Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  05:45:46

«Η λευκή απεργία από βουλευτές Ν.Δ, προβληματίζει...». Αναστάστωση χθες από ένα δημοσίευμα της έγκριτης ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ. Κύριο

Διάφορες εκδοχές και σενάρια για ένα φαινόμενο των βουλευτών της ΝΔ, λόγω προσωπικών δυσαρεσκειών, κοινωνικής πίεσης, απομάκρυνσης ψηφοφόρων και οπαδών, οργής απέναντι «στο πράσινο οικοσύστημα» του Μαξίμου, την αλαζονεία ορισμένων υπουργών κ.α.

1.«Η «δυναμική αναμονή» του Μητσοτάκη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αποστροφή περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού στην κομματική εκδήλωση στο Χαλάνδρι προχθές. Ο Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη του κόμματος σε «δυναμική αναμονή και προετοιμασία». Η λέξη «δυναμική», καθαρά επιστημονικά αν τη διαβάσει κάποιος, εμπεριέχει τη μεταβολή του χρόνου. Ότι είναι δυναμικό, σύμφωνα με τον ορισμό, «μεταβάλλεται στον χρόνο», έχει «τάση εξέλιξης».

Συνεπώς η ερμηνεία μπορεί να είναι πολλαπλή, καθώς αρκετοί λένε πως εάν δεν υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη το καλοκαίρι, όπως πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός από το φθινόπωρο και μετά θα μπορούσε να επισπεύσει τις εκλογές κατά κάποιους μήνες. «Κλειδί» για τις όποιες αποφάσεις θα αποτελέσουν και οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου.

Ομάδα κρούσης

Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν εκλογές, Μαξίμου και Ν.Δ. βρίσκονται ήδη σε φάση αρχικής κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Για αυτό τον λόγο έχει φτιαχτεί «ομάδα κρούσης» που εξετάζει υποψηφιότητες. Αποτελείται από τους Γρ. Δημητριάδη, Θ. Νέζη, Π. Μαρινάκη και Γ. Μπρατάκο, οι οποίοι συναντιούνται συχνά και σχηματοποιούν τα ψηφοδέλτια.

Λευκή απεργία

Έως τότε έχουμε χρόνο βέβαια, γι' αυτό σας πάω στα τωρινά. Η Ν.Δ. έχει μεγάλο πρόβλημα με τους βουλευτές, οι οποίοι τελευταία κάνουν κάτι σαν «λευκή απεργία». Και δεν μιλώ μόνο για την εκπροσώπηση στα κανάλια, όπου σταθερά μόνο 5-6 σηκώνουν το βάρος της επικοινωνίας τώρα στα δύσκολα. Αναφέρομαι και στη Βουλή, όπου ελάχιστοι δείχνουν πρόθυμοι να δώσουν κοινοβουλευτικές μάχες. Χθες, για παράδειγμα, το θέμα συζήτησης ήταν το πιο δύσκολο της περιόδου: η ακρίβεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κατέβασε» στο κοινοβουλευτικό τερέν τους Παππά, Αχτσιόγλου, Ζαχαριάδη, Αλεξιάδη, ενώ το ΚΙΝΑΛ είχε Σκανδαλίδη, Γιαννακοπούλου. Δηλαδή η αντιπολίτευση επέλεξε κεντρικά στελέχη. Αντίθετα, από τη Ν.Δ., πλην Μαρκόπουλου και Βούτση, κανένας άλλος πρωτοκλασάτος δεν θέλησε να δώσει τη μάχη. Αυτό είναι πρόβλημα, καθώς η Ν.Δ. δεν μπορεί να πάει σε εκλογές με τους βουλευτές σε τέτοια κατάσταση.».

2. 21.2.2021.STAR...Γκρίνια από βουλευτές της ΝΔ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Τη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν βουλευτές της ΝΔ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αφορμή την ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας για την αγορά ακινήτου. Διαμαρτυρίες εξέφρασαν και για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους αγρότες.

Σκρέκας για ακρίβεια: Δε γίνεται να υπάρξει «πάγωμα» τιμολογίων

Τον «χορό» άνοιξε ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας, ο οποίος ανέφερε: «Θέλω να ρωτήσω τον υπουργό που είναι ακριβοθώρητος, μια και τον έχουμε εδώ, πότε θα φτάσει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους αγρότες;».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων.

Σκρέκας: Ποιους αφορά η επιδότηση φυσικού αερίου - ηλεκτρικού ρεύματος

«Επειδή δεν ξέρω πόση είναι η πίεση που δέχεστε εσείς κ. υπουργέ, αλλά σε εμάς στα βουλευτικά γραφεία η πίεση είναι πολύ μεγάλη για τις αυξήσεις στα τιμολόγια. Ήδη η κυβέρνηση έχει δαπανήσει δύο δις για την ενέργεια και την κρίση. Αλλά επιτρέψτε μου κύριε υπουργέ να σας πω ότι αυτό δεν έχει ακόμα φανεί και ότι τίθεται θέμα ακόμα και βιωσιμότητας τόσο των επιχειρήσεων όσο και των αγροτών» τόνισε και πρόσθεσε:
«Είναι δυνατόν η Ελλάς να έχει πέντε υδροηλεκτρικά εργοστάσια κι αυτά να μην μπαίνουν σε λειτουργία»;

Με το μέρος του κ. Μπουκώρου συντάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος, ο οποίος επισήμανε: «Απεικόνισε πολύ σωστά την πραγματικότητα ο κ. Μπουκώρος».

3. ΑΥΓΗ 13.4.2021...Η δυσβάσταχτη ακρίβεια και η παρεπόμενη κοινωνική δυσφορία επιτείνουν την κυβερνητική φθορά προκαλώντας ανασφάλεια σε πολλούς γαλάζιους βουλευτές

Τα εκλογικά σενάρια των τελευταίων εβδομάδων προκαλούν νευρικότητα σε μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Η κοινωνική δυσφορία -λόγω της κρίσης διαβίωσης- επιτείνει την κυβερνητική φθορά και προκαλεί ανασφάλεια σε πολλούς βουλευτές, που αγωνιούν για την ανανέωση της θητείας τους. Ήδη στο παρασκήνιο η εκλογολογία έχει φουντώσει, σε αντιδιαστολή με τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Δεν αποτελεί μυστικό, άλλωστε, ότι οι διεργασίες για τη στελέχωση των ψηφοδελτίων είναι πυρετώδεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι λυκοφιλίες και οι διαγκωνισμοί μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και οι υπολογισμοί των βουλευτών που θεωρούνται ότι βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, ανεβάζουν το εσωκομματικό θερμόμετρο. Όσοι γαλάζιοι δώσουν τη μάχη του σταυρού κινούνται με ορίζοντα τις μεθεπόμενες εκλογές και τον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής. Δεν κρύβουν μάλιστα την προσδοκία τους να αλλάξει ο εκλογικός νόμος ώστε να ενισχυθεί το μπόνους του πρώτου κόμματος. Εξυπακούεται ότι ξορκίζουν το ενδεχόμενο να προκύψει μία προοδευτική διακυβέρνηση από το σύστημα της απλής αναλογικής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline