Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024  03:37:10

Εάλω η πόλη κατά πάντα πλέον... Ελάχιστοι απέμειναν οι τελευταίοι υπερασπιστές της ισοπεδωμένης μεγαλούπολης. ΥΠΕΞ Κουλέμπα: «Η πόλη της Μαριούπολης δεν υπάρχει πια». Κύριο

Όμως δεν έχουν οι πάντες παραδοθεί μετά τον νέο ανελέητο βομβαρδισμό και την επίθεση υπέρτερων σκληρών δυνάμεων.

1.Το Μεσολόγγι, το Σούλι, το Αρκάδι της Ουκρανίας. Με τους άλλοτε 140.000 Έλληνες ομογενείς επί αιώνες εκεί, Ελάχιστοι τελικά, απέμειναν οι τελευταίοι υπερασπιστές της ισοπεδωμένης μεγαλούπολης, μετά την επί τρείς σχεδόν μήνες άνιση μάχη, όπου θριάμβευσαν οι Ένοπλες δυνάμεις και ο λαός της Ουκρανίας κατά του πάνοπλου-υπέρτερου εισβολέα.

Αμείλικτη, βάρβαρη και αδίστακτη η επιθετική τακτική της Ρωσίας, με τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, που κατάστρεψαν πάνω από το 90% της μεγαλούπολης, τις μεγάλες σφαγές , την τεράστια προσφυγιά και με χιλιάδες αθώα θύματα σε όλα τα περίχωρα και τις συνοικίες.

2.Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, μιλώντας στο «Face the Nation» του CBS, χαρακτήρισε την κατάσταση στη στρατηγικής σημασίας πόλη «στρατιωτικά τραγική», και πρόσθεσε ότι τα εναπομείναντα ουκρανικά στρατεύματα ουσιαστικά περικυκλώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη δεν έχουν παραδοθεί»

Οι τελευταίοι Ουκρανοί υπερασπιστές της Μαριούπολης εξακολουθούν να ελέγχουν τομείς της πόλης και «θα αγωνιστούν μέχρι τέλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο ABC.

«Όχι, η πόλη δεν έχει πέσει. Οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να είναι εκεί. Θα αγωνιστούν μέχρι τέλους. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», δήλωσε ο Σμίχαλ.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην υπό πολιορκία Μαριούπολη φαίνεται πως έχουν αγνοήσει το τελεσίγραφο της Ρωσίας, που απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να απομακρυνθούν από το στρατηγικό λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, η κατάληψη του οποίου θα ήταν μια σημαντική νίκη για τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός απέρριψε εξάλλου τις πρόσφατες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με τον οποίο ο ρωσικός στρατός κερδίζει τον πόλεμο.

«Καμία μεγάλη πόλη δεν έχει πέσει. Μόνο η Χερσώνα είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, όμως όλες οι άλλες πόλεις είναι υπό ουκρανικό έλεγχο», επέμεινε ο Σμίχαλ, διευκρινίζοντας ότι περισσότεροι από 900 δήμοι κάθε μεγέθους, μεταξύ των οποίων η πρωτεύουσα Κίεβο, είναι ελεύθεροι από κάθε ρωσική κατοχή.
«Αυτή τη στιγμή πολεμάμε στην περιοχή του Ντονμπάς και δεν έχουμε την πρόθεση να παραδοθούμε», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο CNN, ο προέδρος Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο να αφήσει τη Μόσχα να καταλάβει την περιοχή του Ντονμπάς και ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας, προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία.

3.Κίεβο για τελεσίγραφο Πούτιν: Οι Ουκρανοί στρατιώτες της Μαριούπολης δε θα παραδοθούν
Σύμφωνα με τη Μόσχα μαζί με τους Ουκρανούς στρατιώτες είναι εγκλωβισμένοι και 400 μισθοφόροι από Ευρώπη και Καναδά- Οι φωτογραφίες με σορούς αμάχων στους δρόμους της πόλης και κατεστραμμένα κτίρια αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής

Οι Ουκρανοί στρατιώτες δε θα παραδοθούν στη Ρωσία, δήλωσε ο βουλευτής της Οδησσού Ολέξι Γκονταρένκο.

Σημειώνεται ότι χθες η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο στις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις που αντιστέκονται σθεναρά για την υπεράσπιση της Μαριούπολης να παραδώσουν τα όπλα προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

4.Οι επιθέσεις των Ρώσων στη Μαριούπολη συνεχίζονται μετά τη λήξη του τελεσίγραφου της Μόσχας για παράδοση των ουκρανών μαχητών που αντιστέκονται ακόμα.

Συνεχίζονται οι μάχες στη Μαριούπολη μετά τη λήξη του ρωσικού τελεσίγραφου για την παράδοση των ουκρανικών δυνάμεων, ενώ Ρώσοι αλεξιπτωτιστές ετοιμάζονται να εισβάλουν στην πόλη.

Ο σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, Πέτρο Αντριουστσένκο, δήλωσε στο Telegram ότι παρά τον «»διάδρομο παράδοσης» της Ρωσίας για τα εναπομείναντα στρατεύματα» στην πόλη, «οι υπερασπιστές μας συνεχίζουν να κρατούν την άμυνα».

Ο Αντριουστσένκο πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις από τη Ρωσία δεν περιορίζονται στο χαλυβουργείο Azovstal, όπου φέρονται να διαμένουν Ουκρανοί στρατιώτες.
«Κατά τη διάρκεια των μαχών, οι κατακτητές βομβάρδισαν και πάλι ιδιωτικές κατοικίες με βαρύ πυροβολικό», είπε.

«Θα πολεμήσουν μέχρι τέλους»

Ο Ουκρανός βουλευτής της Οδησσού Ολεξίι Γκοντσαρένκο δηλώνει στο BBC ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες στη Μαριούπολη δεν θα παραδοθούν στη Ρωσία.
«Μίλησα μαζί τους χθες και ξέρω ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους», λέει.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η εξόντωση των Ουκρανών μαχητών στη Μαριούπολη θα θέσει τέλος στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ρωσία δήλωσε ότι θα εγγυηθεί τις ζωές των Ουκρανών στρατιωτών που θα παραδοθούν, με το Κρεμλίνο να προσθέτει ότι οι μόνοι Ουκρανοί στρατιώτες που έχουν απομείνει στην πόλη βρίσκονται σε μια γιγαντιαία χαλυβουργία, το εργοστάσιο Azovstal.

Ο Γκοντσαρένκο δήλωσε ό, τι έχει συμβεί στη Μαριούπολη αποτελεί «μια πραγματική γενοκτονία» και εκτίμησε ότι περίπου 100.000 άμαχοι βρίσκονταν στην πόλη.
Πρόσθεσε ότι θεωρείται ότι «περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι» έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη πόλη – λιμάνι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline