Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  06:27:42

Μαξίμου: Nonpaper ανησυχίας για βουλευτές- στελέχη- ΜΜΕ: Θερμό καλοκαίρι είτε στο Αιγαίο και τη Θράκη είτε με πυρκαγιές στο εσωτερικό. Κύριο

Για κινήσεις αποσταθεροποίησης της Ελλάδας γνωστοποιεί η Αθήνα ότι περιμένει και προετοιμάζεται.

1.Είναι βέβαιο πλέον ότι το καθεστώς Ερντογκάν δεν θα μείνει στα λόγια και τις φραστικές απειλές. Μεθοδεύει σύγκρουση , με θερμό πολεμικό επεισόδιο σε αέρα και θάλασσα του Αιγαίου ή εσωτερικές ταραχές στην Ελλάδα. Για «θερμό» καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προειδοποιεί το υπουργείο Άμυνας που κάνει λόγο για υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και στα σύνορα στον Έβρο και ουσιαστικά φωτογραφίζει απειλές προερχόμενες από την Τουρκία χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.

2. Για «θερμό» καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προειδοποιεί το υπουργείο Άμυνας που κάνει λόγο για υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και στα σύνορα στον Έβρο και ουσιαστικά φωτογραφίζει απειλές προερχόμενες από την Τουρκία χωρίς ωστόσο να την κατονομάζει.
«Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, απ' όπου και αν προέρχονται» τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Άμυνας σε συνομιλία τους με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Οι προειδοποιήσεις αυτές του υπουργείου Άμυνας έρχονται τη στιγμή που η Τουρκία έχει ήδη ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο ενώ ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα τους Ευρωπαίους ηγέτες στην αποψινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Η κατάσταση, αυτή, όπως επισημαίνει η «Καθημερινή της Κυριακής», υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να «ξεσκονίσει» ορισμένα από τα πιο δυσοίωνα σενάρια.

Γεωτρήσεις

Το πρώτο είναι η πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε περιοχές που έχουν ήδη ερευνηθεί το καλοκαίρι του 2020 στα νότια του Καστελλόριζου ή να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στην Κρήτη, προκειμένου να υπενθυμίσει τις αξιώσεις της βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Γι' αυτό το σενάριο η Αθήνα είναι προετοιμασμένη εδώ και μήνες, καθώς το τουρκικό ναυτικό αντιμετωπίζει τη θαλάσσια περιοχή που ξεκινάει από τα έξι ναυτικά μίλια και ανατολικότερα από την Κρήτη ως περιοχή ευθύνης της Αγκυρας.

Χειρότερο σενάριο

Αυτή η πρακτική «εδαφικοποίησης» των διεθνών υδάτων από πλευράς της Τουρκίας έχει καταγγελθεί και περιγραφεί κατά τρόπο που εκθέτει την Άγκυρα σε όλους τους διεθνείς συνομιλητές της Αθήνας.
Το δεύτερο -και χειρότερο- σενάριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξετάζει τη στάση που θα ακολουθήσει η Αθήνα σε περίπτωση που επιχειρηθεί παρενόχληση στη μετακίνηση στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και, κυρίως, στα Δωδεκάνησα.

Όργιο παρενοχλήσεων

Ήδη στη ρουτίνα των στελεχών των Ε.Δ. είναι η δι' ασυρμάτου παρενόχληση των ιπτάμενων μέσων που μεταφέρουν στρατιωτικούς στα νησιά, ωστόσο ακόμη δεν έχει επιχειρηθεί αναχαίτισή τους ή δημιουργία προσκομμάτων στην προσέγγιση πλοίων σε λιμάνια.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα τέτοιο σενάριο η ένταση είναι πολύ εύκολο να κορυφωθεί απότομα, με απρόβλεπτες συνέπειες.
3.Εντονο προβληματισμό και σοβαρά ερωτήματα έχει προκαλέσει, κατά παράγοντες της Αντιπολίτευσης, προκαλεί διαρροή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (με εντολή και έγκριση του Μαξίμου) με αποδέκτες βουλευτές-στελέχη- ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν πληροφορίες για «ενδεχόμενες υβριδικού τύπου απειλές μέσα στο καλοκαίρι»., δηλαδή από ένα φάσμα διαφορετικών μέσων και μεθόδων πολέμου.
Η περίεργη αυτή διαρροή έρχεται μάλιστα ενώ τον τελευταίο καιρό δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με τη διαρροή, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, αναφέρουν ότι «το καλοκαίρι, μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποιηση».

«Το υπουργείο προετοιμάζεται για κάθε τύπου απειλή από οπού και αν προέρχεται», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.
Από την κυβέρνηση φοβούνται για θερμό «καλοκαίρι» με την Τουρκία, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι τηρούν τη λογική των ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ουσιαστικά απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ για να καταδικάσουν την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ενημερώσει «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις, που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μία χώρα, που έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και φυσικά έχουμε επενδύσει ακόμη περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανένα να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline