Τρίτη 25 Ιουνίου 2024  09:24:41

Ταξιδιωτική οδηγία από Ισραήλ: «Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία! Φόβοι για αντίποινα λόγω απειλών του Ιράν». Σοβαρό το πρόβλημα του τουρισμού εφέτος για την Τουρκία. Κύριο

Βαθύ και αγεφύρωτο το μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας.

1.-Δεν έπιασε, δεν έπεισε η προσέγγιση της Άγκυρας προς τη νέα πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, μετά από χρόνια έντασης και μάλιστα με ειδικό «ταξίδι φιλίας» του Τούρκου ΥΠΕΞ στα Ιεροσόλυμα και τις γνωστές γαλυφιές των Τούρκων.

2.Προειδοποίηση στους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία έστειλε το Ισραήλ, επικαλούμενο τις απειλές του Ιράν για αντίποινα για την δολοφονία ενός συνταγματάρχη των Φρουρών της Επανάστασης την περασμένη εβδομάδα.

Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τον φόνο του Χασάν Σαγιάντ Χονταΐ, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά δύο μοτοσικλετιστών. Οι δράστες τον εκτέλεσαν ενώ εκείνος βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του και η Τεχαράνη απείλησε με αντίποινα.

Πιο συγκεκριμένα, το Ισραηλινό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Τεχεράνη πιθανόν να επιδιώξει να στοχοποιήσει Ισραηλινούς στην Τουρκία και χαρακτήρισε την τελευταία «χώρα υψηλού κινδύνου».

Η Τουρκία είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ισραηλινούς και οι δύο χώρες αποκαθιστούν τις σχέσεις τους έπειτα από πάνω από μια δεκαετία έντασης.

Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τον Χονταΐ ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον των πολιτών του ανά τον κόσμο.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το οποίο εποπτεύει την υπηρεσία πληροφοριών, την Mossad, έχει αρνηθεί να σχολιάσει την δολοφονία, αλλά χθες ο Μπένετ είπε ότι η Τεχεράνη θα «πληρώσει στο ακέραιο το τίμημα» για την υποκίνηση επιθέσεων με στόχο Ισραηλινούς.

2. Ανακάμπτει κάπως ο προβληματικός τουρισμός της Τουρκίας- Στο top 5 οι Ρώσοι ταξιδιώτες

Υπερτριπλάσιος ήταν ο αριθμός των τουριστών που ταξίδεψαν στην Τουρκία τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Απριλίου, ένδειξη ότι η κρίσιμη για την τουρκική οικονομία τουριστική βιομηχανία ανακάμπτει κάπως, μετά το τέλος των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού, 2,57 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 791.000 την ίδια περίοδο του 2021. Γερμανοί, Βούλγαροι, Βρετανοί, Ιρανοί και Ρώσοι ήταν οι κορυφαίες αγορές τον Απρίλιο.

Η Τουρκία αρνήθηκε να ακολουθήσει τους δυτικούς συμμάχους της επιβάλλοντας απαγόρευση πτήσεων από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το υπουργείο, τον περασμένο μήνα ταξίδεψαν στην Τουρκία 130.150 Ρώσοι. Πρόκειται για μείωση 17% από πέρυσι, καθώς άλλες κυρώσεις της Δύσης, όπως η αναστολή των ρωσικών εργασιών των παρόχων πιστωτικών καρτών Mastercard και Visa, επηρέασαν τα ταξιδιωτικά σχέδια των Ρώσων.

Το 2021 επισκέφτηκαν την Τουρκία σχεδόν 25 εκατομμύρια τουρίστες, λιγότεροι από τους μισούς από τους 52 εκατομμύρια τουρίστες που βρέθηκαν στη χώρα το 2019, πριν από την πανδημία.

Ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή ξένου νομίσματος για την Τουρκία, το νόμισμα της λίρας της οποίας έχει υποχωρήσει 16% έναντι του δολαρίου και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κινδύνους ισοζυγίου πληρωμών.
Οι επενδυτές έμειναν μακριά από τη χώρα λόγω ανησυχιών για την εξωτερική και οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline