Τρίτη 25 Ιουνίου 2024  09:47:10

«Στέλνουμε -και θα στέλνουμε- όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, σε συνεννόηση με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ». Παραδοχή του ΥΠΕΘΑ Παναγιωτόπουλου αλλά με «κλειστά χαρτιά», παρά την πίεση ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

1.-Αρνήθηκε να δώσει σαφείς απαντήσεις στη Βουλή - «Συνεχίζει η κυβέρνηση να ψεύδεται και να μην απαντά για την συνεχιζόμενη αποστολή όπλων» απαντά ο Δρίτσας.

Είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία απέναντι στην εισβολή που δέχεται, τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα, με θέμα "Ελληνικά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία".

Παράλληλα, και αναφερόμενος στις συζητήσεις που έχει η Αθήνα με τους συμμάχους της, για το ποιο στρατιωτικό υλικό της μπορεί να διαθέσει, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι πρόκειται για εξοπλισμό από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, επισημαίνοντας ότι "δεν επηρεάζεται καθόλου, ούτε στο ελάχιστο, η συνολική αποτρεπτική μας δυνατότητα".

Αναφερόμενος μάλιστα σε μήνυμα που στέλνει η Αθήνα "προς πάσης φύσεως, απανταχού αναθεωρητές" είπε ότι (οι σύμμαχοι) μας ζητάνε να στείλουμε διάφορα (στρατιωτικά υλικά). "Σε άλλα λέμε ότι μπορούμε, σε άλλα λέμε ότι δεν μπορούμε. Σε αυτά που θεωρούμε ότι επηρεάζεται η αμυντική μας δυνατότητα και θα υπάρξει αποδυνάμωση, λέμε ευθαρσώς όχι:

Αυτά δεν είναι προς διάθεση. Και μάλιστα συμπληρώνουμε λέγοντας ότι, αυτά δεν είναι προς διάθεση, γιατί είναι εκεί αναπτυγμένα για ένα λόγο. Για μία απειλή που αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε, ιδίως αυτές τις ημέρες, με το παραλήρημα της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα τολμά και στήνει ανάστημα, χτίζει συμμαχίες, αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και αυτό δεν αρέσει. Αφήστε να μην αρέσει στους Τούρκους" είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας για την υπόθεση των γερμανικών τεθωρακισμένων, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είπε ότι, εάν καταλήξουμε σε μια συμφωνία ανταλλαγής, με τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να διαλευκανθούν - η οποία συμφωνήθηκε επί της αρχής, στο γενικό περίγραμμά της από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γερμανό καγκελάριο - θα προχωρήσουμε κι εκεί. Τόνισε, ωστόσο, ότι όπως θα αποδειχθεί και μεθαύριο Τετάρτη, κατά τη σχετική ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής από τους αρμοδίους αξιωματικούς, "τολμώ να πω ότι, (οι Ένοπλες Δυνάμεις μας) θα βγουν ενισχυμένες και θα αντικαταστήσουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο του συνολικού υλικού τους, με κάτι αντίστοιχο που όμως είναι πιο σύγχρονο και καταλληλότερο για την αποστολή που επιτελεί".

Από την πλευρά του, ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης της Βουλής και του λαού για τα οπλικά συστήματα που στέλνει η χώρα στην Ουκρανία. Δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιούνται σχετικές πληροφορίες από τον υπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ και τον Γερμανό καγκελάριο και να μην έχει τα πλήρη στοιχεία το ελληνικό κοινοβούλιο, είπε.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τα όσα εξελίσσονται, γίνονται με μη νόμιμες διαδικασίες, με διαβεβαιώσεις του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας ότι δεν θα στείλουμε άλλα υλικά οι οποίες δεν τηρήθηκαν, αλλά, κυρίως, με τον πρωθυπουργό να ασκεί "ιδιωτική" αμυντική πολιτική, υπερβαίνοντας με τις κινήσεις του και τον υπουργό 'Αμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια. Ο κ. Μητσοτάκης "δένει τη χώρα χειροπόδαρα, σε ένα άρμα, μπαίνοντας σε μια διαδικασία εντελώς επικίνδυνη, όπως ανέδειξαν και ιστορικά στελέχη σας" είπε ο κ. Δρίτσας.

Ειδικότερα, σχετικά με την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, υποστήριξε πως οι δυο χώρες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, καθώς μένουν να οριστούν οι τεχνικοί όροι. «Η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί. Απαιτούνται κάποιες διευκρινίσεις σε σχέση με τον χρονισμό της αντικατάστασης προκειμένου να συμφωνήσουμε» ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία ανακοίνωση συμφωνία, καρφώνοντας την κυβέρνηση.

Δρίτσας: Συνεχίζει η κυβέρνηση να ψεύδεται και να μην απαντά

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησή του τόνισε ότι ο υπουργός δεν απάντησε στα κρίσιμα ερωτήματα.

«Τι είδους όπλα εστάλησαν και θα σταλούν. Τι ποσότητες. Με ποιο κόστος. Με ποια προβλεπόμενη διαδικασία από την ελληνική νομοθεσία και τους κανονισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας και βέβαια, το μέιζον ερώτημα: γιατί επιμένει να εμπλέκει την Ελλάδα σε πολεμικούς ανταγωνισμούς, να την καθιστά επισπεύδουσα χώρα και όχι χώρα συμβάλλουσα στην διαπραγματεύσεις και στην ειρήνευση» υπογράμμισε και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τις μισές αλήθειες, το ψέμα, την απόκρυψη και την παραπλάνηση.

Παράλληλα κατέρριψε ως ανυπόστατο το επιχείρημα του Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι τα όπλα που αποστέλλονται είναι «αποθέματα» ή «πλεονάζον υλικό». «Ο μόνος όρος που γνωρίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι: «επιχειρησιακά αναγκαία ή μη αναγκαία όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά», για τα οποία αποφασίζουν τα Επιτελεία και μόνο, με λεπτομερή και τεκμηριωμένο σχεδιασμό και ότι εντάσσεται σ' αυτόν τον χαρακτηρισμό μετά από επίσημες αποφάσεις, ή παροπλίζεται ή εκποιείται» ξεκαθάρισε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Δυστυχώς ο κ. υπουργός δεν δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξουν στάση εκείνος και η Κυβέρνηση, ούτε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στην οποία θα προσέλθει μεθαύριο, Τετάρτη» συμπλήρωσε ο Θοδωρής Δρίτσας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline