποίησή της» κατήγγειλε ο ουκρανός ηγέτης.

2. Μαρία Ζαχαράκη
Ανταποκρίτρια στην Τουρκία

Ευχαριστίες Ζελένσκι προς Τουρκία - Τα drones έπαιξαν σημαντικό ρόλο

O Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk, όπου ευχαρίστησε την Τουρκία πρωτίστως για τη στρατιωτική της βοήθεια.

«Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Τουρκία για αυτά τα drones. Τα SIHA έπαιξαν σημαντικό ρόλο ειδικά στην αρχή που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η εισβολή και επίθεση. Νομίζω ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για στατιστικά, ούτε για τακτική», είπε.

«Η Τουρκία μας βοηθά με πολλούς τρόπους»

«Υπάρχουν πολλοί ηγέτες στον κόσμο που προσπαθούν να γίνουν διαμεσολαβητές. Ένας από αυτούς είναι κι ο ηγέτης της Τουρκίας. Η Τουρκία μας βοηθά με πολλούς τρόπους μέσω αυτής της διαμεσολάβησης. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για την εκκένωση των τραυματιών στην πόλη της Μαριούπολης. Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Τα τουρκικά πλοία βρίσκονται εκεί και χρησιμοποιούνται για εκκένωση. Προς το παρόν, δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις. Πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε τις ζωές των πολιτών μας», δήλωσε, ενώ για το θέμα των εγγυήσεων ανέφερε μία σειρά χωρών που έχουν προσφερθεί να αναλάβουν αυτό το ρόλο.

«Κάποιες χώρες είπαν ότι προσφέρθηκαν να γίνουν εγγυητές. ΗΠΑ, Αγγλία, Τουρκία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ισραήλ είναι μερικές από αυτές τις χώρες. Είπαν ότι είναι έτοιμες για αυτό. Θα μιλήσουμε για τις εγγυήσεις ασφαλείας κατά τις συνομιλίες. Οι εγγυήσεις θα είναι σαφείς. Μετά θα έρθουν οι συνομιλίες με τη Ρωσία. Εμπιστευόμαστε την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας. Εμπιστευόμαστε την τουρκική ηγεσία», ανέφερε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline