Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:28:06

Τουρκία: Αλλάζει όνομα για να αποφεύγει τις παρεξηγήσεις

Η Τουρκία επιθυμεί να μετονομαστεί το αγγλικό της όνομα να είναι Türkiye, αντί για Turkey.

Να αλλάξει την ορθογραφία του ονόματός της στα Ηνωμένα Έθνη και τους διεθνείς οργανισμούς ζητά η Τουρκία με επίσημο αίτημά της.
Η γειτονική χώρα επιθυμεί να μετονομαστεί από «Turkey» σε «Türkiye».

Οι καυτοί 3 καλοκαιρινοί μήνες, ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές

Όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα θα στείλει σήμερα επίσημη επιστολή σε όλα τα σχετικά διεθνή μέρη και αναμένει την επίσημη αλλαγή του ονόματός της επισήμως μετά την τρέχουσα εβδομάδα.

Ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος» για την αλλαγή και η Άγκυρα έχει προωθήσει την αλλαγή σε «Türkiye» από την αγγλική ονομασία «Turkey» στο μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς αλληλογραφίας της, περιλαμβανομένης της κάλυψης των εξωτερικών ειδήσεων, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.
Η κίνηση για τη μετονομασία πραγματοποιείται έπειτα από ένα διάταγμα που εξέδωσε το Δεκέμβριο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αλλάξει σε «Türkiye» η ονομασία στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, μεταξύ άλλων γλωσσών, και στις ετικέτες των προϊόντων εξαγωγής.

Ο όρος Türkiye «αντιπροσωπεύει και εκφράζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις αξίες του τουρκικού έθνους με τον καλύτερο τρόπο», αναφερόταν στο διάταγμα του Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση TRT επικαλέσθηκε το Δεκέμβριο «μη κολακευτικές» συνεκδοχές της λέξης «Turkey» στα αγγλικά, λέγοντας πως αναφέρεται είτε για να περιγράψει «ένα μεγάλο πτηνό ιθαγενές της Βόρειας Αμερικής», είτε «κάτι που αποτυγχάνει άσχημα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline