Κυριακή 23 Ιουνίου 2024  22:58:21

Σχεδόν οι πάντες κλέβουν στο κύκλωμα των καυσίμων....». Υπερβολές, οργή και αγανάκτηση στους πολίτες επί 20 ημέρες. Μειώνεται συνεχώς το αργό πετρέλαιο, αλλά η κερδοσκοπία στα καύσιμα απτόητη και ασύδοτη. Κύριο

Καμία συνέπεια ανάμεσα στη μείωση του αργού και στη μείωση των καυσίμων. Αντίθετα... υπήρξε συνεχής αύξηση ή κάποια ελάχιστη, μικρή μείωση.

1.Θλιβερό φαινόμενο μέχρι καταστάσεις αισχροκέρδειας.

Γενική κερδοσκοπία, έλλειψη σοβαρών ελέγχων, ασυδοσία και διάφορες προφάσεις περί διαφοράς ευρώ-δολαρίου, κόστος καυσίμων, ευθύνες στους προηγούμενους (προμηθευτές, διακινητές , διυλιστήρια, παραγωγοί χώρες κλπ) από βενζινοπώλες του τελικού σταδίου διανομής και ακρίβειας..

Μειώνεται συνεχώς το αργό πετρέλαιο, αλλά η κερδοσκοπία στα καύσιμα απτόητη και ασύδοτη.

-Καμία συνέπεια ανάμεσα στη μείωση του αργού και στη μείωση των καυσίμων. Αντίθετα... υπήρξε συνεχής αύξηση ή κάποια ελάχιστη, μικρή μείωση.

- 2.Πετρέλαιο: Σημαντική υποχώρηση της τιμής και πάλι. Συνεχώς κάτω από τα 100 δολάρια.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει η τιμή του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση, πυροδοτώντας φόβους ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα μειώσει τη ζήτηση.

Η τιμή του αργού West Texas Intermediate, σημείωσε πτώση 9% ή 9,83 δολάρια και διαμορφώθηκε στα 98,60 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του αργού Brent υποχώρησε κατά 9,9% ή 11,46 δολάρια στα 102,04 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Ritterbusch and Associates απέδωσε την κίνηση στην «στενότητα του παγκόσμιου ισοζυγίου πετρελαίου που όλο και περισσότερο αντισταθμίζεται από την ισχυρή πιθανότητα ύφεσης που έχει αρχίσει να περιορίζει τη ζήτηση». «Η αγορά πετρελαίου φαίνεται να εντοπίζει κάποια πρόσφατη αποδυνάμωση της φαινομενικής ζήτησης για βενζίνη και ντίζελ», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Και οι δύο πετρελαϊκοί δείκτες σημείωσαν απώλειες τον Ιούνιο, διακόπτοντας έξι συνεχόμενους μήνες κερδών, καθώς οι φόβοι για ύφεση κάνουν τη Wall Street να επανεξετάζει τις προοπτικές της ζήτησης.

Διαφορετικές εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση της τιμής του

Η Citi δήλωσε την Τρίτη ότι το Brent θα μπορούσε να πέσει στα 65 δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εάν η οικονομία οδηγηθεί σε ύφεση. Η Citi είναι μία από τις λίγες "αρκούδες" του πετρελαίου, την ώρα που άλλοι οίκοι, όπως η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 140 δολάρια ή και περισσότερο.

Οι τιμές είναι αυξημένες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις, δεδομένου του ρόλου της χώρας ως βασικού προμηθευτή πρώτων υλών, ιδίως στην Ευρώπη.
Το WTI εκτοξεύθηκε στο υψηλό των 130,50 δολαρίων ανά βαρέλι τον Μάρτιο, ενώ το Brent έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα 140 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

2.Ακρίβεια: Καλπασμός όλο τον Ιούνιο προς 2,5 και 3 ευρώ η τιμή της βενζίνης - Οι «αδικαιολόγητες» αυξήσεις. Εκτροχιασμός τιμών στις νησιωτικές περιοχές.

«Βλέπω ότι θα πάμε στα 3 ευρώ τελικά», εκτίμησε από τις αρχές Ιουνίου, για την τιμή της βενζίνης , διορατικά και χωρίς αυταπάτες ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», στο Open TV, ο κ. Ασμάτογλου επισήμανε τον εκτροχιασμό της τιμής της βενζίνης κυρίως στη νησιωτική χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στα μακρινά νησιά των Κυκλάδων η τιμή είναι στα 2, 74 ευρώ/λίτρο».
«Άρα, πόσο μακριά είμαστε από τα τρία ευρώ;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, δηλαδή τις προσεχείς ημέρες.

«Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στο διυλισμένο προϊόν»

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα αυτό που εισπράττουμε είναι μία δυσανάλογη αύξηση από το αργό πετρέλαιο στο διυλισμένο προϊόν», υπογράμμισε τότε και συνεχώς ο κ. Ασμάτογλου.
«Εδώ και αρκετό διάστημα υπάρχει μία σταθερή τιμή στο Brend, που είναι στα 120 δολάρια το βαρέλι και βλέπουμε οι αυξήσεις στο διυλισμένο προϊόν να είναι αδικαιολόγητες», εξήγησε.

«Γιατί δεν αυξάνεται το αργό κι έχει αυξηθεί το διυλισμένο;», τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι οι οίκοι αξιολόγησης των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η τιμή το αργού μπορεί να φθάσει τα 180 δολάρια το βαρέλι. «Θα σας θυμίσω ότι στο παρελθόν είχαμε 140 το βαρέλι και η τιμή, παρόλο που το ευρώ ήταν πιο ισχυρό από το δολάριο, ήταν μέχρι 1,90 ευρώ/λίτρο η αμόλυβδη βενζίνη. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα 120 δολάρια το βαρέλι και η βενζίνη έχει φθάσει στα 2,40, μέση τιμή πανελλαδικά σήμερα».

Τι θα συμβεί αν οι εκτιμήσεις των αμερικανικών οίκων επιβεβαιωθούν; «Τι θα γίνει εδώ; Αρα κάτι πρέπει να γίνει, δεν φθάνει αυτή η επιδοματική πολιτική (που εφαρμόζεται). Αμεσα η κυβέρνηση θα κληθεί να ξαναδώσει επιδόματα και τι θα κάνουμε; Θα κυνηγάμε την ουρά μας! Κάτι άλλο πρέπει να γίνει».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline