Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024  04:06:45

Δεν τα είπε καλά στα Σκόπια η εκλεκτή της Α. Μέρκελ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας, όπως και η ταυτότητά σας». Κύριο

Σιωπηρή και αμήχανη η αντιμετώπιση από Κυβέρνηση και κόμματα η πρόκληση αυτή για «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα» ,που επίσης αμφισβητείται ζωηρά από την Βουλγαρία και μάλιστα πιο σθεναρά από την επίσημη Ελλάδα.) Είναι βέβαιο ότι η ακραία, ανιστόρητη και δημαγωγική-στρεβλωτική αυτή αντίληψη θα προκαλέσει σοβαρά στα Βαλκάνια και στην σχέσεις της Ελλάδος- Βουλγαρίας με την Ε.Ε.

Προσπαθώντας να εξευμενίσει τους παράγοντες και βουλευτές της Βόρειας Μακεδονίας υπέπεσε σε απαράδεκτα σφάλματα ενημέρωσης, διεθνούς δικαίου, μεσολάβησης και διπλωματίας.

2.Με κολακευτικό το μήνυμα «η Ευρώπη σας περιμένει. Περιμένει και ελπίζει ότι θα κάνετε ακόμα ένα βήμα προς την Ένωσή μας» κατέφθασε στα Σκόπια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία και μίλησε στη βουλή της χώρας, καλώντας τους να τα βρουν με τη Βουλγαρία, ώστε να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για την ενταξιακή πορεία.

«Βρίσκομαι εδώ, σήμερα, επειδή πιστεύω ότι αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσετε μπροστά, προς το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία ως πλήρες μέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που όπως φαίνεται βιάζεται να βάλει τα Σκόπια στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αφού δήλωσε ότι αν η «Βόρεια Μακεδονία» κάνει τώρα το πρώτο βήμα, την επόμενη βδομάδα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ένταξη.
Μάλιστα μέσα στη βουλή των Σκοπίων παραδέχτηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη του γειτονικού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ! Και φυσικά αναγνώρισε μέχρι και... «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα», λέγοντας ότι έχει ακούσει προσεκτικά τις ανησυχίες:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα σας και εμείς το σεβόμαστε πλήρως αυτό. Για αυτό, στην αναθεωρημένη πρόταση γίνεται αναφορά στη μακεδονική γλώσσα χωρίς κάποια αξιολόγηση από την ΕΕ»!

Η επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιν στα Σκόπια όχι μόνον δεν μετρίασε τις διαδηλώσεις έναντι της γαλλικής πρότασης, αλλά εντάθηκαν. Ούτε η φράση της στο κοινοβούλιο «Μακεδόνες, η μακεδονική γλώσσα είναι δική σας και την σεβόμαστε πλήρως, όπως και την ταυτότητά σας. Η Ευρώπη σας περιμένει». Εντός της αίθουσας προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν θετικά.

«Οι τροποποιήσεις του συντάγματός σας για την βελτίωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα ενισχύσει περαιτέρω την δέσμευσή σας σε αυτές τις αξίες και ακολούθως αυτόματα θα ανοίξει τις ενταξιακές διαδικασίες. Θα τροφοδοτήσει άλλη μία διακυβερνητική σύνοδο χωρίς να χρειάζονται άλλες αποφάσεις», επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η γαλλική πρόταση στόχο έχει να μετριάσει τις αντιθέσεις ανάμεσα σε Σόφια και Σκόπια. Η κυβέρνηση στην Βόρεια Μακεδονία αν και αρχικά την απέρριψε ακολούθως την δέχθηκε. Ωστόσο απαιτούνται και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που περνούν μέσα από το κοινοβούλιο και απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline