Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024  16:22:16

Νέα ψυχρολουσία κατά των προκλήσεων στο Αιγαίο του ΥΠΕΞ Α. Μπλίνκεν κατά της Τουρκίας: «Υπονομευτική της σταθερότητας μια νέα επίθεση σας στη Συρία». Κύριο

Δήλωση βέβαια από το άλλoτε πολύ υποστηρικτικό STATE DEPARTMENT στον ασύδοτο Ερντογάν-ιδιαίτερα την περίοδο Ντ. Τραμπ-, όμως μέχρι πρόσφατα ήταν ασυνήθιστες παρόμοιας αιχμηρής διατύπωσης κατά της Τουρκίας.

1.-Μετά το Κογκρέσο και τη Γερουσία ο αλαζόνας, διεθνής ταραξίας Ερντογκάν απομονώνεται τώρα και από το άλλοτε φιλικό του STATE DEPARTEMEN για την όλη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Αρμενία και τη Συρία..

Δήλωση βέβαια αλλά μέχρι πρόσφατα ήταν ασυνήθιστες παρόμοιας αιχμηρής διατύπωσης κατά της Τουρκίας. Μια νέα τουρκική επίθεση στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, φανερώνοντας έτσι την ενόχληση που έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι τελευταίες εξαγγελίες της Άγκυρας.

Μια νέα τουρκική επίθεση στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, φανερώνοντας έτσι την ενόχληση που έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι τελευταίες εξαγγελίες της Άγκυρας.
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στην εν λόγω δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει πέρα από τις γραμμές της κατάπαυσης του πυρός του 2019 στη Συρία, ωστόσο η πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει εδώ και ημέρες πως ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων στη βόρεια Συρία.
«Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα αντιτασσόμασταν», είπε σήμερα από την πλευρά του ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα (και) θα παρείχε σε κακόβουλους δρώντες την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την αστάθεια... Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μέσω των (σ.σ. Κούρδων) εταίρων μας ενάντια στους τζιχαντιστές του Daesh – ISIS εντός της Συρίας, και δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που θα θέτει σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες...», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου την απειλή για διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης κατά δύο περιοχών στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν απειλεί εδώ και μία εβδομάδα να εξαπολύσει επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε κλιμάκωση στη βόρεια Συρία και υποστηρίζουμε τη διατήρηση των σημερινών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που να θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες που κάνουμε για να κρατήσουμε το Ισλαμικό Κράτος στο κουτί όπου το έχουμε κλειδώσει», επέμεινε, διακρίνοντας νέες εντάσεις με την Τουρκία, ωστόσο σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.'

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline