Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023  01:06:56

Πλατεία Συντάγματος, κάτω μέρος: Χρειάστηκε 18 μήνες και 1,8 εκατ,. Ευρώ. Καλόγουστο θέαμα, ίσως αντιλειτουργικό, χωρίς στέγες και μέσα στα μάρμαρα. Ποικίλα τα σχόλια. Κύριο

Οι εργασίες στην κάτω πλατεία Συντάγματος ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2021, με αρκετή καθυστέρηση μάλιστα και υψηλό κόστος κατά ορισμένους.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το έργο της ανάπλασης της κάτω πλευράς της πλατείας Συντάγματος από τον Δήμο Αθηναίων, με το μεγαλύτερο μέρος του να έχει ολοκληρωθεί και το σημείο να είναι πλέον προσβάσιμο ανεμπόδιστα στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης.
Η πλήρως ανανεωμένη όψη της κάτω πλατείας, διατηρεί τα ιστορικά χαρακτηριστικά της, και παράλληλα διασυνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, εξυπηρετώντας την κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας και την ανάγκη των Αθηναίων για μία φιλική, προσβάσιμη και βιώσιμη πόλη.

Χρειάστηκε 18 μήνες και 1,8 ρκατρ,. Ευρώ. Καλόγουστο θέαμα, ίσως αντιλειτουργικό, χωρίς στέγες και μέσα στα μάρμαρα. Ποικίλα τα σχόλια υπερ και κατά.

Να σημειωθεί ότι στην αρχική επιφάνεια 2.300 τ.μ. της κάτω πλατείας, προστέθηκαν επιπλέον 1.300 τ.μ., νέου ζωτικού δημόσιου χώρου.

Συνοπτικά, το έργο -που σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης- περιλαμβάνει:
• Μεγάλη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων μπροστά στον πεζόδρομο της Ερμού.
• Μία αποκλειστική λεωφορειολωρίδα και 5 στέγαστρα λεωφορείων που ενισχύουν τη βιώσιμη κινητικότητα.
• Φύτευση συνολικά 24 νέων δέντρων (κουτσουπιές και γρεβιλέες) που θα συνεισφέρουν στο μικροκλίμα της πλατείας και τη σκίαση.
• Μονιμοποίηση των λωρίδων κυκλοφορίας σε τέσσερις (από έξι) με αποτέλεσμα την μείωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του θορύβου και δημιουργία έξυπνης, ασφαλούς και ορατής διάβασης πεζών.
• Τη δημιουργία μιας περισσότερο φιλικής διάβασης πεζών, στον ιστορικό άξονα της Ερμού, μέσω της οποίας διαμορφώνονται συνθήκες πρόσθετης οδικής ασφάλειας.
• Σύγχρονες υποδομές για την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των ΑμΕΑ.
• Μεγάλα καθιστικά, κοντά στα νέα δέντρα, για άνετη στάση.
• Νέος αστικός εξοπλισμός (κάδοι απορριμμάτων, δύο δημόσιες κρήνες, σχάρες ομβρίων, σχάρες δέντρων κλπ.)
50 φωτιστικά σώματα με υλικά τελευταίας τεχνολογίας LED, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σύγχρονης πόλης που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλή φωτορύπανση.

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου, κατασκευάστηκαν δύο διαμήκεις πέργκολες ανάμεσα στα δέντρα, συνολικής επιφάνειας 262 τ.μ., για πρόσθετη σκίαση και οργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων.
Δείτε τις φωτογραφίες:

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline